OS drömmen även för Marcus Madsen

Marcus Madsen är den ende skytten bland de 50 aktiva i Malmö idrottsakademis Elitprogram. Men han känner sig minst av allt ensam.

– Jag har inte varit med så länge. Förklaringen är att jag helt enkelt inte visste om att den här möjligheten fanns. Så fort jag insåg det sökte jag och har snabbt insett hur stor nytta jag har av hjälpen från alla stödpersonerna.

– Och det blir lite grann av en gemenskap också, inte minst på temadagarna. Efter ett tag följer man hur det går för de övriga i programmet och försöker hänga med i det som händer, konstaterar han.

Marcus Madsen tävlar i luftgevär 10m, där han i maj satte nytt svenskt rekord, och 50m ställningar. Båda grenarna är med på OS-programmet. Att det finns ett samband där hymlar han inte om.

– När liggande 50m togs bort från OS-programmet slutade jag tävla i det.

– OS är givetvis en stor morot. 2024 tror jag definitivt det finns en chans för mig att komma med. Att ta en kvalplats till Tokyo 2020 är också uppnåbart. Jag har haft tre bra tävlingar med resultat alldeles bakom en finalplats, så det är en liten bit kvar och extremt hård konkurrens med bland andra alla ryssar och kineser, men jag är tillräckligt nära för att känna att det kan gå. Sedan ska ju SOK ta ut dig också.

– Just nu känns det som om jag ligger någonstans mellan topp 20 och topp 30 i världen. Det behövs mer, men det är bara att jobba på.

Allt startade i Limhamn. Marcus Madsen är uppväxt i Bunkeflostrand och när Limhamns skytteförening, där hans pappa var aktiv, bjöd in till prova på-dagar tog han chansen. Han gjorde det i flera år och blev allt mer biten.

– Luftgevär var så himla kul. Jag var tio år när jag började och efter det var det inga tvivel. Fast jag höll på med andra idrotter också, som fotboll, innebandy och tennis och det har jag nytta av nu. I balansen och koordinationen öga-hand som är viktig i skytte.

Marcus Madsen bor i Malmö, men tävlar för Sävsjö, där han gick på skyttegymnasiet och har sina två tränare. Därför blir det många resor dit. Han började också läsa till civilingenjör i Linköping, men insåg när han nått det andra studieåret att det tog för mycket av tid och kraft från skyttesatsningen. Därför flyttade han tillbaka till Malmö och kombinerar satsningen med en del timjobb, bland annat med att montera fönster.

– Idealet vore givetvis att vara skytt på heltid. Hittills har det inte gått, men Malmö idrottsakademi är en stor hjälp och förhoppningsvis kan jag även komma med i SOK:s topp- och talangprogram, säger Marcus Madsen och berättar att han inte hinner med så särskilt många fritidsintressen.

Frånsett en lite annorlunda sport, som även delvis fungerar som fysträning.

– Jag gillar klättring!

 

 

Text: Ole Törner