Vill segla OS och bli bäst i världen

Windfoil har tagit vindsurfingvärlden med storm och erbjuder en helt ny dimension till sporten. Johanna Hjertberg, ursprungligen från Stockholm, har bestämt sig för att OS-satsa i klassen.

– En målsättning är att ta sig till OS och bli bäst i världen, men jag måste också fokusera på mig själv som elitidrottare och hos Malmö idrottsakademi utvecklas jag mycket på ett personligt plan, säger Hjertberg.

Förbundet har sjösatt utvecklingslandslag

Svenska Seglarförbundet (SSF) satsar ännu mer på framtidens svenska elitseglare och har sjösatt ett utvecklingslandslag. Syftet är att korta steget, för lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare, till svenska kappseglingslandslaget (SWE Sailing Team).

Totalt ingår 30 talangfulla unga (18–25 år) motiverade seglare, med stor utvecklingspotential, i det första svenska utvecklingslandslaget. I det ingår Hjertberg.

Siktet är egentligen inte inställt på att ha seglare som utmanar om olympiska medaljer i de två foil-klasserna redan i Paris utan snarare till Los Angeles 2028.

Från jollesegling till windsurfing och windfoil

Många förknippar nog wind- och kitesurfing med sommarlekar vid en badstrand. Men för de aktiva har det varit viktigt att få med de som är seriösa i sin satsning.

– Windfoil är en gren under seglingen som verkligen är i tillväxtfas. Jag började inom jolleseglingen och sökte mig sedan till ”vanlig” vindsurfing – som blev windfoil.

Sporten är inte särskilt stor i Sverige – ännu.

– Men sporten har slagit igenom i länder som Storbritannien, Frankrike och Nederländerna, säger Hjertberg.

Var är du i din tävlingskarriär just nu?

– Jag har kört en internationell tävling och är således verkligen i uppstarten. Jag är längst bak i fältet just nu, men känner tveklöst att det finns möjligheter att blanda sig i toppen.

Upptäcker nya detaljer som kan ge fördelar

Tävlingssäsongen börjar i april.

– Då inleder jag med en världscuptävling i Frankrike, sedan väntar EM i Italien, Nordiskt Mästerskap och fler världscuptävlingar.

Världscupen i windfoil har pågått ett tag och är under utveckling rent organisatoriskt.

– Förutsättningarna är mycket tuffare än i fjol. Eftersom det är en ny klass försöker alla lista ut hur man ska använda materialet på brädan på bästa sätt. Vi aktiva upptäcker hela tiden nya detaljer som kan ge personliga fördelar.

Flyttade till Skåne för att satsa på idrotten

Hur blev du en del av Malmö idrottsakademi?

– Jag flyttade ner till Skåne för träningens skull, där jag har ett lag och en coach. Jag blev en del av utvecklingslaget och engagerade mig i Malmö Segelsällskap – som tipsade mig om akademin.

– Givetvis har Malmö idrottsakademi gett mig mycket hjälp med fysprogram, kostrådgivning och idrottspsykologi. Mycket av det var, och är fortfarande, nytt för mig – och jag lär mig allt eftersom hur jag ska nyttja allt.

– Jag utvecklas som människa och det blir en stor drivkraft till att fortsätta elitsatsningen. Det finns så många parametrar. Allt runtomkring är viktigt, från energi och mindset till det praktiska.

Vill segla OS och bli bäst i världen

Är du en sådan typ av atlet som jobbar med fasta målbilder?

– För tillfället är jag i en fas där jag gärna vill segla OS och bli bäst i världen. Just nu försöker jag dock främst bli så bra jag kan bli och det är min konkreta målsättning.

Hur rimligt är det att nå OS?

– Fortfarande finns det chans till 2024 i Paris. Jag har gjort stora framsteg under kort tid. Uttagningarna sker under specifika världscuptävlingar inom den närmsta framtiden. Första steget är att ta en nationsplats till Sverige, sedan har SOK sina krav för att man ska kunna ta sig dit. Det kommer att krävas mycket, avslutar Johanna Hjertberg.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se
Foto: Lanzarote International Regatta