Taekwondostjärnan hyllar Elitprogrammet: ”En fantastisk möjlighet”

I sex års tid har Nikita Glasnovic varit en del av Elitprogrammet på Malmö idrottsakademi.
Hennes förhoppning är att det ska bli längre än så.
– Det första jag gör på flyget hem är att tänka att jag måste boka tid till styrketräning, säger taekwondostjärnan.

När Nikita Glasnovic, 25, för snart två år sedan bytte från Sveriges landslag till Kroatiens dito var det med OS 2020 i sikte. Något olympiskt sommarspel blir det som bekant inte. I Coronatider tränar den Malmöbördiga taekwondostjärnan istället på individuellt hemma i Split.

I Kroatien råder nämligen striktare Coronaregler än i Sverige och idrottarna får max vistas fem stycken i träningslokalerna samtidigt – något som lett till mycket individuell träning med stort fokus på kondition och styrka.

Även om Nikita Glasnovic numera har sin hemvist i Sydeuropa är hon fortsatt verksam i Malmöklubben Toigye Taekwondo Club, under ledning av pappa Mario. Den malmöitiska klubbadressen gör också att hon uppfyller samtliga kriterier för att bli antagen till Elitprogrammet på Malmö idrottsakademi.

– Jag tycker det är en fantastisk möjlighet för studerande i Malmö och för själva idrottslivet och elitidrottslivet i Malmö generellt. Det är en väldig boost att veta att nån backar upp en, även om jag inte utnyttjar alla områden själv har jag använt de olika under de här åren, säger Nikita Glasnovic på telefon från Kroatien.

De områden i Elitprogrammet som hon främst använt sig av är styrketräningen men även den idrottspsykologiska biten.

– Jag åker lite fram och tillbaka så när jag är hemma i Sverige och har tid får jag fortfarande hjälp och coachning med upplägg och styrketräning och sådär. Det har gett jättemycket faktiskt.

Hon avslöjar också att faciliteterna och expertisen på Elitprogrammet snabbt dyker upp i tanken när hon sätter sig på ett flyg till Sverige.

– När jag har chansen att hälsa på mina föräldrar så är det första jag gör på flyget hem att tänka att jag måste boka tid till styrketräning. Så att jag kan gå igenom teknik och nya grejer. Det har blivit som ett safe place.

Det är där hon känner att hon kan bolla sina idéer, se hur hon utvecklats, föra en dialog med experter men även göra viktiga hälsokontroller, exempelvis som att kolla hjärtat.

– Det är jättebra och jätteviktigt för många elitidrottare utsätter sin kropp för extrema påfrestningar, så det är viktigt att hålla koll på kroppen och hur den mår.

I mitten av april öppnade ansökningen till Elitprogrammet 20/21 upp. Totalt antas 50 stycken elitidrottare från Malmö och Nikita Glasnovic var snabb med att skicka in ansökan för ett år till. Hon har varit en del av Elitprogrammet ända sedan hösten 2014.

– Nu är jag tyvärr inte så mycket i Sverige men jag tycker de har fantastiska arrangemang, temadagar, aktiviteter och föreläsningar. Jag tycker det är bra att utövare och tränare har tillgång till så mycket kompetens på ett och samma ställe. Det har alltid varit väldigt givande för mig.

Även om det finns många saker och ting hon lyfter fram med Elitprogrammet tycker hon en viktig aspekt i det hela är att det i grund och botten är idrottarens ansvar att nyttja de områden hen vill.

– Att man får ta tag i det själv är fantastiskt. Jag tycker inte vi ska bli serverade på silverfat, utan man ska kontakta dem man vill ha hjälp av.

I oroliga tider när många elitidrottare valt att lämna sin proffsmiljö i utlandet och återvända hem till Sverige har Nikita Glasnovic valt att stanna Kroatien. Att landet hann stänga gränsen och ställa in alla flyg innan hon hann åka hem är såklart ett skäl, men än viktigare är de personliga skäl som gör att hon väljer att vara osjälvisk.

– När vi såg siffrorna gå upp i Sverige blev vi ganska oroliga. Jag har en väldigt sjuk mamma i Sverige. Om vi ska bo i samma hushåll och jag fortsätter träna i Sverige… Man kan vara försiktig men det kan hända var som helst. Jag är rädd om vi är fyra personer i samma hushåll. Det räcker att en tar hem det så klarar hon inte av det.