Rutin är guld när medaljer ska delas ut

Närmare 18 procent av deltagarna i Malmö idrottsakademis Elitprogram har kvalificerat sig till OS och Paralympics, och fler kan det bli.

– Det är fantastiskt att så många från våra Elitprogram har kvalificerat sig. Det är en tydlig kvalitetsstämpel på vår verksamhet, säger verksamhetsansvariga Jan-Olov Jakobsson.

En av dem är 31-åriga Ida Marko Varga som gör sitt fjärde OS.

 

”OS är speciellt”

Simmaren Ida Marko Varga är en av deltagarna i Malmö idrottsakademis Elitprogram. Hon är dessutom en rutinerad lagmedlem i det svenska lagkapplaget när hon i sommar gör sitt fjärde OS.

Jag tror min rutin betyder jättemycket för laget. OS är ett unikt evenemang och för en del av mina lagkamrater är det första gången de är med. Jag minns själv när jag var med första gången, då betydde det mycket för mig att ha med andra i laget med erfarenhet. OS är speciellt och det är lätt att man blir uppslukad av allt, berättar Ida.

 

Brons med guldsmak

I mitten av maj avgjordes EM i London. Då simmade Ida tillsammans med Sarah Sjöström, Ida Lindborg – även hon från Malmö idrottsakademis elitprogram – och Louise Hansson hem EM-bronset på 4×100 meter frisim, detta trots att ingen av dem hade toppat formen inför det mästerskapet. En medalj som smakade mer och hade stor förbättringspotential.

– Till OS får vi in vår näst bästa simmare, Michelle Coleman, i laget. Vi kan också bli bättre på att växla så där kan vi tjäna ytterligare några tiondelar, säger en förväntansfull Ida Marko Varga.

 

Väl förberedd

Landslaget har precis avslutat ett nästan tre veckor långt OS-läger i Turkiet som gav bra resultat. Nu väntar träning på hemmaplan, SM i mitten av juli och några omgångar tester i Stockholm innan det bär av till Rio och förläger med start den 25 juli.

– Jag känner mig väl förberedd för allt som väntar. Det känns fantastiskt att ha tillgång till en sådan stödapparat på hemmaplan som Malmö idrottsakademi är. Det har varit helt ovärderligt för mig i min OS-satsning. Framförallt allt stöd jag har fått från Stellan Kjellander inom fys- och styrketräning, det har betytt jättemycket för min utveckling som simmare, avslutar Ida Marko Varga.

 


 

Följande aktiva från Malmö idrottsakademi kommer att tävla för Sverige i OS och Paralympics:

Fredrik Schön – brottning
Melker Swärd Jacobsson – stavhopp
Ida Marko Varga och Ida Lindborg – lagkapp
Nikita Glasnovic – thaikwondo
Fatmir Seremeti, Stefan Gahne och Peter Weichel – goalball
Tobias Sandberg – rullstolsrugby

Flera av lagidrotterna har ännu inte nominerat sina trupper än, men där är flera av Malmö idrottsakademis samarbetsföreningar som har aktiva som kan vara aktuella för OS-spel:

Fotboll: FC Rosengård och Malmö FF
Handboll: LUGI och HK Malmö

Vi reserverar oss från att fler aktiva från Malmö idrottsakademi kan bli uttagna under sommaren.

 


 

Malmö idrottsakademi önskar alla aktiva och ledare lycka till i sommarens stora mästerskap!