Skånsk puckelpiståkare som siktar mot världstoppen

22-årige Felix Elofsson är något så ovanligt som en skånsk puckelpiståkare i världsklass. Han representerar Landskrona Ski Club och är bosatt i Malmö, men det är inte många dagar som kan spenderas i Malmö när man satsar mot OS i puckelpist.

Harmoni och totalt kaos

Varför blev det puckelpist? 

– Skidåkning har alltid varit det roligaste i mitt liv. Som liten handlade det endast om att hitta de mest kreativa vägarna genom skogen, med så många hopp som möjligt. När jag sen ville ta skidåkningen ett steg längre insåg jag att puckelpist var det självklara alternativet då det är den skidgren som på bäst sätt kombinerar hård, strukturerad träning med just leken som jag alltid älskat så mycket. Nu brukar vi säga att puckelpiståkning är den bästa kombinationen mellan harmoni och totalt kaos, berättar Felix.

 

Lillebror som landslagskompis

Felix har alltid haft ett stort stöd från familjen. Han har en bror, Oskar, som också är aktiv, en morfar som är hans största supporter och det var föräldrarna som introducerade honom för skidåkning för många år sedan.

– Stödet från familjen betyder ju självklart extremt mycket, utan dem hade det aldrig blivit någon skidåkare av mig. Det var mamma och pappa som introducerade mig till skidåkningen och var galna nog att tycka att det var en bra idé att köra kors och tvärs över Sverige till diverse tävlingar när jag sa att jag skulle bli bäst i världen, trots att vi bodde i Malmö. Och att ha lillebror som landslagskompis är ju helt fantastiskt.

 

Ett lag och två landslag

2016 och 2017 var två väldigt framgångsrika år för Felix. SM-guld 2016 i parallellpuckelpist, SM-silver 2016 i singelpuckelpist och 11:a på World Cup 2017 i Tazawako. Bakom framgångarna ligger hårt slit, målmedvetenhet och ca 200 resdagar per år.

– Idag är jag puckelpiståkare på heltid. Jag pluggar lite ekonomi på distans men fokus ligger på skidåkningen. Mitt liv utgår från resväskan med en bas i Malmö och en i Åre. Jag har ca 200 resdagar per år tillsammans med landslaget. I stort sett all träning görs under landslagets regi med huvudtränare Lasse Fahlén i spetsen. Sen har vi en hopptränare, Scotty Bahrke, före detta hoppare för det amerikanska aerialslandslaget och fystränare Rikard Nilsson från SOK. Landslagets A-trupp består utav fem svenska åkare och tre norska. Vi har sedan ett par år tillbaka haft ett samarbete med norska förbundet och vi sköter all träning tillsammans. Vi brukar säga att vi är ett lag och två landslag.

 

Alpinsäsongen började i maj – på Kreta

I år är det ett annorlunda år, med tanke på OS. Hur ser uppladdningen ut för din del?

– Försäsongsträningen började i maj med fysläger på Kreta under SOK:s regi, ett Olympic precamp som var otroligt givande och kul. Därefter spenderade vi juni månad i Park City, Utah, för vattenhoppsträning och fys. Därefter ett par veckors egenträning på hemmaplan i Malmö för att sen spendera augusti på snö i Norge. Början på september ägnades åt vattenhopp i Åre innan vi åkte ner till Zermatt, Schweiz, för vidare snöträning. Just nu har vi två veckor i Åre för fysträning och tester innan vi åker till Kaprun, Österrike, för att slipa de sista detaljerna innan Världscupen drar igång i finska Ruka.   

 

Maxprestation – en mental grej

Vad krävs för att bli en puckelpiståkare i världsklass?

– Bra skidkunskaper, bra hoppkunskaper och bra fys. För att ta steget in i världseliten krävs det, som i alla andra sporter, att kunna optimera de kunskaper man har för att i varje åk kunna prestera sitt yttersta utefter omständigheterna, och det sitter enbart i huvudet. Min största styrka som åkare är min förmåga att alltid göra det bästa utav den rådande situationen, att rikta fokus rätt. Jag åker i stort sett likadant, oavsett snöförhållanden, sikt, väder, förseningar eller vad det skulle kunna gälla.

 

Du tävlar både i parallell- och singelpuckelpist. Vilket föredrar du och varför?

– Svår fråga. Men jag måste nog svara parallell, jag är nog bättre i singel men jag har aldrig så roligt som när jag åker bra parallell. Fighten mot en annan åkare gör att man pushar sig själv ännu lite till, man ligger hela tiden lite över gräsen till vad man klarar av hastighetsmässigt för att totalt köra sönder sin motståndare, haha. 

 

Vill kvala in – och njuta av varje sekund

Du satsar nu fullt ut för att först och främst ta dig till OS i sydkoreanska Pyeongchang. Hur ser din väg ut till OS?

– För att jag ska ta mig till OS krävs två topp-8 resultat på de sju världscupstävlingarna som ligger innan OS med start i Ruka. För att klara av det är det mycket som ska stämma och jag måste verkligen prestera mitt yttersta, så min största målsättning för säsongen är att kvala in. Klarar jag det kommer jag att njuta av varje sekund och gasa järnet, så får vi se vart det tar mig.

 

Malmö idrottsakademi – ”en betydande framgångsfaktor”

Du har varit en del av Malmö idrottsakademis Elitprogram i ett par år. Vad betyder detta stöd hemifrån för din satsning?

– Malmö idrottsakademi har varit till enormt stor hjälp för mig. Det är fantastiskt att ha ett nätverk av kompetenspersoner på hemmaplan i Malmö. Jag har fått stor hjälp utav sjukgymnast Richard Dahan med ett knä som har varit dåligt och jag jobbar på distans med idrottspsykolog Sverker Fryklund, vilket har varit en betydande framgångsfaktor för mig. Den mentala biten är ju så mycket viktigare än vad den ofta beskrivs som. Jag önskar dock att jag kunde vara med på fler föreläsningar och tematräffar, men det är svårt när jag är iväg så mycket, avslutar Felix.