Årets ansökningsperiod till Elitprogrammet har öppnat

Elitprogrammet samlar 50 av Malmös främsta idrottare.
Ansökningarna till nästa år av programmet har nu öppnat.
De ska känna att här finns allt stöd som de som elitidrottare behöver för att satsa fullt ut på sin idrott, säger Sara Rang, idrottsnutritionist vid Malmö idrottsakademi.

En av de viktigaste delarna av Malmö idrottsakademi är Elitprogrammet. Individuella toppidrottare från Malmö får där det stöd och de resurser som de är i behov av i sin satsning. Den 15 april öppnade ansökningarna till Elitprogrammet för det kommande året – och de första ansökningarna har redan trillat in.

Totalt tas 50 elitaktiva in på programmet varje år. Huvudkriteriet är att den aktiva antingen ska vara med i landslaget eller vara på väg till landslaget, men några platser är vikta åt personer som studerar på Malmö universitet och är så kallade Riksidrottsuniversitetsstudenter.

– Själva programmet ger en möjlighet att nyttja de kompetensområden vi har – såsom idrottsnutrition, idrottspsykologi, fysträning och sjukgymnastik. Varje år arrangerar vi också gemensamma träffar inom respektive kompetensområde, säger Sara Rang, idrottsnutritionist vid Malmö idrottsakademi och en av fyra som väljer ut årets idrottare till Elitprogrammet.

Hon lägger till:

– De aktiva i programmet ska känna att här finns det stöd som de som elitidrottare behöver för att satsa fullt ut på sin idrott.

Ansökan är öppen för elitidrottare som är folkbokförda i Malmö, tränar och tävlar för en Malmöförening alternativt är student vid Malmö universitet och antagen som Riksidrottsuniversitetsstudent. Förutom att de aktiva själva söker in till Elitprogrammet ska deras förening nominera elitidrottaren, så att det framgår att det är förankrat med klubben.

– De aktiva får själv fylla i en ansökan om varför de söker och givetvis vilka meriter de har. Vi önskar också en kontaktperson till klubben som den aktiva är ansluten till, så att klubben i sig kan göra en ansökan, säger Sara Rang.

Även om ansökningsperioden är öppen fram till den 1 augusti, så sker antagningarna löpande. Därför ska man inte vänta med att skicka in sin ansökan, utan göra det redan nu.

Den 15 augusti drar sedan Elitprogrammet igång och de aktiva som antagits har sedan tillgång till resurserna hos Malmö idrottsakademi i ett år framåt.

– Själva uttagningen görs främst efter de meriter de har men sen ser vi gärna en bra spridning av olika idrotter. Vi strävar även efter en så jämn könsindelning som möjligt. I dagsläget är det något fler män än kvinnor som är med i Elitprogrammet. Då 58 procent av de som antogs i fjol är män medan 42 procent är kvinnor.

De elitidrottare som är med i Elitprogrammet i dag – bland annat Nikita Glasnovic (taekwondo), Oskar Rozenberg Hallberg (skateboard) och Thobias Montler (längdhopp) – är i sin tur inte heller garanterade någon ny plats utan måste ansöka på nytt och se om de blir antagna för ytterligare ett år.

– Vi vill bredda verksamheten och vill att så många som möjligt ska söka. En del är att vi har ett par paraidrottare i programmet i dag men vi vill gärna se fler som söker – om de uppfyller de kriterier vi har.

För personerna som ansöker gäller det förutom att vara landslagsmässig i en individuell idrott och ha en Malmökoppling, att de tävlar i en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet samt att de gått ut gymnasiet.

Den enda skillnaden i ansökningsprocessen gentemot i fjol är att ansökningstiden förlängts. Att den nu sträcker sig till augusti istället för juni har däremot inte med coronaviruset att göra.

– Tanken är att många tävlingar går normalt på sommaren, framförallt för friidrottare, och då ska man ha möjlighet att ta med de resultaten också. Men nu ser det ju annorlunda ut i och med att det inte ser ut att bli så mycket tävlande i sommar.

– I och med att en av sökkategorierna är för studenter som studerar vid Riksidrottsuniversitetet i Malmö så vet de först i augusti om de blivit antagna. En del blir ju intagna i andra omgången och då är vi långt framme i juli-augusti. Det är just för att alla ska få möjlighet att få in all information innan vi sätter oss och gör uttagningen.

Hon avslutar med att säga:

– Vi på Malmö idrottsakademi ska täcka upp de områden som elitidrottare behöver support med – som idrottsnutrition, fysträning, idrottspsykologi, sjukgymnastik, rehab och sport management. Man ska få känslan av att det finns hjälp och att man kan få hjälp snabbt.