Alla småsaker har fallit på plats för Julia

Som tolvåring lockades Julia Borgström in i cyklingens värld. 
Pinad av vindarna utanför Skanör/Falsterbo och med en stor portion beslutsamhet har 21-åringen tagit sig till den absoluta eliten.
Och en stor del av den senaste tidens utveckling, menar hon, har kommit tack vare Malmö idrottsakademis resurser.

2022 ett fantastiskt bra år

En av landets mest spännande framtidsnamn inom cyklingen är Julia Borgström.

Hon har sakta men säkert vuxit in i Word Tour Race (WTR) och tagit för sig hos proffsstallet Team AG Insurance-NXTG. Hon har dessutom representerat Sverige i landslagströjanoch slutade i somras trea i Tour de Frances ungdomsklass.

I slutet av september väntar VM i september och vi når henne mellan två mastodontpass på lägret vid Comosjön i Italien.

Summera 2022 för din del – så här långt?

– Fantastiskt bra. Jag är faktiskt lite överraskad över att det gått SÅ bra som det gjort. Vinsten i ungdomsklassen i RideLondon Classique (åtta totalt) smäller högt. Men även att jag fick bära den vita ungdomsledartröjan i Tour de France var stort.

Otrolig skillnad för tålighet för hård träning

Nu väntar alltså VM den 24 september, i Australien. Då blir det ”bara” landsväg/linjelopp för Julia som är en av fyra damer som representerar Sverige.

Vad är det som gjort att det lossnat?

– Alla småsaker har fallit på plats. Jag kände utvecklingen redan ifjol och hade en vinter där jag fick ihop alla smådetaljer.

En liten, men viktig, del till att hon fått ihop de där små detaljerna menar Julia Borgström beror på resurserna på Malmö idrottsakademi.

– Förra säsongen utvecklades jag mycket tack vare samarbetet med nutritionist och idrottspsykolog. Jag äter otroligt mycket mer kolhydrater både innan, efter – och under pass numera. Det har gjort en otrolig skillnad för hur tålig jag blivit för hård träning.

”Kunskapen jag fått om mat har gjort mig till en bättre cyklist”

Varför tror du att du ätit för lite tidigare?

– En mix av olika saker. Jag har haft mina egna hjärnspöken med mat. Sedan finns det en gammal kultur inom cykelsporten att man ska vara lätt för att köra snabbt uppför, men vi kör ju nedför också och ska orka mycket… Sedan underskattar man nog hur mycket mat man faktiskt behöver.

Hur mycket mer käkar du?

– Svårbedömt, men avsevärt mycket mer. Nu under min hårdträning med en femtimmars distansrunda så inleddes dagen med stor frukost med havregryn, banan och massa annan frukt. Sedan tryckte jag i mig 60-80 gram kolhydrater under själva passet. Sedan fyllde jag på med ett stort lass pasta – innan middagen. När man tränar fyra till sex timmar om dagen är det dessutom viktigt att fylla på med mellanmål och kunskapen jag fått om mat har gjort mig till en bättre cyklist.

”Gladare och klarar av att njuta mer av både tävling och livet i stort”

Som cyklist är den mentala pressen ofta stor – och svårhanterlig.

– Som junior fick jag hjälp med prestationsångest och insomna. Men genom en kontinuerlig kontakt med idrottspsykologerna på Malmö idrottsakademi mår jag bättre som helhet.

– Hade jag vetat att kost och mental coachning varit så effektivt hade jag gjort det för länge sedan. Utan den här hjälpen hade jag kunnat gå hela min karriär utan att bli bättre på de här punkterna. Det handlar inte bara om resultat, påpekar Julia.

– Som person är jag gladare och klarar av att njuta mer av både tävling och livet i stort.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se