Snart flyttar short track-åkarna tillbaka till Isstadion

Undrar ni vad short track-åkarna i SK Skrinnaren tycker om isen i Malmö Isstadion efter bytet av bottenplattan? Svaret är vet inte. Skrinnarna är fortfarande kvar i sin tillfälliga hemmahall ute vid Malmö Arena.

– När Isstadion skulle stängas för bottenplattebytet fick alla föreningarnas tider lösas på annat håll. Vi har alltid haft ett bra samarbete med konståkarna i MKK och tillsammans flyttade vi till träningshallen vid Malmö Arena. Där är vi kvar, berättar Linda Liljedahl, tränare och ordförande i SK Skrinnaren.

Vecka 13-14 flyttar man över till Isstadion. Om det blir för gott är inte klart.

– Eftersäsongen kör vi där. Sedan ska det bli en dialog och då får vi se hur det slutar.

– Både vi och MKK har haft färre tider den här hösten. I längden är det inte hållbart och vi måste få nya halltider, säger Linda Liljedahl och berättar att huvudanledningen till att det trots allt fungerat för short track-åkarna under stängningen av Malmö Isstadion är att alla haft en mellansäsong.

Framförallt av ekonomiska skäl.

– 2018 var OS-år. Efter det mästerskapet har vi trappat ner och nöjt oss med att tävla på Europacup-nivå. Det är rätt naturligt att ta det lugnare efter ett OS.

I Malmö idrottsakademis Elitprogram återfinns tre short track-åkare. Det är Fabrice Dufberg Suh, Jacob Jansson och Hampus Hende. Alla studerar eller jobbar parallellt med idrottssatsningen och förra säsongen blev dyr!

– Nu sparar vi och avvaktar lite med hur det blir de kommande säsongerna. En ny OS-satsning innebär att det måste fram mycket pengar till bland annat resor som blir allt dyrare och läger. Effektiv träning kräver sparring också. Man kan inte åka själv hela tiden.

– Att Fabrice, Jacob och Hampus är med i Malmö idrottsakademis Elitprogram har vi dock stor hjälp av. Inte när det gäller resor och sådant, men vi får ett väldigt gott stöd när det gäller tester och genom att utnyttja all den kompetens för rådgivning i olika frågor som finns i akademin, konstaterar Linda Liljedahl.

Under sejouren i träningshallen vid Arenan har elitgruppen i SK Skrinnaren kört cirka sex pass i veckan. Ska man trappa upp till nästa säsong krävs det betydligt mer.

– Det varierar var man är på säsongen, men åtta pass är nog grunden. Sedan kan det variera från fem till tio och under grundträningsperioden har vi ibland kört tolv pass.

Nästan två om dagen alltså.

Short track-åkarna var för övrigt de som först märkte att det var något allvarligt fel med isen i Isstadion. Hockeyspelarna körde på som vanligt, men skrinnarna misstänkte flera månader före upptäckten av permafrosten vid bottenplattan att något var fel.

– Mina killar är känsliga.

– Därför märkte de att isen inte var riktigt rak utan lutade en aning, berättar Linda Liljedahl.

Nu är den perfekt! Tycker i alla fall spelarna i IK Panterns hockeylag som flyttade tillbaka efter årsskiftet när jobbet var klart och den klassiska hallen kunde återinvigas efter att ha varit stängd under hela hösten.

Allt grävdes upp, bottenplattan byttes ut och den flera meter tjocka permafrosten plockades bort. Man passade också på att sänka ner isytan en aning för att spara energi.

Ole Törner

Foto: Urszula Striner