”En bra ledare ska vara engagerad, passionerad och ha den nödvändiga kunskapen”

Nästa år, den 31 mars, arrangerar Malmö idrottsakademi en konferens om ledarskap där flera högt profilerade och framgångsrika ledare deltar. En av dem är damfotbollens förbundskapten Peter Gerhardsson.

Han ser fram emot att få komma till Malmö, presentera sina tankar och diskutera och nätverka med de övriga deltagarna i konferensen, som hålls i Malmö universitets lokaler.

Då vet vi också om han fick priset till årets ledare som han nominerades till på Idrottsgalan.

– Klart att det är roligt att vara nominerad och en ära. Men jag säger som så många andra i motsvarande läge att det alltid är ett lagarbete, inte minst i lagidrotter. Det är så många involverade. På VM var vi 23 spelare och 30 ledare och precis alla har en del i bronset. Och det menar jag verkligen, poängterar han.

Han berättar också att han lever på passionen och utvecklas av miljöombyten.

– En bra ledare ska vara engagerad, passionerad och ha den nödvändiga kunskapen. Det gäller att älska vardagen i jobbet, inte bara matcherna.

– Miljöombyten har jag haft en del, ett par frivilliga och planerade och några som bara hänt. Men det är inte dumt att ändra förutsättningarna ibland, få nya arbetskamrater som triggar en och lära sig nya saker.

– Jag tycker också att det är en viktig detalj att framhålla att vi alltid pratar om människor, inte ledare och spelare utan just människor.

En sak som han planerar att ha med i sin föreläsning är att återkoppla till de stora mästerskapen och hur det är att vara tränare på elitnivå.

– Det finns rätt mycket glamour kring uppdraget och det kolliderar ibland med den verkliga bilden och med saker som måste göras även om det inte alltid är precis det man vill syssla med. Men det måste göras för att det ingår i uppdraget.

På tal om ledare, vad vill du ha ut av en lagkapten?

– Det är ett extremt viktigt val av min förlängda arm ut på planen och in i spelartruppen och jag känner att jag lyckats rätt bra. I 85-landslaget valde jag Sebastian Larsson när han var 16-17 år gammal och nu känner jag att det verkligen var rätt. Många är kloka i tidig ålder och jag är glad över att jag såg att Sebastian var det. Sedan hade jag Jonas Olsson också som min förlängda arm och det är en spelare som passar väldigt bra för det uppdraget eftersom han är både en bra människa och fotbollstaktiskt klok.

– Jag tror faktiskt att jag haft stor nytta av att jag själv var lagkapten i Vasalunds IF när Bosse Pettersson var där. Efter det vet jag mer om rollen och vad som krävs och det hjälper mig som ledare.

Det går heller inte att göra en intervju med Peter Gerhardsson utan att prata om musik. På kvällen efter det här snacket ska han iväg på en konsert med Viktor Olsson och den redan mycket stora vinyl- och CD-samlingen får ständig påspädning trots att han har Spotify och använder även det mediet flitigt. Mest blir det vinyl.

– Jag gillar stora, snygga omslag och att läsa texterna som följer med. Det är viktigt för mig. CD köper jag om omslaget är fult, annars blir det vinyl och är det riktigt snyggt sätter jag upp det på väggen.

Det går dessutom att hitta ledarkopplingar även inom musiken.

– Wilco är ett band jag aldrig tröttnar på och ständigt återkommer till. Variationen är enorm och det är så bra. Jeff Tweedy leder Wilco och gör det på ett suveränt sätt, alltid utvecklande och ständigt bra och spännande.

– Har du läst hans bok Lets Go. Det måste du göra. Ta det som ett tips.

Läs mer om Malmö idrottsakademis konferens här och anmäl dig redan idag.

Ole Törner