”Att träna är det roligaste jag vet”

Vissa elitidrottare brinner för tävlingen.

Judotalangen Joel Hedenblad brinner för träningen. 

– Man kan lugnt säga att jag är en träningsprodukt, men att kunna träna hårt är också en talang, påpekar han.

Judon tog Joel till Malmö

Joel Hedenblad, med rötterna i Kungsbacka, lockades till Malmö av det elitcentrum som Svenska Judoförbundet öppnat i Baltiska Hallen.

– Jag ville hänga med på det projektet och flyttade ner och kombinerade det samtidigt med studier i Lund. Då är steget in i Malmö idrottsakademi nästan oundvikligt – och väldigt nyttigt.

En underdog kan vinna med rätt taktik

När blev judo ”din” sport?

– När jag var nio år och det var först bara som en rolig grej för att kompisarna snackade om det. Jag har testat massa olika sporter genom åren; BMX, simning, golf, crossfit… Men judo är en fantastisk sport att träna. Man använder hela kroppen och samtliga muskelgrupper.  I tävling räcker det med att man är ofokuserad i en sekund, så kan man förlora på ett kast. Även en underdog kan vinna med rätt taktik.

Det personliga genombrottet kom 2019, precis innan pandemin greppade tag i omvärlden.

– Då kom jag tvåa på SM och vann Nordiska Mästerskapen. Innan dess hade jag inte haft några större framgångar alls.

– Jag hade ökat min träningsdos och bytte viktklass till 81-kilosklassen, tidigare tävlade jag i -73.

”Att träna är det roligaste jag vet”

Det här med att träna talar du dig varm om?

– Jo, men jag älskar ju att träna. Att träna är det roligaste jag vet. Många tränar för att bli bra eller må bra, men jag tränar för själva träningen.

Pandemin ställde till det i utvecklingen. När den slog till var Joel sistaårsjunior. När det nu går att tävla igen är han förstaårssenior.

Vet du var du står egentligen?

– Nja, man har ju missat väldigt mycket. Det har blivit väldigt mycket träning och extremt lite tävlande. Vissa slutade under den här perioden vissa har kommit tillbaka. Personligen var jag inte nära att sluta. Steget till att bli senior har hittills gått väldigt bra.

SM-brons som junior – och senior

Hur ser du på 2022 så här långt?

– I år slutade jag tvåa i Nordiska Mästerskapen i april och jag har vunnit flera matcher i europacuper som gett rankingpoäng. På SM tog jag brons både som junior och senior. Jag var nöjd med att sluta trea i seniorklassen, men missnöjd med samma placering i juniorklassen. Där hade jag velat vara med i finalen. Men lottningen kan spela stor roll på gott och ont och det gör ju grejen med judo; ibland är det väldigt små marginaler som avgör.

Stödet från Malmö idrottsakademi betyder mycket

Vad betyder judoförbundets satsning i Malmö där Malmö idrottsakademi finns med som en partner?

– Jättemycket. Att få stöttningen och kunskaperna från framförallt Stellan och Sara betyder mycket. Jag tävlar ju i en viktsport och med Sara har jag fått mycket hjälp med hur jag ska äta innan och efter träning samt tävling. Rörlighet och styrka har blivit bättre efter att ha jobbat med hos Stellan.

– Sedan är det en speciell miljö med många inom samma sport på samma plats som vill samma sak. Träningarna blir bättre och tuffare. Alla vill bli så bra som möjligt och sporras av varandra. För många är säkert det väldigt motiverande att ha varandra.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se
Foto: Urszula Striner