Kajsa Rinaldo Persson siktar på topp 100

Att hitta det positiva i det negativa kan vara väl så svårt i vardagen.
För tennisspelaren Kajsa Rinaldo Persson har smärtsamma skador och inställda tävlingar hanterats genom att se möjligheter istället för problem.
– Jag har kunnat träna fysik med en längre uppbyggnadsperiod, vilket är väldigt sällsynt i tennis, och känner mig nu redo att ta nästa steg i karriären, säger Växjödottern.

Talangen siktar mot världstoppen

Tidigt stod det klart att Kajsa Rinaldo Persson hade förutsättningar för att gå långt inom tennisen. Som junior var hon närmast dominant i landet och som 16-åring gjorde hon debut i ITF-turneringssammanhang. Ett år senare tog hon sin första titel i både singel och dubbel på ITF-nivå. Hon har representerat Sveriges landslag i flera olika sammanhang och målsättningen i en inte allt för avlägsen framtid är glasklar.

– Jag vill slå mig på topp 100-listan, spela Grand Slam-turneringar och livnära mig som professionell tennisspelare, säger hon.

”Det gällde att se positivt på situationen”

De senaste åren har det dock varit lite uppförsbacke och motvind på samma gång. Främst är det olika skador som ställt till det.

– Hösten 2019 opererade jag handleden. När den väl hade läkt kunde jag mig fysiskt äntligen helt redo och var inställd på att åka ut och spela internationella ITF-turneringar. Då slog pandemin till och allt ställdes in.

Inga internationella tävlingar innebar att Kajsa fick ta till plan B. Ännu mer träning.

Visserligen spelade hon nationella tourer; i somras blev det individuellt SM-silver och i höstas togs guld i dubbel-SM. I vintras blev det dessutom en andraplats i SM med Fair Play TK, men det går naturligtvis inte att jämföra med internationell konkurrens.

– Det gällde att försöka se positivt på situationen mitt i allt. För min del innebar det att jag kunde fokusera mer på sådant som annars inte prioriteras. Istället för turneringar och resor kunde jag träna fysik med en längre uppbyggnadsperiod, vilket är väldigt sällsynt inom tennis. Personligen har det inneburit utveckling av småsaker och mönster i mitt spel. Tidigare har träningen varit ”ytlig”, nu har jag fått chansen att gå mer in på djupet vilket såklart varit nyttigt.

Ett samarbete som betyder väldigt mycket

Under aktuell träningsperiod har Kajsa Rinaldo Persson även nyttjat de möjligheter som finns hos Malmö idrottsakademi.

– Samarbetet med Malmö idrottsakademi har kommit att betyda väldigt mycket för mig. Dels tack vare deras stipendier. Men framför allt har jag kunnat få experthjälp inom vissa saker som är till stor nytta för mig både som idrottare och privatperson. Fysträningskompetensen är väldigt hög och jag är även tacksam för att ha fått mycket kunskap om min kost.

 – När jag nyligen vann en vintertour-turnering spelade jag fyra matcher på två dagar. Då gäller det att återhämta sig ordentligt både efter de enskilda matcherna samt efter hela turneringen. Jag har fått lära mig hur man ska äta i förhållande till träning och match. Man tror ofta att man äter tillräckligt, men det finns stora vinster i att veta mer om hur kroppen fungerar i de sammanhangen.

– Dessutom har Malmö idrottsakademi erbjudit mig en hjärtscreening, där det bland annat upptäcktes att jag har astma.

”Jag är redo”

Som så många andra elitidrottare arbetar Kajsa med målsättningar. De långsiktiga har vi blivit varse om.

– Under 2021 hoppas jag kunna dra ut i världen och spela ITF-turneringar. Förra sommarens resultat gav det kvitto jag behövde för att veta att jag är redo. Som bäst har jag varit rankad 524:a och jag måste först och främst tillbaka dit efter de här skadefyllda åren. Med lite tur kan de första turneringarna spelas redan i mars, men det är inte så mycket jag kan påverka kring det. Jag är redo hur som helst och ser verkligen fram emot den närmsta säsongerna, starkare än någonsin, avslutar Kajsa Rinaldo Persson.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se