Stadionområdet är guld för Daniella

MAI:s Daniella Busk siktar högt igen. De svåra skadeproblemen är över och hon vågar tro på möjligheten att kvalificera sig till EM nästa sommar.

– Inte så att jag har stenkoll på kvalgränserna, men nu är det hyfsat stabilt på skadefronten och jag har alla möjligheter att förbättra mig, säger hon och betonar att det långa skadeuppehållet på tre år inte enbart var negativt.

Inte nu när hon är tillbaka i full träning på 100 och 200 meter.

– Alla mår nog bra av ett uppehåll någon gång. Man får perspektiv. Ibland kan det kännas väldigt tungt med all träning och att bege sig till hallen. Men efter alla skadebesvär jag haft är jag tacksam bara över att kunna träna och satsa igen. Varje träning är kul och det är inga problem att hitta energin.

Under rehabprocessen – som började efter att hon fått problem med en stressfraktur i foten – har hon haft stor hjälp av att vara med i Malmö idrottsakademis Elitprogram och dra nytta av alla tjänster som erbjuds där.

– Många har hjälpt mig med skadeproblem, men jag har haft en särskilt stor nytta av Rickard Dahan på Kulan Idrottsskadecentrum som ju är knuten till Malmö idrottsakademi. Utan honom hade jag nog inte tagit mig igenom de här svåra åren. Jag har även haft fördelar av det ekonomiska stödet, försäkringarna och den psykologiska rådgivningen.

– Sedan är det ju fantastiskt att jag har två fina gym jag kan träna i, dels det inne i Atleticum, dels Malmö idrottsakademis välförsedda alldeles i närheten, säger Daniella Busk och betonar hur bra det är att träna på Stadionområdet.

– På vintrarna har vi Atleticum, annars har vi Malmö stadion bara 100 meter bort. Som alla andra friidrottare i stan hoppas jag verkligen att det dröjer innan man river den arenan, helst att den inte ska rivas alls.

26-åriga Daniella Busk är uppväxt i Malmö och har alltid tävlat för MAI. Hon kombinerar satsningen på friidrotten med att jobba 80 procent som revisor på PwC och gillar det, inte minst för att hon kan få ledigt när det behövs och anpassa platsen hon utför arbetet på.

– Ibland kan jag jobba hemma, ibland på resor och läger. Och arbetsgivaren har förståelse för min idrottssatsning.

I samråd med tränaren Jörgen Becke på MAI har hon också börjat rikta in sig allt mer på 200 meter. Det är fortfarande både 100 och 200 som gäller, men satsningen på 200 är större nu än den var innan alla skadeproblemen.

 

Text: Ole Törner