Idrottsfysiologi

Uthållighet

Förmågan att vara på topp under en hel idrottsprestation kräver en god uthållighet. Inom de sk konditionsidrotterna genomförs dessutom en mycket intensiv arbetsinsats under en längre tid vilket kräver en hög syreupptagningsförmåga. Träning av uthållighet och delvis även syreupptagningsförmåga (kondition) är specifik för varje idrott.

Ofta har man hjälp av att testa sin kondition eller uthållighet inför en träningsperiod. Vi som arbetar inom kompetensområdet kan hjälpa individuella idrottare och lag att ta fram en unik plan för träning och genomföra testning av uthållighet och kondition.

Malmö idrottsakademi genomför bl a aeroba tester på löpband och cykel där maximal syreupptagningsförmåga mäts och utvärderas antingen med eller utan laktatmätningar. Testerna genomförs i samarbete med avdelningen för klinisk fysiologi på SUS i Malmö.

Malmö idrottsakademi kan också erbjuda videoanalys vad gäller teknik i olika styrkeövningar och löpning.

Styrka och power

Malmö idrottsakademi mäter och utvärderar styrke- och powerförmåga med hjälp av olika testappraturer för att sedan skapa individuella träningsprogram. Dessa program är periodiserade, för att nå maximal effekt och rätt formtopp. Programmen är fokuserade på styrka men de innehåller även smidighet, snabbhet och spänst för att skapa en hög atletisk förmåga.


Kontaktpersoner

Utbildning och arbetslivserfarenhet: Legitimerad läkare sedan 1987. Specialistläkare inom klinisk fysiologi sedan 1992. Har arbetat som överläkare inom klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Malmö sedan 2001. 1996 blev Thorsson medicine doktor med en avhandling om muskelskador hos idrottare och 2014 docent i medicinsk vetenskap.

Idrottserfarenheter: Lagläkare i MAI sedan 1987 och vid flera tillfällen även lagläkare för svenska friidrottsförbundet vid så väl EM och VM. Personlig tränare för ett 60-tal elitlöpare, varav flera deltagit i EM, VM eller OS.

Utbildning: Magister i Idrottsmedicin vid Umeå Universitet

Övrigt: Idrottskonsulent på Skåneidrotten

Utbildning: Gymnasielärare i Matematik samt Idrott och hälsa.

Idrottsliga meriter: Fd elitidrottare i tyngdlyftning och friidrott.

Övrigt: Kasttränare för MAI. Kastansvarig för juniorlandslaget i friidrott under JVM och U23-EM. Fystränare för Malbas Basket.