Elitprogrammet igång och ger hopp om guld

Den 1 augusti presenterades vilka 50 elitidrottare som antagits till Malmö idrottsakademis Elitprogram 2018/2019. Totalt antogs 21 tjejer och 29 killar, som representerar 21 olika idrotter. Konkurrensen blir tuffare för varje år, vilket gör beslutet runt vilka som ska antas väldigt svårt.

 

”Statusen och attraktiviteten har ökat”

– När vi gör urvalet tittar vi så klart främst på de idrottsliga prestationerna. Sen vill vi gärna ha en mångfald av idrotter och vi vill ha bra träningsmiljöer i föreningar vilket stimulerar den aktive till fortsatt utveckling. Vi har i år även valt några unga, lovande som vi tror mycket på i framtiden. Statusen och attraktiviteten för programmet har ökat vilket ger oss angenäma problem när det kommer till urvalet, säger Jan-Olov Jakobsson som är verksamhetsansvarig för Malmö idrottsakademi.

 

Montler tillbaka i Elitprogrammet

För att kunna ansöka till Elitprogrammet måste man bo i Malmö, representera en Malmöförening eller studera vid Riksidrottsuniversitetet, Malmö universitet, och så klart tillhöra den absoluta eliten i sin egen individuella idrott. Längdhopparen Thobias Nilsson Montler har de senaste åren tränat och tävlat i USA, vilket har gjort att han inte kunnat söka till Elitprogrammet. Nu är han dock tillbaka i Sverige, där han tränas av Yannick Tregaro och representerar MAI. Så här säger han om Malmö idrottsakademis Elitprogram.

– Elitprogrammet betyder väldigt mycket för mig som elitidrottare, bland annat ger det mig en trygghet med att kunna få det stöd som jag behöver för att kunna nå den absoluta toppen. Vad jag menar med stöd och trygghet är till exempel att om jag skadar mig så får jag snabb tillgång till hjälp, samt att alla kompetenta personer som man har tillgång till ger en trygghet – det alltid finns någon man kan prata med om det behövs. Elitprogrammet är också ett ställe där jag har möjlighet att träffa andra idrottare med samma mål som jag har, dvs. att bli så bra som möjligt. Så jag är otroligt glad för att jag är en del av Malmö idrottsakademis Elitprogram,säger Thobias.

 

”Ett lyft i min karriär”

Montler har onekligen visat god form och är nybliven svensk mästare i längdhopp med ett hopp på 8.06 m och sedan var det ju den där omtalade mätningsmissen på EM som resulterade i en fjärdeplats.

– Denna sommaren har verkligen varit ett lyft i min karriär. Det finns så klart många anledningar till detta, men jag tror mitt tränarbyte till Yannick Tregaro har varit en stor del i det. Jag känner att Yannick har stor kompetens inom det mesta i friidrotten, allt från träning, tävling till hur man ska agera i olika situationer. Det gör att jag har en väldigt stor tillit till honom. Det gör även att jag litar på hans upplägg, så jag slipper fundera på om det vi gör på träningarna är rätt, berömmer Thobias.

 

Ett bra jobb vid sidan av idrotten

Han fortsätter:

– Jag tror även att framgångarna kan bero på att jag trivs väldigt bra med min livssituation just nu. Jag lägger mycket fokus på min friidrott men har även ett liv vid sidan om. Jag jobbar på Collector Bank som timanställd, vilket är ett väldigt bra jobb och jag trivs där. Vi är flera friidrottare som jobbar där så de är medvetna om vår elitsatsning och hur mycket tid vi lägger på den. Det gör att så länge vi sköter oss och gör det vi ska på jobb, så vet vi att dem försöker hjälpa oss med att få det att spela så bra som möjligt med tider och liknande så vi kan kombinera det med friidrotten. Detta tror jag också är en stor anledning till varför jag har fått ett lyft nu 2018, avslutar Montler som nu laddar vidare för kommande tävlingar, däribland Finnkampen.