Gemenskapen är guld för mig

Legendaren Susanne Gunnarsson och adepten, 19-åriga Julia Lagerstam, berättar om sitt samarbete som ska leda till världstoppen i OS om sex år – och Malmö idrottsakademis roll i den påbörjade resan.

19-åriga Julia Lagerstamtog hela 14 SM-medaljer 2016 och tre medaljer vid Nordiska Mästerskapen samma år. 2017 följde samma linje och året avslutades med premiär på seniortouren. Hon är en genuin träningsprodukt som gått på Malmö idrottsgymnasium och som ständigt vill utvecklas och ifrågasätter träningsupplägg, även om det kommer från legenden och det största vi har inom svensk kanot, tränaren Susanne Gunnarsson.
– Det har varit en slitsam resa. Jag var ingen talang direkt när jag började paddla, men jag har tränat mig fram till var jag är idag. Susanne och jag lägger upp träningsprogrammet vecka för vecka vilket ger oss en flexibilitet utifrån hur kroppen känns. Vi har lärt oss hur min kropp fungerar och hur programmet ska läggas upp, detta har också gjort att jag idag är mindre sjuk, då jag lärt känna min kropp, säger Julia.

Susanne Gunnarssonvann smått osannolika 17 VM- och OS-medaljer i kanot, varav sex VM-guld och ett OS-guld. Hon tilldelades dessutom Bragdguldet 1996 och blev Victoriastipendiat 1997. Hennes meriter är något utöver det vanliga och hon är en sann legendar inom kanotsporten. Idag är hon Julia Lagerstams tränare.
– När jag avslutade min aktiva karriär år 2000 så la jag kanotlivet på hyllan i 3-4 år. Jag började istället jobba som fystränare för slalomklubben i Funäsdalen och då kom jag in i idrotten igen och började senare jobba med finska kanotlandslaget och därefter svenska landslagen. Sen blev jag privattränare för bl.a. Sofia Paldanius som blev fyra på OS i London 2012 och nu är jag tränare för Julia. Jag trivs bäst med att träna idrottare individuellt. Att jobba med grupper är spännande och utvecklande men att lägga samma energi på alla är tufft, berättar OS-guldmedaljören.

”En härlig gemenskap”
Att elitsatsa som individuell idrottare kan ibland kännas ensamt, här spelar Malmö idrottsakademi en viktig roll för Julia.
– Hösten är en uppbyggnadsperiod för kanotister då vi kör mycket fys och styrka. Här fick jag väldigt mycket hjälp av Stellan Kjellander på Malmö idrottsakademi. Vi var ett helt gäng, framförallt jag och friidrottarna, som körde mycket tillsammans. Vi fick många nya övningar som var väldigt effektiva och det blev en härlig gemenskap med de andra idrottarna. Trots att vi inte håller på med samma idrott så ställs vi inför samma utmaningar och våra vardagar är lika. Sen blir där absolut ingen konkurrenssituation heller mellan oss när man håller på med olika idrotter. Gemenskapen där har varit väldigt viktig för mig, berättar Julia.

”Vi börjar få fram en bra struktur”
Vilken typ av fysträning är viktig för dig som kanotist?
– Jag tränar inte så mycket ben, haha, utan det blir mycket överkropp. Jag behöver vara stark i överkroppen samtidigt som jag också måste kunna syresätta musklerna, annars drar jag på mig syra. Därför har jag även gjort en del tester genom Malmö idrottsakademi så som maximalt syreupptagningstest. Det var riktigt kul. Jag gjorde testet i en superproffsig miljö och jag fick verkligen svart och vitt på vad jag behövde träna mer på.

Det har varit en lång försäsong bestående av hård träning, men förutsättningarna för kanot är väldigt bra i Malmö. Tävlingspremiären var i Köpenhamn 20-22 april, där hon för första gången i år ställdes mot sina landslagskonkurrenter.
– Vi har väldigt bra förutsättningar här hemma och jag har kunnat paddla ute nästan hela vintern. I början av mars åkte jag sedan på fem veckors träningsläger på Mallorca med bl.a. Kanotgymnasiet och andra landslagskollegor. Där blev det inledningsvis många mil i kanoten och allt eftersom blev det ”race pace”. Det känns att formen börjar komma och vi har börjat lätta upp lite på träningen. Jag och Susanne har genom åren testat olika upplägg inför tävlingar, men nu känns det som vi börjar få fram en bra struktur som funkar. Jag känner mig väldigt trygg i det vi gör, berättar Julia som på tal om trygghet håller på att utbilda sig till polis.

Målet är att vara i topp i Paris-OS 2024
Har ni satt några målsättningar för säsongen?
– Det är svårt att sätta mål innan säsongen är igång då man inte mätt sina krafter mot konkurrenterna än, menar Julia.
– Jag skulle säga att vårt kortsiktiga mål är att komma med i seniorlandslaget i år och vara med på så många landslagsträningar som möjligt och därmed även få möjlighet att träna med besättningar i K2 och K4. Det långsiktiga målet är självklart att vara uppe i toppen på OS i Paris 2024, tillägger Susanne Gunnarsson.

Viktigt med tränare som ser individen
Susannes egen målsättning med tränarkarriären är att få den aktiva att utvecklas hela tiden, inom allt från teknik till mental träning och det sociala livet.
– Som aktiv uppskattade jag tränare som såg mig som individ, som lyssnade på mina behov och hade empati. Så vill jag också vara som tränare. Jag vill se människan bakom paddeln och vad Julia behöver. Det är en resa som tar tid och det är ingen enkel resa. Vi har haft våra diskussioner och det är nyttigt. Det är viktigt att ha en rak kommunikation så att vi båda ständigt kan utvecklas.
– Vi är nu inne på vårt fjärde år tillsammans. Hon har verkligen sett mig som individ och inte bara kört på. Hon vet vad som krävs och är en otrolig förebild för mig. Vi är väldigt olika som personer men det är det som gör att vi kompletterar varandra så bra. Hon betyder väldigt mycket för mig!, säger Julia med eftertryck.

”Alla växer som individer och som elitidrottare här”
Sedan i somras har Julia ingått i Malmö idrottsakademis Elitprogram, och det har betytt mycket för henne.
– Det har blivit en mer idrottslig och professionell värld för mig. De träffar, utbildningar och den kompetens som jag får ta del av har gjort att jag vuxit både som individ och elitidrottare. Stödet har gett mig bättre koll på mig själv med kost, mentalt och fys. Tidigare har jag inte reflekterat över vad som händer, men nu kan jag påverka mer i och med att jag inser konsekvenserna av allt. Sen har gemenskapen som jag sa tidigare betytt jättemycket för mig. Det är även häftigt att se vad de andra har hjälpts av stödet från Malmö idrottsakademi. Alla växer som individer och som elitidrottare här, säger Julia.

”Det utvecklar henne väldigt mycket”
Även coach Susanne hyllar Malmö idrottsakademi.
– Det är ett väldigt givande samarbete. Jag var med och satte upp hennes program för tester, utbildningar, fysträning, mental träning osv. Under hela hösten och fram till januari så var hon väldigt aktiv inom Malmö idrottsakademi och hon har känt en trygghet i gemenskapen med de andra aktiva. Det kan bli slitigt att bara vara med sin egen coach hela tiden. Samarbetet med Malmö idrottsakademi utvecklar henne väldigt mycket, avslutar Susanne Gunnarsson.