Började löpträna för tre år sedan – nu siktar 21-årige Abubakar på OS-medaljer

Han hittade löpningen först som 18-åring.
Nu, drygt tre år senare, när han en dröm om att representera Sverige i OS 2024.
Abubakar Abduallahi har trampat på en minst sagt ovanlig stig på vägen till medeldistanseliten.

Flydde kriget till trygghet i Sverige

Som 14-åring kom Abubakar Abduallahi och hans familj till Sverige som flyktingar från Somalia. Redan som sexåring hade hans familj flytt inbördeskrigets första fas, från huvudstaden Mogadishu till de mer nordliga delarna av landet. Men det var först några år senare som pappan i familjen ansåg att det inte längre var tryggt att stanna kvar.

– Jag minns egentligen inte så mycket av ”mitt” Somalia. Vi tvingades ofta flytta runt och 2010 hamnade vi tillfälligt i Addis Abeba i Etiopien. Det fungerade inte heller i längden och 2013, precis innan alla flygplatser stängde, såg pappa till att lämna allt kaos för att börja om på nytt där det var tryggt. Valet föll på Sverige.

Glad att ha dragits in i föreningslivet

Familjen slog rot i Malmö, närmare bestämt på Rosengård, och tämligen omgående började Abubakar i skolan. Men det var en lång väg från bostadsområdet i Rosengård till att bli en integrerad del av samhället. Därför valde han tidigt att gå en annorlunda väg.

– På Rosengård träffade jag människor från alla världens hörn, bortsett från just svenskar. Då var jag 14 och förälskad i fotboll, så jag valde att spela i ett fotbollslag som låg några kilometer bort, Kvarnby IK. Det var någonting annat än att spela fotboll i någon av klubbarna i Rosengård, andra typer av samtal och andra typer av vänner. Jag fick det bästa av båda världarna kan man säga.

– Rosengård är speciellt på det sättet att för de som inte hamnar i en idrottsförening med allt som det innebär är det väldigt lätt hänt att hamna i negativa omgivningar. Vem som helst kan hamna snett i livet med de förutsättningarna, därför är jag både glad och tacksam att jag snabbt sögs in i det svenska föreningslivet och hur man tänker där.

Testade löpträning hos MAI

Fotbollen i all ära. Det var sannolikt inte den sport som hade tagit honom till Sverigeeliten.

– Efter några år provade jag i en klubb inne i stan; Malmö City, men det var inte lika seriöst och organiserat. Jag har en vinnarskalle och blev frustrerad när laget förlorade. Viljan att spela fotboll minskade. Det var då en kompis som tränade med MAI frågade om jag inte skulle komma och testa på en löpträning.

På en av de första träningarna upptäckte MAI:s tränare Abubakar Abduallahis talang.

– Jag hade en naturlig teknik som kanske tar tid för andra att arbeta upp. Och på fotbollsmatcherna var jag typen som kunde springa mycket utan att bli lika trött. Redan på de första träningarna hängde jag med i samma tempo som de som tränat i flera år.

Det smått komiska i sammanhanget var att Abubakar inte ens visste om vilka grenar som fanns inom friidrotten.

– Medeldistans var ett helt nytt begrepp för mig. Vadå 800 meter? Vadå 1500 meter? Jag kände till 10 000 meter och att man antingen var snabb på korta sträckor eller uthållig på jättelånga. Men medeldistans passade mig bäst.

Kvalade in till JSM utan att veta om det – och tog brons

Efter blott fyra månaders träning släpptes han loss att tävla för MAI. Det slutade med en andraplats i Pallasspelen på 1500 meter. Dessutom kvalade han in till Junior-SM utan att ha en aning om det.

– En månad senare tog jag brons i JSM i Uppsala.

En helt ny värld var upptäckt. Men att springa på ren talang är en sak. I medeldistanslopp finns det väldigt många andra parametrar att ta hänsyn till. Hur ska krafterna fördelas? När har motståndarna sina svaga punkter? Och så krävs det vassa armbågar förstås…

– Taktiskt sett var jag helt okunnig. Inte minst när det kom till inomhustävlingar med många löpare på liten yta. Hade jag haft lite mer kunskap om det taktiska hade jag nog kunnat vinna den där JSM-tävlingen.

– Numera har jag bra koll på motståndarna, om de är bra på spurta eller bra på jämnt tempo. Jag kan använda mina styrkor på bättre sätt.

”Att representera Sverige var väldigt stort och speciellt för mig”

Med experthjälp från MAI och senare även Malmö Idrottsakademi har dörrarna till en elitkarriär som medeldistanslöpare öppnats.

– När jag två år senare vann de Nordiska Juniormästerskapen på 800 meter i Danmark förändrades mycket i min inställning. Att representera Sverige var väldigt speciellt och stort för mig. Det är svårt att beskriva, men när man haft en landslagsdress på sig en gång vill man ha den på sig igen. Då insåg jag att det var allvar.

2019 slutade Abubakar Abduallahi tvåa i SM på 800 meter, men missade 1500-metersfinalen efter en olycklig situation i kvalloppet där han efter att ha fastnat i en motståndare hamnade innanför bangränsen och därmed diskvalificerades.

– Mycket av 2020 har handlat om att träna och det känns verkligen att jag fram tills nu har utvecklats mycket.

Siktar på OS-medaljer

Samarbetet med Malmö Idrottsakademi är inne på det första året.

– För att bli en bra löpare är det mycket detaljer som man måste jobba med. I det sammanhanget betyder Malmö Idrottsakademi mycket. Man behöver styrka – som jag saknat. Nu har jag fått specialanpassad träning med hjälp av experter, vilket är fantastiskt. Dessutom hjälper de mig med skador. Tidigare var det bara att vänta ut det onda och hoppas att det skulle läka av sig själv. Nu förlorar jag ingen tid genom att samarbete med professionella sjukgymnaster.

Inför 2021 har Malmölöparen stora planer.

– Det hade varit stort att få chansen i friidrotts-EM i Paris. Kvalgränsen ligger på 3.40 och jag är nere på 3.43 just nu. Sedan finns även U23-EM i Norge under sommaren. Jag vill fortsätta att utvecklas, bli bäst i Sverige och sedan nå världseliten. Om tre-fyra år hoppas jag kunna vara där, men då gäller det att träna professionellt och inte för hastigt så man skadar sig.

Från att försöka slå sig in i A-laget i en division tre-klubb till att försöka bli bäst i världen i någonting helt annat alltså. Livet kan ha oanade möjligheter.

OS 2024 i Paris är ett av de framtida målen.

– Jag vill kunna utmana om medaljer och inte åka dit som en deltagare. Jag tror stenhårt på det.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se