Krigaren Fatmir är guld för laget

I september krigar goalball-landslaget för medalj i paralympics med Malmöspelarna Peter Weichel, Stefan Gahne och Fatmir Seremeti i laget – trots allt. Lagkapten Seremeti avslutade ett skadefyllt 2015 med en komplett korsbandsskada i november. Men:
– Nu är jag tillbaka på banan fullt ut igen mycket tack vare Rickard Dahan. Utan honom hade min karriär varit slut, säger Fatmir Seremeti som är redo för sitt tredje paralympics.

”Exakt det stöd jag behöver”
Malmö idrottsakademi är betydelsefullt för Fatmir Seremeti som deltagit i Elitprogrammet sedan 2009.
– Det handlar om att bygga en krigare i både kropp och själ för att vara bäst när det gäller som mest. Här gäller det att ha ett kompetent team som vet vad de gör i alla moment. Jag har också ett nära samarbete med Stellan Kjellander och tidigare Kenneth Riggberger kring tester och fysträning för att optimera kroppen för att prestera på goalballplanen. Jag känner att jag har exakt det stöd jag behöver från Malmö idrottsakademi för att kunna vara som bäst i Rio, säger Fatmir Seremeti.

VM-guld på första försöket
I goalball-landslaget återfinns även Malmö idrottsakademis Peter Weichel och Stefan Gahne. Rio innebär positiva minnen för den svenske lagkaptenen Fatmir Seremeti som tog ett historiskt VM-guld där 2002.
– Att vara med om att ta ett VM-guld i sitt första stora mästerskap är få förunnat. Rio är en fantastisk plats som gett mig många fantastiska minnen och det ska bli helt underbart att få vara med om ett paralympics där.

Fatmirs tredje paralympics
Fatmir är rutinerad och har samlat på sig massor av erfarenhet från tidigare stora mästerskap, erfarenheter som har stor betydelse.
– Rio blir mitt tredje paralympics och med tanke på att jag spelat i landslaget sedan 2001 så har jag hunnit få med mig en hel del rutin. Paralympics är så olikt allt annat man upplever i en idrottskarriär. Allting är mycket större och proffsigare, men framförallt är det ett väldigt publiktryck som vi i normala fall inte utsetts för så ofta. Här är det viktigt att man har spelare i laget med rutin och erfarenhet av dessa omständigheter för att det ska fungera som bäst. När jag åker till Rio kan jag koncentrera mig på att prestera och inget annat då jag sett och gjort allt det där andra häftiga förut. 

Rankade tia – siktar på medalj
Sverige kvalade in som tionde och sista lag till paralympics vilket gör att det åtminstone på förhand ser tufft ut. Men Fatmir Seremeti är en krigare med siktet inställt.
– Förväntningarna är något mer dämpade jämfört med tidigare paralympics. Samtidigt går det inte att bortse från att vi under det senaste 1,5 åren slagit nästan samtliga lag vi ska möta så vi kan mycket väl vara med och utmana om en medalj. Konkurrensen är dock tuffare än någonsin…

Hyllar alla runtomkring
Fatmir är oerhört tacksam över för att ha alla dessa duktiga och engagerade människor runt sig som jobbar stenhårt i det fördolda för att laget ska lyckas i Rio.
– Förutom Malmö idrottsakademi är jag också oerhört tacksam för min arbetsgivare och klubb FIFH Malmö som gör sitt yttersta för att min vardag ska gå ihop med massor av träning i kombination med mina arbetstider, och sen att jag även har tid över till min stora energikälla som är min familj. Jag är också oerhört tacksam för de vänner som ställer upp med ledsagning i ur och skur på olika träningspass samt våra oerhört kompetenta förbundskaptener Florim Seremeti och Peter Björkstrand. 

Malmö idrottsakademis önskar goalball-landslaget med Fatmir Seremeti, Peter Weichel och Stefan Gahne ett stort lycka till, och hoppas att även Tobias Sandberg tar sig till Rio!

 

FAKTA: Paralympics
Paralympics är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen och avgörs i Rio 7-18 september. Totalt tävlar deltagare från nära 180 länder om totalt 526 medaljer i 23 olika grenar. Malmö idrottsakademi har redan aktiva från Elitprogrammet som kvalificerat sig till paralympics och har även aktiva på kandidatlistan, då herrlandslaget i goalball redan är kvalificerade och rullstolsrugbyspelaren Tobias Sandberg är på kandidatlistan.