”Elitprogrammet har varit guld värt”

Matilda Frantzich, 27, upptäckte landsvägscyklingen av en slump.

Nu tillhör den tidigare medeldistanslöperskan Sverigeeliten och siktar på de stora mästerskapen.

– Att vara den del av Elitprogrammet hos Malmö idrottsakademi har varit guld värt i den satsningen, säger Frantzich.

Bytte löpning mot cykling – fastnade direkt

Efter att ha slutat med friidrotten, där Matilda Frantzich hade specialiserat sig inom medeldistanslöpningen, upptäckte hon landsvägscyklingen för sex år sedan. Som 21-åring hoppade hon bokstavligen talat på en helt ny sport.

– Jag fastnade för cyklingen direkt.  Det finns så mycket i sporten jag uppskattar; att träna strukturerat och samtidigt kunna vara social samt att komma ut och få en naturupplevelse.

Cykling är för många en motionssport. För Matilda dröjde det inte länge innan en elitkarriär öppnade upp sig.

– För mig var det sjävklart att satsa hårt på det. Jag började att tävla i princip direkt.

Roligare att tävla

Vilka delar inom cyklingen upplevde du roligare än din tidigare idrott?

– Förmågan att njuta av tävling. Tidigare hade jag varit nervös vid tävlingar så till den grad att det påverkat resultaten negativt. Nu är tävlingsmomentet det jag uppskattar mest av allt.

– Mycket har kommit av sig själv, men jag uppskattar särskilt det taktiska momentet och man håller på ganska länge. Man vet aldrig riktigt vad som ska hända.

När upptäckte du att cykelkarriären kan leda någonstans?

– Jag gick snabbt upp i eliten, tog medalj på SM ett år efter jag börjat och blev uttagen till landslaget. Bekräftelsen kom nästan omedelbart.

Sommarens SM det stora målet i år – siktar mot EM och VM

Resultaten i Sverigeeliten går inte av för hackor. Senast på SM blev det två medaljer (brons och silver). Dessutom blev det guld i Svenska Cupen, landsvägscyklingens svar på en tour.

Vad tränar du för just nu?

– Det är SM i sommar vilket är det stora målet, linjeloppet körs i Uppsala och sedan väntar SM-veckan i Linköping med sprinterdistanserna som är min specialitet. Sedan kör jag en del utomlands med ett danskt lag; Team Rytger powered by Carl Ras.

Vad tränar du för på lite längre sikt?

– Jag vill se hur långt jag kan komma och hoppas att få köra internationella mästerskap som EM och VM.

Fått bra hjälp av Malmö idrottsakademi – ”måste ha glädjen som drivkraft”

Till Malmö idrottsakademi kom Matilda tidigare under 2022 efter att ha blivit tipsad av en tränare.

– Det har varit guld värt.

– Jag har fått hjälp med styrketräningsprogram och har nyttjat Kristiina Pekkola kring den mentala biten. Just den psykologiska aspekten i cykling är påtaglig. Man håller på i tre-fyra timmar och ska ha fokus fram till upploppet samtidigt som man ska hantera det taktiska. En cyklist måste tycka att det är kul och ha glädjen som drivkraft. Hittar man inte glädjen är just det svårt och sedan har jag lärt mig mer om vikten kring korrekt återhämtning, säger Matilda Frantzich och avslutar:

– För oss idrottare är det en trygghet med alla de resurser som Malmö idrottsakademi erbjuder. Jag är mycket tacksam för möjligheterna det gett mig.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se