Magdalena Kuras gör sig redo för en sista strid

33 år ung och nybliven mamma.
Då är det många kvinnor som för länge sedan lagt sin elitkarriär åt sidan.
Magdalena Kuras siktar istället mot nya mästerskap.
– Jag tror inte att min karriär hade blivit så här lång om jag inte fått hjälp från Malmö idrottsakademi genom alla år, säger ”Magda”.

Em-guldmedaljör, forskare & mamma

Magdalena Kuras är en av landets främsta simmare de senaste 15 åren, numera tävlandes på klubbnivå för Malmö KK. På SM har det blivit ett 50-tal individuella SM-medaljer och i EM-sammanhang finns det ett koppel med olika medaljer

De främsta meriterna, så här långt, är EM-guld i lagkapp 4*100 meter frisim 2014, samt brons i samma kategori 2008. På kortbana har hon bland annat varit en del av de lag som tog EM-guld 2006 (frisim), EM-silver 2015 (medley) och 2013 (frisim).

Vid sidan av sitt liv som landslagssimmare har Magdalena studerat biomedicin vid Lunds universitet – och dessutom hunnit med att bli mamma.

Båda de projekten är värda att ta upp.

– För mig är simning det absolut roligaste som finns och jag hade gärna hållit på hela livet. Nu finns fortfarande chansen att tävla på högsta nivå, men i början av 2022 när jag börjar jobba går det inte längre.

Blivande doktor inom medicin

Då är nämligen Kuras, efter tio års universitetsstudier, doktor inom medicin med inriktning på cancer. Just nu arbetar hon med lungcancerforskning.

– Jag har inte bestämt mig helt hur jag ska jobba, det finns flera alternativ, säger Kuras, som efter fem års Mastersutbildning och fem års doktorsutbildning torde vara en av svensk elitidrotts mest välutbildade atleter någonsin.

I sin famn bär hon Wilhelm. En välskapt herre som kom till världen den 14 januari 2021.

Förlossningen blev mer än dramatisk för Magdalena – vars öde hade kunnat bli ett helt annat än det hon nu ser framför sig.

Tillbaka 10 dagar efter en dramatisk förlossning

Efter att ha drabbats av svår havandeskapsförgiftning och akutsnitt var hennes tillstånd före, under och efter födseln allvarligt.

– Jag drabbades av HELLP-syndrom som är en allvarlig form av havandeskapsförgiftning. Jag fick krampanfall, levern kollapsade och jag riskerade att förblöda. Där och då sa ingen till mig hur allvarlig situationen var, men eftersom läkarna kontrollerade mina värden var tionde minut insåg jag efterhand att det var ganska illa.

Efter ett par dagar blev Magdalena utskriven tillsammans med Wilhelm och idag mår båda lyckligtvis förträffligt.

– Jag var på gymmet tio dagar efteråt och i bassängen för att simma efter tre veckor. Läkarna sa att jag återhämtade mig väldigt snabbt jämfört med andra.

”För mig fanns det ingen tvekan”

Med tanke på traumat med förlossningen och en närstående akademisk karriär – var det självklart att komma tillbaka till simningen? Det är trots allt bara några månader det handlar om?

– Ja. För mig fanns det ingen tvekan, och jag har även stöttning av min sambo Patrik Roos (hovrättsassessor). Fysiskt vet jag att det blir en kamp, men framför allt har det varit prövande mentalt. Jag måste vara ödmjuk med hur det skall gå resultatmässigt.

– Samtidigt kände jag att rörelse skulle få mig att må bättre och bli en bra mamma för Wilhelm. Han är som tur är en väldigt snäll och glad bebis och det är inga problem att nu träna sju pass i veckan, normalt sett maxar jag nio.

Kom sist – och bestämde sig

Vart är du nu rent formmässigt?

– Tävlingsfarten finns där inte ännu, men jag är väldigt vältränad och har en bra grund att stå på. Jag behöver få tillbaka explosiviteten, men simmässigt tävlar jag bra och hoppas kunna tävla på SM i augusti. Då ska jag vara i okej form – om än inte på topp.

– Sedan finns det ett EM i december som jag hoppas ska kunna bli en fin avslutning på min karriär.

Magdalena Kuras kärlek till simsporten går inte att ta miste på. Om någon varit en delfin i sitt tidigare liv – så torde det var just hon.

– Mina föräldrar introducerade mig för alla sporter som fanns men jag fastnade bara för simningen. Det är kärleken till vattnet som alltid varit stor. Jag började tidigt att tävla och var elva år (1999) i mitt första ungdomsmästerskap – då tävlade jag mot dem som var ett år äldre. Det slutade med att jag kom sist.

Det nedslående resultatet kan ha varit en mental slägga i huvudet för många elvaåringar. Magdalena knöt istället näven.

– Jag ville aldrig mer komma sist någon gång igen. Därför bestämde jag mig för att satsa ordentligt.

Hoppas ta en plats i landslaget

Två år senare, som 13-åring, simmade ”Magda” i SM mot seniorer och slog sig in i Sverigeeliten bara några få år efter det.

2006 kom den första EM-medaljen med landslaget i den gren som hon firat störst framgångar i; lagkapp.

– Jag tävlade med Anna Karin Kammerling, Josefin Lillhage och Therese Alshammar. Det var ett stort tillfälle.

Landslagskarriären har lett till ett flertal medaljer i bland annat EM, både i kort och lång bassäng. Både som junior och senior har hon tillhört landets bästa simmare och att få en sista chans i landslaget är något hon brinner för.

– Att få tävla med landslaget igen är en stark motivationsfaktor. Det tog längre tid än förväntat att få tillbaka magstyrkan efter graviditeten, men jag tror och hoppas att jag kommer att vara i form till vintern.

Föreläser om kvinnohälsa i kombination med elitidrott

Bortsett från att vara en av Europas bästa simmare, överleva komplicerade graviditeter och återvända till elitidrotten, utbilda sig under tio år för att ta upp kampen i att lösa cancerfrågan så har Magdalena Kuras fler projekt på gång.

– Jag har även startat ett företag där tanken är att arbeta med föreläsningar. Speciellt intresserad är jag av kvinnohälsa i kombination med elitidrott. Det kan handla om menstruationscykeln och hur man kan periodisera träningen. Antingen föreläser jag själv – eller tillsammans med en forskare i ämnet. Anledningen är väl att jag känner att jag måste förmedla all den kunskap jag skaffat mig, både inom idrotten och genom mina studier.

Stödet har varit guld för lång karriär

Magdalena Kuras är en av de elitidrottare som varit en del av Malmö idrottsakademi under längst tid.

– Jag har varit en del av elitprogrammet så länge jag kan minnas. Med åren har de blivit väldigt mycket proffsigare – samtidigt som flera nyckelpersoner finns kvar.

– Bland annat har jag haft stor nytta av fysioterapeut Rickard Dahan samt av styrketränare Stellan Kjellander. Få simklubbar har möjligheten att ta in sådan expertis och jag har där haft de bästa tränarna med de bästa träningsredskapen. Dessutom har jag genom åren fått stor hjälp med allt från kostråd till idrottspsykologi. Just idrottspsykologin har jag behövt i olika delar livet och inte nödvändigtvis bara kopplat till prestationsrelaterade utmaningar.

– Jag tror inte att min karriär hade blivit så här lång om jag inte fått hjälp från Malmö idrottsakademi genom alla år, avslutar Magdalena Kuras.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se