Puckelpistbröder från Limhamn redo för OS

Den senaste i elitprogrammet hos Malmö idrottsakademi som kvitterat ut en OS-biljett är Oskar Elofsson från Landskrona Ski Club.

Han gör därmed sin bror Felix sällskap i jakten på medaljer i peking.

Bröderna från Limhamn står inför sitt livs äventyr.

Bröderna till OS tillsammans

Bröderna Felix och Oskar Elofsson är uttagna till den svenska OS-truppen tillsammans med Ludvig Fjällström och Walter Wallberg. Albin Holmgren skadade sig och därmed blev en plats öppen.

Både Felix och Oskar har pallplatser i världscupen bakom sig, men det är första gången Oskar får möjlighet att representera Sverige på OS.

– Det känns sjukt bra även om det är supertråkigt för Albin. Det här är det sista målet, den största scenen som jag drömt om hur länge som helst att få uppleva. Att åka OS är en grej men att få göra det med sin storebror är en helt annan grej, säger Oskar.

”Kommer aldrig vara med bara för att delta”

Att ta sig till OS är en sak, och att sen lyckas få ihop sitt åk så att allt sitter när det gäller är en helt annan. Men Oskar har tydliga förväntningar på hur han vill prestera.

– Jag kommer aldrig vara med bara för att delta. Det har varit väldigt mycket på sistone med covid, hjärnskakning och problem med axeln men jag kommer göra allt jag kan för att ta mig till topp tre, säger han.

Felix, som har med sig en 24:e plats från OS i PyeongChang 2018, vet vad det innebär att tävla på OS och att få göra det tillsammans med sin bror kommer göra det ännu mer speciellt.

– Det kommer vara otroligt fint att få uppleva detta tillsammans med sin bror. Det är en väldig trygghet att få ha med sig familj. Nu handlar det bara om att åka dit och ge precis allt jag har. Att kunna bjuda på en bra show och att få åka sitt andra OS är otroligt stort. Men det är vägen dit som är det tuffa och nu får jag njuta lite av det, jag absolut ingenting att förlora, säger Felix.

Har fått hjälp av Richard Dahan

Oskar har en bakgrund som både gymnast och hockeyspelare. Men skidorna blev hans val och efter tre säsonger har han nu nått dit han siktat länge. Gemensamt har båda att de kört mängder med olika rehabövningar på ”Kulan” och lagt upp träningsprogram tillsammans med Richard Dahan.

– Jag har haft problem med mina knän, det är ju påfrestande för knäna med puckelpist. Därför blir det viktigt med träning utanför backen. Man måste hitta en balans där för att det ska bli så skonsamt som möjligt i backen. Tillsammans med Richard har jag hittat ett upplägg som fungerar bra, säger Oskar.

Dahan förklarar sitt grundläggande arbete.

– För mig är det intressant att sätta mig in i andra idrottares verklighet och deras förutsättningar. Vi börjar med att göra en funktionsövning och gå igenom hur de tränare, så kan vi justera små saker utifrån mitt perspektiv. Det är trots allt alltid ett prestationsperspektiv som kommer först.

Oskar Elofsson poängterar:

– Att vi kan ha en dialog är väldigt viktigt. Att ha den närheten och tryggheten är värdefull. I grund och botten handlar det om att bygga upp ett rörelsemönster som jag kan använda i backen.

– Många gånger kan jag hälsa på Richard och bara snacka, det gör att man känner sig trygg med sina egna skavanker. Det ger en mental styrka. Det bäst sättet att ta sig långt är att hålla sig skadefri, därför är det viktigt för oss att ta tillvara på all kunskap som finns här.

Se mer om bröderna Elofsson när de gästade Malmö idrottsakademis lunchföreläsning: https://www.youtube.com/watch?v=QDzmqe16h-M

De olympiska puckeltävlingarna består av kval den 3 februari och finaler den 5 februari.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se