Ett idrottsår att känna stolthet över

2020 inleddes med stor idrottsoptimism. Vi hade ett EM i handboll i Malmö. Malmö idrottsakademi hade en inspirerande sportchefsnätverksträff med personligheter som Henrik Johnsson, som bl.a. översatt boken om Agassi, Johan Flinck, Sportbladet, och vår egen före detta stipendiat f.d. proffsboxaren Klara Svensson.

Vi såg framför oss ett år fyllt av mästerskap med OS i Tokyo som den stora höjdpunkten. Några var redan inkvalade, andra hade våren full av nya försök att ta sig dit. Många av våra stipendiater hade även ett EM eller VM att träna inför.

Sen kom coronan och då blev det kaos. Jag kommer fortfarande ihåg mästargalan i slutet av februari. Vi hade fest för idrotten på rådhuset i Malmö. Alla var uppklädda, vi pratade, åt gott och blickade framåt. En vecka senare så började nedstängningarna.

Idrottsrörelsen försattes i ett chocktillstånd, det tog inte lång tid förrän cuper avbröts, serier stängdes, träningsläger ställdes in. Till och med den mest penningstinna idrottstävlingen av alla, Champions League i fotboll, stängdes och flyttades på framtiden.

Vi på Malmö idrottsakademi märkte av stämningen. Det var jobbigt, inte bara för deltagarna i elitprogrammet som hade sett fram emot stora mästerskap och fina tävlingar. Det var jobbigt för tränare, föreningsanställda och många andra idrottsintresserade. Vart skulle vi gå härifrån?

Det vi nu långt senare förstår är att det var något som hette ”första vågen” av smittspridningen. När den började ebba ut i början av sommaren så kom vissa tävlingar igång igen – bland annat hade tennisen, friidrotten och kanoten ett par tävlingar. Det var verkligen härligt att se. Men andra idrotter, framförallt kampsporten, har haft ett otroligt tufft år med i stort sett helt igenbommade tävlingsarenor.

När vi träffades för vår årliga kickoff i augusti var det ändå ganska positiva tongångar, vi såg framför oss en möjlighet till ett någorlunda normalt idrottande. Men, sen kom den andra vågen, där vi befinner oss just nu, och stängde det fönstret.

Många tävlingsmöjligheter försvann men många av våra stipendiater har verkligen gått in i träningsbubblan. I normalfall är väldigt många ute och tävlar, vi har aldrig alla 60 på plats i Malmö. Det har vi haft i år. De allra flesta av er har verkligen använt tiden till att träna stenhårt. Vi ser att många är väldigt väl förberedda för tävlingsåret 2021.

Något som vi i Sverige och Malmö får vara tacksamma för är att vi under året har kunnat fortsätta med träning och kompetensstöd. I många länder har det varit svårt. Vi från Malmö idrottsakademi har verkligen stått på barrikaderna för att vi tycker att det är viktigt att elitidrotten ska kunna fortsätta att träna. Jag hade förmånen att kunna göra en liten undersökning bland alla våra 60 stipendiater – den visar att ingen har upplevt träningsförhållandena som dåliga. Tvärtom säger en majoritet att träningen har kunnat fortgå ”nästan som vanligt”.

Vi är glada och stolta över att vi under året har kunnat ha öppet i våra träningsanläggningar under hela året samt att vi har haft alla våra kompetenspersoner tillgängliga.

Förra året, 2019, skrev jag att jag var imponerad över hur ni stipendiater med tränare skötte ert idrottande med relativt små medel och samtidigt uppnådde fantastiska resultat. OK, sen lägger vi på Coronan på det. Vad blir det? Jo, nu kan jag inte vara annat än SUPERIMPONERAD. Jag har haft förmånen att se väldigt många av er på mycket nära håll i er träning och tävling. Jag tycker att ni ska titta er i spegeln innan ni sätter er vid julbordet och klappa er själva på axeln och inse hur duktiga ni är. Ni ska vara stolta över ert idrottsår.

Malmö idrottsakademi är en delad organisation och här har vi vår styrka. Det är ett samarbete mellan Malmö stad, Malmö universitet och RF SISU Skåne. Året som gått har stärkt detta samarbete ytterligare. Det symboliseras tydligast i det breda samarbete som möjliggjorde våra fyra frukostseminarier i november. Vi hade närmare 400 tittare när vi diskuterade viktiga idrottsfrågor – allt från ledarskap till riktade idrottspolitiska satsningar. Detta är ett av många exempel på samarbete. Ett annat samarbete är ett Nordplus-samarbetet med Litauen, Finland, Norge och just Malmö idrottsakademi. Vi bidrar till och tar del av ovärderlig kunskap kring hur elitidrottscentrum och deras universitet arbetar. Vi arbetar hårt för att vetenskapen ska bli en större del av Malmö idrottsakademi och att vi ska bli ännu bättre på att ta ansvar för det regionala arbetet kring ”hållbar elitidrott”.

Vi arbetar även tillsammans med många av elitföreningarna i Malmö. Några som vi haft samarbete med under 2020 är MAI, Malmö Redhawks, FC Rosengård, HK Malmö och Malmö FBC. Vi har på alla sätt försökt underlätta för att ni ska kunna hålla igång er verksamhet. Det har ni klarat på ett imponerande vis – det är bra jobbat.

Jag måste slutligen rikta några speciella tack…

  1. …till alla våra fantastiska kompetenspersoner. Sverker, Kristiina, Sara, Stellan, Rickard och Ola. Ni har verkligen varit grymma och skapat möjligheter för våra elitaktiva och elitlag att få bästa förutsättningarna att träna samt förbereda sig för den framtid som kommer.
  2. …till alla våra fantastiska samarbetspartners. Malmö idrottsakademi består av en delad ekonomi där våra sponsorer säkerställer att vi kan genomföra Sveriges kanske bästa Elitprogram som inte finansieras av SOK eller RF. Man har inte bara gått in och säkerställt 2020 utan även förbundit sig in i framtiden. Allt för att vi ska försöka nå våra mål.
  3. …till Malmö stads fritidsnämnd som gick in med ett extra stöd som gick rakt ut till våra 60 elitstipendiater. Ett stöd som jag har fått feedback på skapat en möjlighet till fortsatt satsning. Denna satsning visar även hur viktigt man tycker att vårt centrum är från stadens sida och det arbete vi gör tillsammans. Det är en viktig bekräftelse på hur duktiga aktiva och medarbetare är.
  4. …till Jenny Damgaard. Mångårig medarbetare, visionär, strateg och förgrundsfigur i arbetet med kommunikation och konceptualisering för Malmö idrottsakademi. En fantastisk person och medarbetare, uppskattad av alla. Stort tack för allt och lycka till i din nya roll som klubbdirektör för FC Rosengård.

Alla ni som läser denna krönika, Tusen tack för ert stöd och arbete, stort som smått! Ni genomförde ett mycket imponerande 2020…

…men…

…2021 blir idrottens år! Tillsammans ser vi till att det skapas idrottsmagi. Nu kör vi!

Hälsar
Niklas Harris