Träningen som krävs för att prestera på topp

Malin Levenstad, assisterande tränare och ansvarig för den fysiska träningen för FC Rosengård berättar om lagets målmedvetna förberedelser för att prestera på topp under lång tid.

 

FC Rosengård är ett av Sveriges och Europas bästa fotbollslag. Laget har nyligen återsamlats efter en välförtjänt semester och först på agendan stod fysiska tester i samarbete med Malmö idrottsakademi, under ledning av assisterande tränare Malin Levenstad.

 

Handlar om att förbereda spelarna
Malin har spelat drygt 200 allsvenska matcher, vunnit 3 SM-guld och spelat flera matcher i Champions Leauge. De senaste två säsongerna har hon varit assisterande tränare för FC Rosengård och även ansvarat för den fysiska träningen. Så här säger hon om årets försäsongsträning.

– För första gången kommer vi spela ett gruppspel i Svenska Cupen redan i februari vilket innebär att vi får börja tidigt med träningsmatcher. Annars handlar denna period om att få spelarna så bra förberedda som möjligt inför en hel säsong. Vi tränar på, kör styrka och fys varvat med lagsammanhållningsövningar. Att sätta ramar och få till en bra prestationsmiljö är väldigt viktigt för oss så här tidigt på året, säger Levenstad.

 

Tydlig målsättning
Kan du säga något om era målsättningar för säsongen?

– Vi har haft som en tydlig målsättning att kunna börja detta året på en högre nivå än vad vi gjorde förra året. Lyckas vi med det kan vi hela tiden pressa oss till en ännu högre nivå. Sen gäller det såklart att få spelarna att vara så pass starka och uthålliga att de klarar av belastningen i träningen som krävs för att vi ska kunna ligga i topp hela tiden, hela säsongen.

 

Fyra tester om året
En del i att ständigt klara av att förbättra sig ligger i testtagningar och mätningar.

– Tillsammans med Malmö idrottsakademi gör vi tester under utvalda perioder på året – i januari och i mars, någon gång på sommaren beroende på när uppehållet ligger, samt slutligen innan vi går på semester efter säsongen. Testerna vi kör är sprint, spänst, styrka samt ett uthållighetstest i form av ett yoyotest.

 

Ett gott samarbete
Stellan Kjellander ansvarar för fys och testtagningarna på Malmö idrottsakademi. Hur ser ert samarbete ut?

– Vi har ett väldigt gott samarbete. Han och övrig personal hjälper till att genomföra alla tester på våra spelare, de finns tillgängliga för funderingar och är alltid öppna för lösningar om det uppstår några problem, berättar Malin.

– Jag samlar in och analyserar datan och ger sedan en övergripande bild av vad som behöver förbättras. Därefter diskuterar jag och Malin hur man rent praktiskt kan lösa eventuella problem, tillägger Stellan Kjellander.

 

”Det är otroligt lyxigt”
Vad betyder det för er som elitförening att ha tillgång till dessa resurser och ett elitidrottsområde som Stadionområdet?

– Det är otroligt lyxigt skulle jag vilja påstå. Att kunna komma hit och köra styrketräning i ett fullt utrustat gym är en jättebra möjlighet för oss. Att här finns kompetent personal gör att vi kan ta hjälp så fort det behövs och allt fungerar väldigt proffsigt när vi kör testerna. Att kunna ha allt detta i närheten av Malmö IP, som är vår hemmaplan, känns väldigt bra och skapar goda förutsättning för oss att kunna hålla till i den absoluta toppen år efter år, avslutar Malin Levenstad.