Tack för allt, Jan-Olov – du är guld för Malmöidrotten

På sommarens kanske varmaste dag var det full samling i Malmö idrottsakademis lokaler på Stadionområdet. Inte så konstigt. Malmö idrottsakademis verksamhetschef Jan-Olov Jakobsson skulle avtackas och då ville många vara med och hylla hans insats.

Vi pratade med ett litet urval av alla de som kom; en aktiv i Elitprogrammet, en badmintonbas samt MISO-ordförande och ordföranden i Malmö idrottsakademis ledningsgrupp.

 


Magdalena Kuras (mitten) är en av de som varit med längst i Elitprogrammet.

 

Magdalena Kuras, simstjärna och en av dem som varit med längst i Elitprogrammet.

– Utan Malmö idrottsakademi hade jag knappast hållit på så länge som jag gjort och nu när jag gör en liten extra satsning inför det sista året i min simkarriär är jag fortfarande med och kan dra nytta av hjälpen. Det är väl Axel Härstedt och jag som varit med allra längst, Axel nog till och med ett år längre än jag.

– Att träna, testa och träffa experterna här ute på Stadionområdet är dessutom en extra boost för mig. Jag växte upp på Annebergsgatan, i höghuset närmast Stadion och hela uppväxten såg jag fotbollsspelarna, friidrottarna, publiken och alla de andra bege sig upp mot Stadion. Klart att det känns lite extra för mig att träna på just det området. Det är jag övertygad om att Jan-Olov förstått.

– Malmö idrottsakademi är en unik och bra verksamhet och Jan-Olov har haft en enorm betydelse i att bygga upp den och hela tiden utveckla den. Han har dessutom alltid varit väldigt bra att prata med, hela tiden stöttande och intresserad av hur det går för oss aktiva.

 


Många ville hylla Jan-Olov ”Lollo” Jakobsson för hans insatser.

 

Tommy Theorin, ordförande i Badmintonförbundet och MISO (Malmöidrottens samorganisation).

– Jan-Olov har inte bara betytt mycket för Malmö idrottsakademi utan för svensk idrott och svensk badminton, där han har en mycket stor plats. Jag vet att han hela tiden haft ett hjärta för badmintonsporten.

– Själv var jag borta från badmintonen i 30 år, men när jag kom tillbaka förstod jag ju direkt att Jan-Olov fortfarande är ett stort namn där. Och populär. Titta bara på kontakten han har med de aktiva och andra inom Malmö idrottsakademi. I uppbyggnaden har han säkert kämpat mot bromsklossar här och bromsklossar där, men han har aldrig gett sig. Vi ska heller inte glömma nyttan vi i badmintonen haft och har av att ha med våra aktiva i Elitprogrammet. Ja hela Malmöidrotten har mycket att tacka Malmö idrottsakademi och Jan-Olov för.

 


Malin Eggertz Forsmark och Jan-Olov Jakobsson.

 

Malin Eggertz Forsmark, ordförande i Malmö idrottsakademis ledningsgrupp, avdelningschef Föreningsavdelningen, Fritidsförvaltningen.

– Jan-Olov har en gedigen erfarenhet och det är ingen som slår honom på den grundkompetensen. Dessutom har han hela tiden haft ett enormt driv och engagemang. Givetvis har det varit en resa med mycket upp och ner. Att då ha kraften att hålla kvar ursprungsidén och visionen är en stor styrka.

– Tittar man ute i landet är det många akademier som kommit och gått. Det finns några som haft en kontinuitet, Falun är ett exempel, men Malmö det bästa. Där har Jan-Olov förutom sitt driv även haft förmågan att hela tiden vara lösningsorienterad och hitta sätt att ta verksamheten vidare utan att se alla regelverk som ett hinder. Han har därför givetvis betytt väldigt mycket. Allt har dessutom skett utan någon slags egennytta. Huvudsaken har alltid varit Malmö idrottsakademi och stödet till de aktiva. Det är en fantastisk, för att inte säga unik, egenskap.

 

 

Text: Ole Törner, skånesport.se