Tre förbund i unikt samträningsprojekt

Malmö idrottsakademi har varit med och initierat ett unikt samträningsprojekt mellan svenska konståknings-, sim- och gymnastikförbundet för att framförallt öka den fysiska basnivån hos de aktiva.

– Vi har sett att gymnasterna, konståkarna och simhopparna tränar väldigt lika. Deras tränare tänker lika, idrotterna kräver liknande tekniska färdigheter och de har en tidig specialisering. De har helt enkelt mycket gemensamt, säger Sofia Garametsos från Malmö Kappsimningsklubb som noterat att projektet blivit en succé.

 

Synergieffekter

Hösten 2015 satte därför Malmö Konståkningsklubb, Motus Salto och Malmö Kappsimningsklubb, tillsammans med Malmö idrottsakademi, ihop en gemensam ansökan till sina respektive förbund för att ansöka om pengar för att avlasta tränarna och för att hitta synergieffekter för att framförallt öka den fysiska basnivån hos de aktiva. Projektet beviljades ekonomisk stöttning och då valde föreningarna att framförallt satsa på gemensam fysisk träning med instruktörer med fokus på rörelseskolning, koordination samt allmän styrketräning.

 

”De aktiva älskar detta”

Totalt är 60 stycken aktiva och deras tränare är med i projektet. De är indelade i tre grupper med ca 20 aktiva i varje, en elitgrupp, en juniorgrupp och en barngrupp.

– De aktiva älskar detta och skulle gärna vilja träna mer tillsammans, menar Sofia Garametsos.

 

Projektet sträcker sig över hela våren 2016, med förhoppningar om förlängning.