Ellen Rasmussen vill ha mer

Ellen Rasmussen, 25, gjorde sitt tredje VM för Sverige och togs ut i All Star-laget som mästerskapets bästa center.

När hon i sin 55:e landskamp tog sitt tredje VM-guld var det för övrigt Sveriges åttonde raka guld.

På vägen dit har hon som spelare i Malmö FBC gått via Malmö idrottsakademi.

Från division två till tre VM guld

En av världens bästa innebandyspelare kommer från Malmö.

Hon heter Ellen Rasmussen.

I Malmö FBC har hon varit med på resan och spelat en av huvudrollerna när klubben tagit sig från division två till att bli ett slutspelslag i världens bästa liga.

Tre VM-guldmedaljer har det blivit hittills – och hon är långt ifrån färdig med sin karriär.

Tre guldmedaljer. Var har du dem – på väggen i vardagsrummet kanske?

– Nej nej. De ligger i någon låda i källaren.

Vafalls!?

– Äsch. Jag gillar inte att ha så mycket framme. Jag bär med mig minnena och upplevelser. Jag tittar hellre på bilder och tänker på det än att stirra på medaljer.

Just det senaste mästerskapet var någonting extra på många sätt, menar Ellen.

– Det var speciellt för att det var på hemmaplan och för att jag hade en större roll än tidigare. Jag var delaktig på ett annat sätt. Sedan satt både lagkamrater, familj och vänner på läktaren, det gjorde att man fick en extra kick. Det är nog inte så många som får chansen till att uppleva det stödet och det resultatet.

Målet är att vinna SM-guld med moderklubben

Rasmusens roll i Sveriges guldmakeri ledde till en plats i All Star Team.

– Då är man ju topp fem under VM. Det var ett internationellt genombrott för mig. Under mitt första VM handlade mycket om att se och lära. I den andra VM-turneringen skadade jag mig i första matchen, och fick bara två matcher till. Nu var jag med från start, spelade alla matcher och fick mycket förtroende.

Banden med just Malmö som stad är starka. Det ska mycket till om hon ska lämna sin hemstad.

– Jag är väldigt hemmakär. I Malmö känner jag mig trygg.

Du har kvar att göra Malmö FBC till ett guldlag i svensk innebandy. Är det någonting som driver dig?

– Absolut är det så. Med juniorlaget har vi fem SM-guld, men det var nog tio år sedan. Jag saknar den känslan och har absolut SM-guld som mål med klubben.

Fick kontakt med Malmö idrottsakademi 2009

Malmö FBC är som förening med i elitprogrammet hos Malmö idrottsakademi.

– 2009, under högstadiet, hade jag min första kontakt med Malmö idrottsakademi och nu när jag tänker efter så borde jag utnyttja dess möjligheter ännu mer framöver. Laget nyttjar gymmet regelbundet. Vi har tillsammans tagit hjälp av en dietist och personligen har jag haft mycket kontakt med idrottspsykolog Sverker Fryklund. Det har verkligen hänt mycket de senaste åren.

– Vi har styrketräning, snabbhetstester, spänsttester där också och en anledning till att jag aldrig varit skadad kanske delvis beror på det; att man tränar på rätt sätt.

– Jag har även varit på föreläsningar som arrangerats. För mig är det ganska smidigt att jobba med Malmö idrottsakademi, jag jobbar jag på Stadionområdet, så det är lättillgängligt. För klubben är det en unik kunskapsbank att ha tillgång till, avslutar Ellen Rasmussen.

Ellen Rasmussens Topp 3-platser i Malmö:

  1. Baltiska Hallen. Jag är där varje dag och tränar och jobbar som instruktör på Malmö idrottsgymnasium & Malmö idrottsgrundskola. Det ger mig extremt bra förutsättningar.
  2. Västra Hamnen. Jag gillar att vara vid havet. På somrarna hänger jag där med kompisar och badar.
  3. Ribersborgs Kallbadhus. Det är väldigt bra återhämtning för kroppen. Jag var där mellan jul och nyår senast. Prova!

Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se