Sara går i Peters fotspår och tar över området idrottsnutrition i vår

Sara Rang har jobbat med idrottsnutrition både som föreläsare och rådgivare samtidigt som hon vidareutbildat sig bl.a. genom internationella olympiska kommitténs (IOC:s) utbildning inom området. Nu tar hon över kompetensområdet idrottsnutrition efter Peter Stenberg som lämnar efter nio år hos Malmö idrottsakademi.
– Jag har väl egentligen följt i Peters fotspår, jag träffade honom första gången 2010 när han jobbade som föreläsare på Skåneidrotten där jag också kom in. Jag har jobbat med hela spannet – allt från motionärer till elitidrottare, berättar Sara.

Malmö idrottsakademi är en gammal bekantskap för Sara.
– Jag har känt till verksamheten ända sedan Peter började här, och är ett av väldigt få ställen i hela landet där det finns så mycket samlad kompetens på ett och samma ställe, vilket känns väldigt motiverande och inspirerande för mig. Att få denna möjlighet att jobba i ett tvärvetenskapligt team ska bli väldigt roligt och givande. När jag träffar en elitidrottare så börjar jag alltid med att samla in så mycket bakgrundsinfo som möjligt om den aktive och därefter kommer jag med förslag på samarbete. Det kan vara kostinriktat med vad man behöver äta innan, under och efter träningen eller mer tävlingsinriktat – allt beror på var behoven finns.

Den kanske största uppsidan för Sara handlar just om den helhet Malmö idrottsakademi har att erbjuda. Hon tillträder sin tjänst den 1 februari och arbetar parallellt med Peter Stenberg de första veckorna för att säkerställa en så bra och smidig överlämning som möjligt.
– Jag ser mycket framemot att få möjligheten att jobba tillsammans med de andra kompetensområdena som till exempel psykologer och fysiologer och på så sätt hjälpa den aktive så mycket som möjligt. Det kan vara komplexa frågor så då är helhetsstödet otroligt viktigt, säger Sara.

Peter Stenberg ska börja som produktspecialist inom pediatriken på Nestle Health Science.
– Det innebär att jag har ett distrikt i Sverige som jag arbetar mot och då ska jag framförallt supporta sjukhus och sjukhuspersonal runt produktutbud och användning av produkterna. Det ska bli spännande, berättar Peter Stenberg som varit med och utvecklat området idrottsnutrition inom Malmö idrottsakademi sedan 2010.
– Området idrottsnutrition skulle jag säga är idag mer etablerat både bland idrottare och tränare men även bland lärarna på Idrottsgrundskolan och Idrottsgymnasiet här i Malmö. Samverkan mellan olika kompetensfunktioner har också ökat. Dock hör de flesta fortfarande av sig när de har ett behov och arbetar tyvärr inte proaktivt som man skulle kunna önska, summerar han.

Han har fått uppleva en hel del minnesvärda stunder och samarbeten under de nio åren som idrottsnutritionist på Malmö idrottsakademi.
– Ett exempel är en elitidrottare som åt 250 g salami som mellanmål – och då inte som pålägg på macka, utan en hel korv! Där fick vi ändra lite i kostvanorna… Sen har jag haft många kampsportare som inte riktigt fattat att de kan äta även om de ska gå ner en viktklass, att de får lov att må bra i sin sport – det har varit inspirerande, avslutar Peter Stenberg.
Malmö idrottsakademi tackar Peter Stenberg för allt han bidragit med och allt arbete han lagt ner för att utveckla vår verksamhet. Vi hälsar samtidigt Sara Rang varmt välkommen till Malmö idrottsakademi!