Nystart för Rasmus Rosengren

Tävlandes i en ny klass med en ny besättningspartner. Efter ett struligt fjolår tar Rasmus Rosengren åter sikte mot OS 2024.
– Där ska vi vara med och fajtas i den absoluta toppen, säger Malmö SS-seglaren.

Staffanstorpsbördige Rasmus Rosengren, 24, har under lång tid varit ansedd som ett av svensk seglings stora framtidslöften. Som tonåring var han med om att ta UVM-silver i 29er-klassen och för tre år sedan var han skipper och rorsman när svenskbåten blev fyra i Youth Americas Cup.

Förra året var dock desto jobbigare.

Samarbetet med Ida Svensson – med vem Rosengren tävlade i OS-klassen Nacra 17 – avslutades tidigt på säsongen.

– Vi slutade efter regattan på Mallorca och en världscuptävling i Italien. Så vi la ner satsningen tillsammans i april. Sen efter det har det varit lite mellan projekt. Nu har jag kommit igång ordentligt med en ny satsning sen i januari, i en ny OS-klass, säger Rasmus Rosengren på telefon från Mallorca där han återigen ska tävla i den årliga regatta som fungerar som startskott för säsongen.

Göteborgaren Hugo Wessberg är numera ny partner till Rasmus Rosengren, som därmed tar klivet från mixedklassen Nacra 17 till herrarnas doublehandedklass.

– Katamaranen jag seglade innan hade en bärplan som gjorde att den flög på vattnet när man seglade med vinden. Då blev den ganska rang och instabil. Båten jag seglar nu är konstant instabil. Man måste hela tiden hålla balansen för om man bara står still i båten kommer den att välta. Det är utmaningen där, att lära sig den balansen, förklarar Rosengren.

Än har duon inte påbörjat sitt tävlande, men intrycket är bra.

– Det som fångade mig med Hugo är att han känns väldigt driven och lite lik mig själv. Han vill framåt snabbt och är beredd att lägga ner tiden som krävs för att bli bättre, för att bli bäst. Jag tror vi har samma ambitionsnivå.

Vad är det för ambitionsnivå?

– Långsiktigt är det OS 2024. Där vi ska vara med och fajtas i den absoluta toppen. Vardagligt är det att lägga ner det mesta av sin tid på träning och tävling – att leva seglingen fullt ut.

Att samarbetet med Ida Svensson tog slut tidigt på den föregående säsongen var inga större konstigheter.

– Det är många bidragande orsaker men det är svårt med en satsning som måste hålla hela vägen. Bara nu har de två bästa teamen i den klass jag började nu lagt ner precis innan OS-uttagningen, så det är sånt som händer.

Rasmus Rosengren antogs förra året i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) utmanarprogram Talang 2022. SOK var då tydliga med att man siktar på OS 2024 och 2028 för Rasmus del.

Tävlandet på Mallorca är tänkt att följas av VM i Garda i norra Italien, men med tanke på coronavirusets framfart lär det återstå att se hur det blir med det. Den klassiska kappseglingen i Kiel – Kieler Woche – ser sedan ut att bli den sista tävlingen för säsongen.

– Utmaningen är att hitta bra sparringpartners för resten av säsongen. När det inte är tävlingar måste man ha någon att mäta sig mot.

Även om Rasmus Rosengren spenderar stora delar av sitt liv på resande fot – han åkte direkt från en semesterresa i Australien och Nya Zeeland till säsongsstarten på Mallorca – så har han sin bas på Limhamn. När Malmö SS-seglaren är hemma passar han också på att använda sig av Malmö idrottsakademis hjälp.

– Det är ett väldigt bra stöd på hemmaplan. Jag gick på Malmö idrottsgymnasium och det var där jag fick upp ögonen för Malmö idrottsakademi. När jag gick ut gymnasiet så har Malmö idrottsakademi varit den fasta punkten där hemma.

– Det är där jag alltid kan komma tillbaka till med gym och bra resurspersoner. De har allt från fysträning till nutrition till mental träning. Där finns allt en idrottare behöver.

 

Text: Robert Rosén, Skånesport.se