Malmö idrottsakademi efterfrågat i coronatider

De svenska elitidrottarna fortsätter att komma till Malmö idrottsakademi. Som även får mycket utländska förfrågningar efter coronautbrottet.
– Vi hade en världsmästare i friidrott från Storbritannien som har försökt komma hit, säger Stellan Kjellander, fystränare och testledare på Malmö idrottsakademi.

Coronautbrottet har som bekant fått kraftiga effekter på idrottsvärlden. Vinteridrotter har fått ställa in säsongerna, sommaridrotter har fått flytta fram sina säsongsstarter och internationellt har liga efter liga tagit uppehåll.

Förutom ligasäsonger och inställda tävlingar har även mästerskap efter mästerskap fått skjutas upp, inte minst OS i Tokyo som istället ska avgöras sommaren 2021.

När tävlingar och träningar inte kunnat avgöras som vanligt tvingas många idrottare att stanna hemma.

– Det rullar på. Vi försöker hålla nere antalet som vi träffar samtidigt och såna saker, annars tycker jag inte det är någon större skillnad egentligen, säger Stellan Kjellander.

Då han allt som oftast arbetar i mindre grupper, med två-tre personer åt gången, är inte skillnaden jättestor mot normalläget.

– Men man märker av att det är många som har svårt att motivera sig då de inte vet när de ska tävla. Nu kom ju beslutet om att flytta fram OS också. Det är lite konstigt. Så är det ju, säger Kjellander.

Däremot har intresset från utlandet varit större än vanligt, att ta del av Malmö idrottsakademis kompetens.

– Det kommer förfrågningar från hela världen, att man vill komma hit. De flesta länderna har ju stängt ner sina anläggningar. Vi hade en världsmästare i friidrott från Storbritannien som har försökt komma hit. Men vi ska stötta våra egna först och främst och inte bidra till någon smittspridning.

Det är alltså inget som är aktuellt?

– Nej.

De elitidrottare som vänder sig till Stellan Kjellander har främst styrketräning i fokus. Upplägget ser generellt ut som så att man arbetar med rörlighet och kroppskontroll, tung styrketräning samt individualiserad styrketräning.

– För vissa får man göra om planeringar och passa på att gå över till lite grundträning. Det blir lite förändring på så sätt men själva träningen är sig lik för dem som kommer.

Som tränare i coronatider handlar det långt ifrån bara om det sportsliga.

– Man ska även vara motivator. Peppa dem och stötta dem i sin fortsatta satsning. Annars kan jag inte påstå att det är några jätteförändringar.

Han fortsätter:

– De flesta är vid gott mod och tränar på hårt. Man ser det mer som en möjlighet att få träna upp sig och få ännu bättre fysik. Det är kanske det som är det viktigaste, att man inte gräver ner sig. Att man verkligen ser en möjlighet att försöka göra något bra av det istället.

Kan det rentav vara positivt för vissa?

– Jag tror faktiskt det. Många idrottare tävlar på ett sätt och har ingen riktig uppbyggnadssäsong. Det är väl egentligen friidrottare som har det längre på så sätt. Annars tror jag faktiskt många kan bli ännu bättre av det här. Att inte ha den här tävlingshetsen att spela in pengar. Det är ju den bästa träningen men man behöver mycket annan träning också.

Även om avsaknaden av tävlingar kan få positiva effekter i längden är Stellan Kjellander tydlig med att där finns en längtan efter att komma tillbaka till normaliteten.

– Det är bara att hoppas att det inte börjar sprida sig lika mycket som i Italien.