Brett stöd är guld för krävande idrott

Gymnastik är en av idrotterna som drar stor nytta av Malmö idrottsakademis verksamhet. Just nu finns hela tre manliga gymnaster med i Elitprogrammet: Pontus Kallanvaara, Christopher Soos och GK Motus Saltos Tony Do, som kom med i den senaste uttagningen.

– I en idrott som kräver så mycket som gymnastik är all hjälp välkommen och nödvändig, säger den Malmöbaserade förbundskaptenen Fredrik Pierreville.

– Malmö idrottsakademi kan göra mycket och vi är glada över att Pontus, Christopher och nu även Tony är med i Elitprogrammet. Jag gillar det breda upplägget där man kan individanpassa hjälpen och stöttningen. Behövs det till exempel kostrådgivning finns det att tillgå, är behovet större när det gäller idrottspsykologi eller karriärrådgivning kan man satsa på det istället. Eller göra en mix av allt.

Hur mycket är du med och påverkar de besluten för ”dina” aktiva?

– Jag är med i samtalen, men till slut är det upp till de aktiva att bestämma. När det gäller det rena träningsupplägget vill jag dock vara den som styr. Där behövs kontrollen, inte minst när man tränar så mycket som alla elitgymnaster gör.

Fredrik Pierreville berättar att det handlar om över 30 timmar i veckan, vissa dagar upp mot sex timmar och det gäller att träna rätt saker – hela tiden, i ett noga uppstyrt program.

Tony Do är född 1998 och var med i junior-EM för två år sedan. Pontus Kallanvaara är född 1995 och VM-debuterade förra året. I det VM:et, i Kanada, var även ett år äldre Christopher Soos med och han har vunnit åtskilliga SM-guld.

Är det rimligt att tro att någon av de tre kommer att bli en OS-gymnast?

– De har helt klart chansen. Talangen och träningsintensiteten finns där och jag är övertygad om att de har möjligheten att klara att kvala in. Sedan vet vi ju alla att det gäller att bli uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté också och då räcker det inte längre att uppfylla kraven som IOK och gymnastiken själva ställt upp. För att bli uttagen av SOK ska man ha chans att bli bland de åtta bästa eller uppfylla framtidskriteriet att komma med till sitt första OS för att man ska kunna prestera ett toppresultat på nästa OS. Men då är det medalj i det nästa som gäller.

Är kraven för hårda?

– Det tycker jag, generellt. Tyvärr blir skillnaden mellan olika sporter dessutom väldigt stor. Gymnastik är en enormt stor idrott internationellt med mängder med duktiga aktiva överallt i världen. Jämför det med hur många skidåkare det finns som verkligen satsar och är bra.

– Sedan skulle jag även vilja se att SOK åtminstone ibland kunde ta hänsyn till hur det faktiskt ser ut i de olika förbunden. Om ett förbund gör ett riktigt bra jobb och lyfter hela verksamheten tycker jag att det skulle finnas en möjlighet att belöna just det förbundet genom att ta ut en aktiv som kvalat in till OS, men som inte fullt ut uppfyller de extra kraven som SOK ställer. Det skulle bli en sporre för alla i det aktuella förbundet att jobba ännu hårdare. Visa att hårt och framgångsrikt arbete lönar sig, helt enkelt.

Merparten av de aktiva i Malmö idrottsakademis Elitprogram har ett arbete eller studier bredvid idrotten. Hur är det med de tre gymnasterna?

– De är inget undantag. Men för att nå ända fram hade de egentligen behövt koncentrera sig fullt ut bara på idrotten. Träningen, återhämtningen och allt annat kräver väldigt mycket tid. Att vara en del av Malmö idrottsakademi hjälper, inte minst genom att minska problemen med dubbleringen, men det skulle behövas ännu mer. Helst som sagt att kunna träna och förbereda sig på heltid.

Du jobbar själv som tandläkare. Hur fungerar det för dig?

– Tack och lov kan jag jobba lite mindre och med stor förståelse från mina kollegor ta ledigt vid resor och mästerskap. Men det kräver massvis med förberedelser lång tid i förväg.

Det pratas mycket om vad Malmö idrottsakademi kan hjälpa de aktiva med. Finns det ett behov även för de aktivas tränare – som dig – att kunna utnyttja resurserna med rådgivning och annat?

– Möjligheten finns ju redan. Det finns ett nätverk där vi tränare kan ta hjälp av varandra, diskutera och utveckla oss. Plus utbildningar, föreläsningar och annat. Men visst, ibland borde kanske en tränare likaväl som en aktiv sätta sig ner med till exempel en idrottspsykolog för att lära mer om sig själv och sin roll som tränare.

 

Text: Ole Törner, Skånesport.se
Foto: Bildbyrån