Kvalitativ styrketräning är guld för helheten

En av Malmö idrottsakademis styrkor är styrka.

I testcentret i Atleticum arbetar testledaren och instruktören Stellan Kjellander. Han basar över testcentret där man kan erbjuda ett extremt stort urval tester lämpliga för satsande elitidrottare. Han ägnar dessutom en stor del av sin arbetstid åt att skräddarsy träningsprogram, inte minst till de aktiva i Malmö idrottsakademis elitprogram.

Stellan har själv en bakgrund som tyngdlyftare och som släggkastare har han deltagit i Finnkampen.

Att det blev tyngdlyftning för Stellan och hans bror Patrik var i stort sett oundvikligt.

Familjen är från Vinslöv. Där finns Sörby BoIS som ständigt varit en av Sveriges bästa tyngdlyftningsklubbar. Stellan och Patriks pappa Krister var med och bildade Sörby BoIS 1964. Tre år senare blev han ordförande och det är han fortfarande.

– Efter 50 år håller han igång än och kommer aldrig att lägga av. Han måste vara på sina träningar och göra allt i föreningen. Det är faktiskt Sveriges bästa klubb, numera mycket på ungdomssidan, på 80- och 90-talen var man bäst även bland seniorerna, säger Stellan Kjellander.

Hur hamnade du i ett testcenter i Malmö?

– Jag är egentligen utbildad gymnasielärare i matte och idrott och jobbade på Fria Läroverken här på Stadionområdet. Sedan började jag som friidrottstränare och Martin Sjögren i LdB FC Malmö hörde också av sig och ville ha styrkeprogram till sina fotbollsspelare. Jag jobbade även med Malmö Redhawks juniorer. Allt ledde till att Jan-Olov Jakobsson, som är verksamhetsansvarig här på Malmö idrottsakademi, hörde av sig och erbjöd en tjänst som växt sig större och större. Från 25 till 50 till 75 procent och numera heltid.

Servicen och stöttningen med bland annat styrke- och spänsttester och individuellt anpassade träningsprogram är något alla de många individuella idrottarna i Malmö idrottsakademis elitprogram kan välja att utnyttja. Många gör det också.

– Jag har säkert skrivit program till 40 av dem som är med nu. Vissa träffar jag mer sällan, vissa andra kanske ett par gånger i veckan. Många är ändå fortfarande nybörjare om man ser till styrketräningen. Där är absolut en stor variation beroende på viken idrott det är, några är mer överkroppsspecifika som simning och kanot. Men där finns ändå några basövningar de flesta kör.

Är det någon av idrottarna du har kontakt med som sticker ut med extrema värden?

– Så sent som igår hade jag häcklöparen Max Hrelja här. Han gör det. Sedan är ju släggkastaren Ida Storm, som jag tränar, fenomenal både på sprint och explosivitetstester. Där sticker hon verkligen ut. Det Max gör på ett ben gör MFF-spelarna på två och det värdet Ida har på topp var det en enda spelare som hade i Malmö FF i explosivitetstestet. Ida är extrem, väldigt stark, väldigt teknisk och så är hon snabb också. De första tio meterna är det nog få som slår henne. Jag har ändå mätt upp många duktiga lagidrottare, Marta till exempel när hon var i FC Rosengård, men ingen har sprungit snabbare än Ida.

– Det har så mycket med maxstyrka att göra. Fast på 60 till 100 har hon naturligtvis ingen chans.

Kan du hålla dig från att testa dig själv?

– I början när Kenneth Riggberger var kvar gjorde jag det massvis med gånger. Kroppen har dock sagt ifrån. Nu får det vara.

Finns det någon form av utrustning som saknas som hade gjort testcentret ännu bättre?

– Vi har all utrustning som behövs för att utföra testerna, sedan kan man alltid tillföra saker som hjälper till att utvärdera resultaten. Vi har ju Rickard Dahan till hjälp inne i Kulan Idrottsskadecentrum och man kanske kunde gjort uppföljningen och screeningen ännu bättre. Annars kan vi göra allt man kan på till exempel Bosön och vi behöver aldrig skicka iväg någon från Malmö.

Stellan Kjellander poängterar också att testerna och träningsprogrammen interagerar. Testerna hjälper till att se om programmen fungerar eller behöver justeras och han gillar att utföra testerna under träningsmomenten.

Hur stor nytta har du av att ha Malmö idrottsakademi i ryggen?

– Det är en jäkligt smart och bra organisation som ser till hela atleten. Man kan inte bara ha fysträning utan det är mycket annat som måste fungera. Jag har ett bra samarbete med alla i verksamheten. Och vi har en väldigt fin blandning med många olika idrotter.

Är det någon idrott som inte alls utnyttjat din kapacitet?

– Vi har två puckelpiståkare med i programmet nu och de har inte varit här än. Men de är ju alltid iväg på något.

Hur viktig är vilan i ett träningsprogram?

– Extremt viktig. Det är där vi försöker utveckla oss mest med olika ännu bättre återhämtningsmetoder. Vi har köpt in recovery-byxor och nya massageverktyg. De och lite andra saker kan de själva komma hit och använda. Sömn och kost är annars a och o i återhämtning. Nästa sak på inköpslistan kan vara isbad.

Vem vet mest om träning, du eller din pappa Krister?

– Jag, utan tvekan. Är inte så imponerad av honom som tränare faktiskt. Men han är fantastiskt duktig på att sköta en klubb. Han har alltid varit och är fortfarande en alltiallo i Sörby och han börjar bli hyfsat duktig som tränare också.

 

Text & foto: Ole Törner, Skånesport.se

 

 

MALMÖ IDROTTSAKADEMI

– Ett kompetenscenter för hållbar elitidrott, där så väl idrottare, tränare, föreningar som förbund i ett långsiktigt och nära samarbete kan utvecklas för att nå internationella toppresultat.

KONTAKT

Malmö idrottsakademi
Baltiska hallen
Eric Perssons väg 6
217 62 Malmö

Niklas Harris, verksamhetsansvarig
Mail: niklas.harris@malmo.se
Telefon: 0709 – 63 86 29

Tillgänglighet för webbplatsen