OS-kvotplatsen klar för shorttrackåkarna

Shorttrackåkarna Fabrice Dufberg Suh och Jacob Johansson är båda deltagare i Malmö idrottsakademis elitprogram. Tidigare i höst kunde vi berätta om deras tuffa kvalresa mot OS (läs här). Kvalet är nu avslutat.

Så här säger summerar en nöjd tränare det:

– Vi har krigat oss till en svensk kvotplats till OS och platsen är i ”herrar 1500 m”.  Vi är så stolta och glada över denna framgång! Det var en berg- och dalbana och det avgjordes först på sista deltävlingen i Seoul, berättar tränaren Linda Liljedahl.

 

Men, en kvotplats garanterar inte en OS-plats.

– Nej, nu kommer Svenska Skridskoförbundet att ha en dialog kring uttagningen med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Det är SOK som i slutändan anmäler aktiva och tar beslut i uttagningsfrågan till OS, berättar Liljedahl.

 

Hoppet att verkligen nå Pyeongchang ställs till killarnas unga åldrar. Både Jacob och Fabrice är unga, 19 respektive 20 år gamla. Teamets förhoppning är att någon av dem anses vara framtidshopp och därmed kan tas ut på SOK:s s.k. ”Framtidskriterier”.

– OS i Pyeongchang kommer tidigt i deras karriärer och måste ses som en investering och lärdom inför kommande OS. Vi går nu i väntans tider och hoppas såklart på ett positivt besked i frågan. Det är 16 år sedan Sverige hade en shorttrackåkare med på OS. Den gången var det Martin Johansson, från SK Skrinnaren precis som Jacob och Fabrice, berättar Linda Liljedahl.

 

Efter kvalet blev Jacob och Fabrice inbjudna till en exklusiv inbjudningstävling, Shanghai Trophy.

– Vi ser det som en bonusvecka med bra isträning och tävling. Fabrice gjorde riktigt bra ifrån sig och slutade på en meriterande 10:e plats på 1000 m. Därmed tog Fabrice hem sina första prispengar i karriären, 500 [US] dollar. Jacob gjorde ett par riktigt bra inledande heat, men tiden räckte tyvärr inte för vidare avancemang och slutade på en 18:e plats, avslutar Liljedahl.

 

Även Jacob, precis som Anne Line Gjersem, har gått på Malmö idrottsgymnasium och lyckats ta sig från idrottsklass till världsklass.