En långsiktig satsning som redan ger resultat

Sedan 2022 huserar det svenska damlandslaget i brottning i egna lokaler i Baltiska Hallen. Fyra månader efter inflyttningen tog Jonna Malmgren EM-guld i 53-kilosklassen.

– Just nu skapar vi en kulturell förändring som ska ge utdelning i många år framöver, säger Zakarias Tallroth, sportchef Svenska Brottningsförbundet.

Nationellt center för brottning i Malmö

Under 2021 tecknade Malmö stad, genom Malmö idrottsakademi, ett avtal med Svenska Brottningsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté om ett nationellt center för brottning med fokus på dambrottning på Stadionområdet. En 370 kvadratmeter stor brottarlokal färdigställdes inför 2022 och nu är verksamheten igång för fullt.

En egen brottarmatta och möjligheten att bedriva daglig verksamhet kanske låter som banalt enkla önskemål, men det är den grundläggande framgångsfaktorn i sammanhanget.

– Den stora skillnaden för förbundet är att det inte finns någon förening som använder lokalen – utan den finns alltid till vårat förfogande. Samt att den ligger vid Baltiskan och Stadionområdet där allting finns.

”Central plats med expertis samlad”

– Om man tittar på hur andra förbund jobbar så har man en central plats med expertis samlad. Skadade våra brottare sig tidigare fick de ta sig till en annan plats, en annan stad och fick stå i kö. Här kan man få akuthjälp 30 meter från lokalen. Är man skadad och på väg tillbaka så fins rehaben inom samma område.

Tallroth poängterar att lagkänsla är viktigt även om det handlar om individuella insatser.

– En viktig del är att vi inte konkurrerar ut föreningarna som är stommen för svensk brottning. När man kommit till en viss nivå och ska ta steget mot seniormedaljer så måste man vässa till detaljer. Då är detta sista steget. Med lagkänsla sporrar man varandra och gläds och inspireras av andras framgångar.

Hur ser gruppen ut idag?

– På EM hade vi bara tre brottare skadade, men flera var skadade och det hade kunnat vara sex-sju stycken. Underifrån finns det flera namn som har potential att nå dit.

”Det finns en positiv energi”

I ett led att stärka utvecklingen av elitidrotten i Sverige och Malmö arbetar Fritidsförvaltningen för att specialidrottsförbund ska förlägga nationella centra i Malmö. Judoförbundets verksamhet för landslagsaktiva i Malmö var först ut och startade upp den 1 september 2021. Nu har de fått sällskap av Svenska Brottningsförbundet.

– Vi har fått mycket hjälp av Malmö Stad och Malmö idrottsakademi och det finns en positiv energi som vi möts av. Sedan är det något med den elitidrottsmiljö som vi får ta del av här. Ju mer spets det blir desto bättre för alla. Man får en boost av att umgås i den miljön.

Ett sätt att hänga med världseliten

Och ni kan använda Malmö idrottsakademis olika resurser?

– Ja, flera aktiva använder dietist, fysio och vi har börjat med olika fystester. Centrala lösningar är en framgångsfaktor internationellt sett. Det är ett sätt för oss att hänga med världseliten eftersom allt blir mer professionellt. Vi tänker på samma sätt med herrarna, men de är baserade i Stockholm privat så vi har fått hitta andra lösningar där.

EM avslutades i söndags. Jonna Malmgren tog guld i 53-kilosklassen.

– Det är en medalj som är kopplad till detta projekt, menar Zakarias.

SM går 20 maj och direkt efter det arrangeras ett läger i Malmö.

– Vår målsättning är att att denna satsning ska ge frukt 2028. Just nu skapar vi en kulturell förändring som ska ge utdelning i många år framöver.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se