Malmö idrottsakademis resurser hjälper Gundersen tillbaka till eliten

22-årige Erik Gundersen är en av deltagarna i Malmö idrottsakademis elitprogram.
Simhopparen satsar på att nå Europaeliten, och även om 2021 sinkats av skador så har akademins många resurspersoner varit viktiga för att komma tillbaka både snabbare och starkare.

Är man uppvuxen på Kulladal i Malmö, som Erik Gundersen är, är det lätt hänt att det blir fotboll för hela slanten.

– Som alla andra grabbar började jag också spela boll, men jag hittade tidigt en miljö i simhallen som passade mig bättre. Dock inte simning, som min mor sysslat med. Jag fick chansen att hoppa från trampolinen, eller ”svikten” som vi inom sporten hellre kallar den, och fastnade för det i nioårsåldern.

Tvingades bort – och slutade

Som ung var det nära att simhoppskarriären gick i stöpet. Det närliggande badhuset Aq-va-qul tvingades att stänga för renovering och simhopparna i Malmö hänvisades till Lund.

– Det var inte jag sugen på i den åldern, att åka till Lund flera gånger i veckan, så jag slutade under en period. När hallen väl öppnade igen var morsan inte sen med att ta mig dit.

Inom simhopp finns flera olika grenar. Svikten på en och tre meter – samt högre hopplatåer. Gundersens specialgren är tremeterssvikten.

När upptäckte att du var bra?

– Vid tolvårsåldern. Då tränade jag med en grupp där vissa fick chansen att träna med seniorerna i elitgruppen. Innan dess hade jag tävlat i ungdoms-SM, och att som 13-14 åring få chansen att tävla på nationell nivå var lockande. Redan då fick man en känsla av att man tävlar med de bästa i resten av Sverige, vilket i sig är väldigt motiverande.

– Efterhand blev det fler tävlingar även internationellt, där man märkte att man stod sig bra i konkurrensen i sin åldersgrupp. Att få chansen att åka ut och resa och se andra hoppare från nya länder var ytterligare motiverande. Man tävlar inte bara, man får en resa på köpet och möjligheten att upptäcka världen genom sin sport. Då blir det enklare att träna hårt och kontinuerligt.

Räknar inte titlar eller medaljer

SM i simhopp arrangeras vanligtvis två gånger om året, på sommaren och vintern. Det finns flera olika individuella grenar och dessutom kan man hoppa i par, så kallad synkroniserat simhopp.

Hur många SM-medaljer har det blivit?

– Jag har tappat räkningen för länge sedan efter att ha tävlat mot seniorer sedan 15-årsåldern. Jag har inte räknat vara sig titlar eller medaljer. Jag har tre eller fyra individuella guldmedaljer, och många fler synkroniserade medaljer.

Nästa SM avgörs redan sista helgen i maj i Karlskoga.

– Då är planen att tävla på svikten i en meter och tre meter individuellt, samt eventuellt i den synkroniserade klassen med en vän. Vi har dock inte kunnat träna så mycket tillsammans, så vi får väl se hur det blir med det.

Nästa steg är att få den internationella karriären att lyfta. Erik Gundersen har ett guld som junior i Nordiska Mästerskapen och nästa steg är att ta samma valör som senior. Han har även hunnit deltaga i flera andra större tävlingar.

Skada skjuter fokus till 2022

Hur står du dig internationellt i Europa just nu?

– Jag har en del kvar att jobba in om jag ska konkurrera på den övre halvan i Europaeliten. Tyvärr har jag varit besvärad av en skada det senaste halvåret och ligger lite efter efter. Först och främst vill jag komma tillbaka på min toppnivå, där är mitt fokus nu. De flesta ”peakar” i sina karriärer när de är mellan 25-27 år, men det finns de som är en bra bit över 30 och som presterar i världsklass.

Vad väntar efter SM?

– Jag hade hoppats vara med på EM 2021, men så blev det inte, utan jag siktar på 2022 istället.

Vad är det för skada som håller dig tillbaka?

– Ett så kallat hopparknä tvingade mig till tre månaders uppehåll. I det sammanhanget har jag haft stor nytta av Malmö idrottsakademi. Bland annat har jag arbetat med fysioterapeut Rickard Dahan som hjälpte mig när skadan inträffade. Det är fantastiskt nyttigt att kunna få snabb hjälp med rehab och behandling.

”99 procent sitter ju i huvudet”

Samtidigt har Gundersen haft nytta av andra resurser inom Malmö idrottsakademi.

– Stellan Kjellander kör jag styrka med en gång i veckan och Kristiina Pekkola har varit väldigt inspirerande. Att gå till henne som idrottspsykolog är någonting jag annars inte hade gjort.

– 99 procent av det man gör sitter ju i huvudet! Man ska bara låta kroppen arbeta i lugn och ro. När jag inte hade hoppat på länge kände jag mig obalanserad både mentalt och fysiskt, men det hjälpte verkligen att prata med Kristiina och lära sig mer om sig själv. Jag lärde mig att koppla bort en del tankar vilket innebar att jag snabbt hitta tillbaka till mitt kunnande.

Avslutningsvis. Vi som darrar i knäna av skräck från ettans trampolin – hur vågar du egentligen kasta dig ut sådär från de högsta hopptornen?

– Det krävdes lite mod i början av karriären som ung, men nu har jag gjort detta så länge att de känslan helt i borta. Dock kan jag få lite pirr i magen på samma sätt när man ska testa någonting nytt i sin rutin, men det handlar mer om adrenalin, inte höjdrädsla…


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se