Johanna siktar högt trots dubbeltrubbel

Livet är fyllt med oväntade tvära kast som för en in på trampade stigar.
Badmintonspelare är inga undantag.
För Johanna Magnusson gällde det ta till plan B för att rädda sin elitkarriär.

”Det kom som en chock”

Dubbelparet Johanna Magnusson och Emma Karlsson siktade på att utmana världseliten i badminton tillsammans. De tränade stenhårt sedan många år tillbaka och var dessutom bästa kompisar utanför banan.

Då kom det oväntade beskedet; Emma valde att lägga ner badmintonsatsningen med omedelbar verkan.

– Det kom som en chock. Hon hade tänkt mycket på saken själv, men inte pratat om det med någon. Hon var helt enkelt trött på livet som elitidrottare och saknade tiden med familjen, vänner och allt det sociala.

– För mig har det varit en tuff tid det senaste halvåret från det att beskedet kom i somras. Dels har det varit tungt mentalt att fortsätta och ett tag var det även motigt fysiskt när man inte kan tävla på högsta nivå.
Det fanns tävlingar planerade inför hösten. Johanna och Emma hade stora målsättningar, bland annat EM i Ukraina.

Singel och dubbel – nästan olika sporter

Allt grusades. Och i badminton är det inte realistiskt att tro att man ska kunna gå från dubbelspel till singelspel bara sådär.
– Det är helt olika grejer. Inte olika sporter, men nästan. Man tränar på helt olika vis så det går inte bara att byta till att spela singel på hög nivå. Jag har satsat på dubbel och då är det av stor vikt att hitta en partner man kan spela med länge.
Hur agerade du när Emmas besked kom i augusti?
– Eftersom vi även var bästa vänner så var det en sorglig tid. Men som elitidrottare fick jag ställa om och inte överanalysera eller trycka ner mig själv, utan istället försöka fokusera på att hitta en lösning.

Träningspartnern 60 mil bort

Nu har det gått ett halvår och Johanna har en ny spelpartner i 24-åriga Clara Nilstad från Uppsala.

– Clara är två år äldre än mig och har spelat badminton i hela sitt liv och valt att satsa på dubbel. Hon var en stjärna som junior och var länge högt rankad, men även hon har haft spelpartners som slutat. Personligen är jag jättenöjd med lösningen för vi fungerar bra tillsammans, men det är lite sorgligt att jag ”snodde” henne från hennes tidigare medspelare. Djungelns lag…

Under två månaders tid har Clara Nilstad och Johanna Magnusson tränat tillsammans, men det skiljer 60 mil mellan dem båda.

– Avståndet kommer inte att fungera i längden, men just nu fungerar det. Ska vi bli proffsspelare måste vi dock vara på samma ställe.

Fick börja från noll – omöjligt ta sig till OS

Johanna beskriver sig själv som en teknisk spelare som läser spelet bra och rör sig rätt. Och som i allt annat i livet gäller det i tvåsamhet att komplettera motsatt part.

– Claras starka sidor är det fysiska spelet. Hon går på power! Jag är mer framme vid nät och hon står där bak. Vi är bra på respektive saker, så ja…  Vi kompletterar varandra bra, säger Johanna.

I och med att de båda är ett nytt dubbelpar tvingas de börja om på noll med rankingpoäng. De är rankade 39:a respektive 52:a i världen, men som par får de gå den långa vägen för att kunna kvala in till de stora turneringarna och mästerskapen.

– OS i Japan i sommar blir det omöjligt att ta sig till, så vi får vi skaffa oss rankingpoäng genom spel på touren. Ju fler och bättre resultat desto högre ranking. Målsättningen på lite längre sikt handlar om att vara topp 20 och fightas med de bästa.

– Vi lyckades ändå spela en av världens största tävlingar för ett tag sedan, All England, där vi förlorade mot ett par rankade 24:a i världen. Men det var en tight match, så det var mycket positiva känslor och tankar efter det.

Spelar mycket i Danmark

Vart nästa tävling äger rum, tja, det vet i coronatider enbart ödet. SM har skjutits fram flera gånger och eventuellt spelas det i augusti. Johanna hade kvalat in till EM i Ukraina, men det var med sin tidigare spelpartner…

Istället blir det seriespel med Aura i Sverige – samt med en dansk klubb.

– Sedan åtta år tillbaka spelar jag för Solrød Strand (strax söder om Köpenhamn). Det blir ganska mycket spel i Danmark under ett år; nio matcher per säsong samt att jag tränar där varje vecka. Sporten är väldigt mycket större i Danmark än i Sverige, så det betyder mycket att matchas där.

”Finns alla möjligheter att lyckas med deras hjälp”

För Johanna Magnusson har samarbetet med Malmö idrottsakademi pågått i fyra år.

– Direkt efter gymnasiet kom jag in i elitprogrammet och jag har använt eller testat på det mesta som finns och funnits tillgängligt. Det jag nyttjat mest är fysträningen med Stellan Kjellander, eftersom fysen alltid varit min svaga länk. Men även mental träning och kostrådgivning har gett mig massor.

– Väldigt mycket i min vardag har förändrats tack vare Malmö idrottsakademi. Utan den hjälpen hade jag inte kommit så långt som jag gjort. Det finns en sådan trygghet att veta att man kan få hjälp om det skulle hända någonting. Lyckligtvis har jag haft turen att inte vara skadad så ofta, men mycket handlar om att jobba förebyggande. Det är alltid någonting man inte är bra på och har man ett öppet sinne finns alla möjligheter att utvecklas med deras hjälp.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se