Träningstalangen Paulsson jagar medalj i SM

För ”träningstalangen” Isabelle Paulsson har en fotskada kombinerat med en pandemi inneburit två nedslående år.
I samarbete med Malmö idrottsakademi har under tiden rehab och fysträning gjorts för att lyfta karriären under 2022.
– Jag siktar närmast på en medalj under SM i april, säger konståkerskan från Helsingborg.

”Jag älskar att träna”

Efter ett par tuffa år av olika anledningar har Isabelle Paulsson dragit in nytt friskt syre i lungorna och ser optimistiskt på framtiden.

– Det har varit kul att få tävla igen, vi fick inte göra det under pandemin. Samtidigt har jag varit skadad under nästan hela den perioden efter att ha brutit foten under ett träningspass.

Paulsson beskrivs av många, inklusive sig själv, som en ren träningsprodukt.

– Jag älskar att träna. För mig är tävlingen en viktig del av helheten, men just träningen är det som driver mig.

Varför då – många elitidrottare tycker precis tvärtom?

– Jag tycker bara det är superkul. Det är kul att utvecklas och prova nya saker hela tiden. Jag är ganska gammal för denna sporten, säger 24-åringen och poängterar en intressant detalj:

– Det är inte många på den här nivån som är äldre än mig.

Bestämde sig tidigt för att satsa

Konståkningsintresset uppkom av en slump.

– Allt inleddes med att jag åkte skridsko på dammarna i Helsingborg en vinter. Mamma såg en annons om konståkning och skrev in mig på chans. Det blev en fullträff för mig.

När började du tänka att den här sporten kunde ta dig någonstans?

– Redan i sjunde klass hade jag bestämt mig för att satsa och plugga på NIU-gymnasium. Det är ingenting jag ångrar.

Några stora triumfer har det dock inte blivit. Resultatmässigt har det många gånger varit uppförsbacke.

– Jag har så många fjärdeplatser att det inte är klokt. Det har blivit ”min grej”, haha. Bland annat har jag två fjärdeplatser av tre detta året. Dels i elitserietävlingar. Dels på Nordiska mästerskapen i januari vilket var första gången för mig.

Kombinerar studier och elitidrott

Många i Malmö idrottsakademis elitprogram studerar. I vissa fall på heltid som Isabelle Paulsson.

– Just nu går jag fjärde terminen på en treårig utbildning på Malmö universitet. En dag blir jag färdig biomedicinsk analytiker.

Hur mycket tid kan och orkar du lägga på sporten?

– Väldigt mycket. Det brukar bli uppemot 15 timmar i veckan, två pass om dagen. Totalt sett blir det cirka tio timmar på isen varje vecka.

Paulsson kom in i Malmö idrottsakademi förhållandevis sent, i somras.

– Då bytte jag klubb från IFK Helsingborg till Malmö KK och det finns mycket i elitprogrammet som jag redan hunnit nyttja.

Fysträning och idrottspsykologi hos Malmö idrottsakademi

– Jag har haft mycket nytta av Stellan Kjellander. Han är specialist på fysträning vilket är väldigt viktigt för att bli bättre och för att förebygga skador. Ofta handlar den biten om eget ansvar i konståkningens värld. Samtidigt är jag är nog starkare än vad andra konståkare är normalt sett. Folk på gymet brukar tro att jag är friidrottare.

– Sedan har det varit fantastiskt nyttigt att träffa Kristiina Pekkola som är idrottspsykolog. Under en period var det väldigt tufft i livet och att prata med någon som förstod min helhtssistuation var väldigt givande. Det finns även en idrottsnutritionist som jag är nyfiken på.

Satsar på medalj i SM i april

Hur ser du på framtiden?

– Det skulle vara kul att ta en medalj på ett SM. Det har ändå gått bra på sistone och jag har höjt min lägstanivå. Nästa SM äger rum i april Dalarna.

En detalj i det sammanhanget är att Lotta Falkenbäck, svensk konståkningslegend, som tränat Isabelle Paulsson fortfarande är delaktig i satsningen.

– Lotta har gjort programmet som jag ska tävla med under SM. Vi jobbar väldigt bra tillsammans och det är kul att hon fortfarande gör min koreografi.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se