Temakväll nutrition

Fakta om Peter Stenberg: 

Legitimerad dietist. IOC Diploma in Sports Nutrition. Idrottsnutrition Umeå Universitet, Göteborgs Universitet. Idrottsfysiologi Halmstad Högskola, Örebro Universitet samt Idrottsnutritionsrådgivare Riksidrottsförbundet.

Peter Stenberg är en av landets mest erfarna idrottsnutritionister och har varit med i Malmö Idrottsakademi sedan 2007. I månadsskiftet februari/mars kommer han att lämna Malmö Idrottsakademi för nytt uppdrag utanför Malmö Stad.

Under temakvällen den 23/1 berättade Peter om sitt intresse för nutrion. Faktum är att han startade som kroppsbyggare och insåg snabbt att mat + träna + sova = bättre prestationer. Det är många som har ”sanningen” kring vad som bäst fungerar för elitidrottare (ja för oss vanliga också) men Peter har förmågan att skräddarsy upplägg för elitidrottare. Flera inom Elitprogrammet vittnar om hur Peters avlappnade stil och attityd fått dem att utvecklas som elitidrottare. Det är oftast en av de tre pusselbitarna som ”fattas” när han gör individuella analyser. Sömnbrist är den vanligaste orsaken till att positiva effekter uteblir men självklart är det inte så enkelt som det verkar. En stressad tillvaro gör det så klart inte bättre (se Life Skill Management). 

Budskapet från Peter under temakvällen var att äta mat med mycket färger. En regel som många känner till men som kanske är svår att följa. Lugn, det är helt ok att variera sin kost men utrymmet för avvikelser är inte så stort. ”Skruvad uppfattning om mat” och nyfikenhet har lärt Peter hur man bäst bör sköta sin kost.

Peter konstaterade under kvällen att hans jobb inom Malmö Idrottsakademi innebär att hjälpa elitidrottare utveckla adekvata och anpassade återhämtningsstrategier dvs. en hållbar livsstil. Intressant att Peter som nutrionist pratar om Life Skills Management och visade en slide med följande ”brus” (utmaningar/fallgropar):

  • Kultur
  • Familj/partner
  • Prioriteringar
  • Beteenden
  • Ekonomi
  • Ideal
  • Övertygelser
  • Preferenser
  • Miljö
  • Arbete/studier
  • Andra påverkar
  • Utomlands
  • Hormoner

 

Det är inte enkelt att äta ”standardiserat” utan ät av allting är budskapet från Stenberg. Man ska kunna äta av allting om man inte har allergier

Här är några av de tips Peter delade med sig av under temakvällen;

  • Paprika kanonbra (halv/dag)
  • Avokado, mango, kål, bönor
  • Havregryn, müsli, pasta, couscous, bulgur
  • Ris, nudlar
  • Potatis
  • Quinoa
  • Surdegsbröd (mycket järn, rekommenderas ständigt)
  • Fullkornsbröd

Fett:

  • Fet fisk 2-3 port/vecka
  • Mat med bra fetter och andra bra egenskaper: avokado, olivolja, äggula, lax, makrill (lax – d-vitamin för en hel vecka), potatis, bregott samt nötter varje dag vilket borde ingå i dagskosten,

Protein

  • Kött, fisk, fågel,
  • Fisk/skaldjur
  • Ägg
  • Bönor
  • Mejeriprodukter
  • Ger järn, selen, b-vitaminer, zink och kalcium

Ät normalt så får du i dig tillräckligt med protein

Järn

  • Palt – prova palt är budskapet.
  • Att laga mat i järngryta är mycket bra!!!
  • God morgon välling (fiber) dra ner i en smoothie.

Fråga till Peter från publiken; ”Hur ser du på bars?” Svar: finns mängder som är vettiga. Läs innehållsförteckningen. Jag säger inte nej till det.

27/2 nästa träff: Sport Management, Baltiskan

 

//Peter Martinsson, Karriärvägledning och Life Skills Management, Malmö Idrottsakademi