Motgång kan vara guld för framgång
Anne Line Gjersem är Norges stolthet när det kommer till konståkning. Hon har vunnit nordiska mästerskapen, är fyrfaldig norsk mästarinna, representerade Norge vid OS i Sotji och deltagit vid 5 EM och 5 VM. Hon är också, sedan ett par år tillbaka, en del av Malmö idrottsakademis Elitprogram och har bott i Malmö sedan 2011 då hon började på Malmö idrottsgymnasium.
Det är inte den mest självklara vägen som norskan Anne Line Gjersem tagit, men den har tagit henne hela vägen till den absoluta världstoppen. När hon var 12 år fick hon upp ögonen för den svenska tränaren Ela Magnusson på ett träningsläger i Tyskland.
– Jag såg hur duktig Ela var som tränare. Så 2011 frågade jag om jag kunde få komma till Malmö för att träna med henne, berättar Anne Line och skrattar när hon får frågan om det inte är dags att bli svensk.
– Jag är faktiskt förlovad med en svensk kille, så vi får väl se vad som händer med medborgarskapet, skrattar Anne Line.
Tävlade som 10-åringar om vem som först kunde göra 400 situps
Rötterna finns dock kvar i Norge, inte minst i och med tvillingsystern Camilla – som också är en konståkerska i världsklass.
– Ja, Camilla stannade kvar i Norge. Hon har betytt väldigt mycket för min konståkningskarriär. Vi har tränat tillsammans och pushat varandra på träning och även hemma så fort vi var lediga. Vi tävlade i allt, t ex i vem som först kunde göra 400 situps. Då var vi 10 år, nu tävlar vi mot varandra i EM och VM istället. Camilla är min bästa vän och min värsta konkurrent och det är en förmån att få glädjas tillsammans med henne när det går bra och att stötta varandra när det går mindre bra. Det är alltid lite känslosamt, då Norge bara har en plats vid stora mästerskap vilket innebär att en av oss måste stanna hemma. Det är tävling och man vill vinna, samtidigt så vill man att den andra också ska vara nöjd.
”Jag satte OS som mål redan som 12-åring”
Det livslånga tävlandet med systern, tränandet med Ela Magnusson och inte minst den egna målmedvetenheten gjorde att Anne Line kvalificerade sig till OS i Sotji 2014 som den första norska konståkaren sedan 1964.
– Jag satte OS som mål redan som 12-åring. Det var en lång väg dit, med både framgångar och motgångar. Steg för steg nådde jag mina delmål längs vägen, som att ta mig till EM-final, tävla i VM och det avgörande OS-kvalet i Tyskland 2013. Jag trodde på mig själv, åkte två jättebra program och satte personligt rekord med 14 poäng. I och med det lyckades jag bli Norges första konståkare i OS på 50 år. Det är det största jag varit med om och det var en så mäktig känsla. Jag var så stolt över att vara där och få representera mitt land i den absolut största tävlingen som finns inom konståkning.
Höll egen presskonferens i en timme
Att tävla i OS brukar vara en absolut höjdpunkt inom alla idrotter. Konståkning är inget undantag.
– Det är mycket svårare att ta en plats till ett OS än t ex till ett EM eller VM, eftersom det bara finns 30 platser att konkurrera om. Intresset kring tävlingen hemma i Norge är också så mycket större vid OS. Jag hade t ex en egen presskonferens en hel timme i Sotji. När jag skulle tävla visste jag att många satt hemma och tittade i Norge och runt omkring i världen.
Motgången inspirerar inför andra mästerskap
Mellan 9 och25 februari är det åter dags för ett vinter-OS, denna gång i sydkoreanska Pyeongchang. Tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen dit för Anne Line den här gången.
– Det har varit tungt, men jag har vuxit med motgången och känner mig inspirerad inför andra mästerskap. Just nu laddar jag om för EM och VM, som också arrangeras denna säsong. Jag har precis kommit hem och slagit personligt rekord på en internationell tävling i Österrike.
”Vi har mycket gemensamt”
Anne Line är sedan ett par år med i Malmö idrottsakademis Elitprogram.
– Att få tillgång till så mycket kompetens har varit en viktig del i min utveckling som konståkare. Jag uppskattar verkligen den hjälp jag fått och framförallt inom fysträning med Stellan Kjellander. Det är även extra roligt och inspirerande att få träna med andra idrottare i Elitprogrammet som även de har stora mål och höga ambitioner, men inom andra idrotter. Vi har mycket gemensamt trots att vi representerar olika idrotter. Sen har det varit en riktigt bra resurs att ha tillgång till Kulans Idrottsskadecentrum och Orthocenter Skåne under perioder med skador och rehabilitering. Det är även inspirerande med de olika föreläsningarna och gemenskapen i de gemensamma aktiviteterna, avslutar en alltid lika positiv Anne Line Gjersem.