VM i Malmö är guld för goalballen

VM i goalball arrangeras i Malmö 3-8 juni. Det blir det första goalball-VM:et någonsin, och det första internationella mästerskapet på 21 år som arrangeras på svensk mark. Under Baltiska hallens tak kommer 16 herrlag och 12 damlag göra upp om titeln som världens bästa goalballnation och därmed direktkvalificering till Paralympics i Tokyo 2020.

Ett skyltfönster för sporten
Med i det svenska landslaget finns Fatmir Seremeti och Stefan Gahne som båda varit en del av Malmö idrottsakademis elitprogram i många år.
– Det betyder mycket för såväl mig personligen, landslaget och hela goalballen i Sverige att få ha ett mästerskap på hemmaplan, det blir ett skyltfönster för oss. Det är en riktigt skön känsla att få möjlighet att spela ett mästerskap på hemmaplan och få förunnat att göra under sin karriär. Vår idrott är fortfarande relativt okänd här i Sverige och det här är ett perfekt tillfälle att visa upp den, berättar Stefan som har varit med i landslaget sedan 1999.

Medalj i sikte
Stefan har massor med fina meriter med sig in i mästerskapet men enligt honom själv så rankar han bronset i Paralympics 2008 och VM-silvret 2006 högst. Men framförallt satsar han på en ny medalj under hemma-VM.
– Ja det är väl dags nu… Vi har haft en bra uppladdning med flera träningsläger men det har inte varit en spikrak väg under säsongen, men nu är vi precis där vi ska vara mentalt, fysiskt och spelmässigt.

Lagandan och bredden största styrkorna
Jag såg att ni hade skjutit sönder tre bollar på träningen häromdagen.
– Haha, ja det har blivit en hel del styrketräning.
Vad är annars styrkan i ert lag?
– Lagandan och bredden. Vi har många olika typer av spelare som kan spela på många olika platser, menar Stefan.

Första svenska proffset
Stefans lagkamrat sedan många år och landslagets kapten, Fatmir Seremeti blev tidigare i år förste svenske goalballspelaren att bli utlandsproffs när han skrev på för portugisiska Sporting Lissabon.
– Det var en stor ära och en underbar känsla att äntligen få skriva ett professionellt kontrakt. Det är ett erkännande för mig som idrottsman och ett erkännande för svensk goalball. Det är också extra kul att jag är den första i Sverige och förhoppningsvis kan detta visa andra svenska goalballspelare att allting är möjligt och att man kan nå hur långt som helst, berättar Fatmir.

”Helt andra ekonomiska muskler”
Den största skillnaden är att spelarna i Portugal får betalt för att spela, de flesta spelarna i högsta ligan har kontrakt. Det gör också att kraven är högre men det är nödvändigtvis inte så att det är jämnare på toppen.
– De två bästa lagen i Sverige är jämnare än de två bästa lagen i Portugal. Den största skillnaden är rent resursmässigt då portugisiska lag har helt andra ekonomiska muskler, säger Fatmir.

”Varje idrottsmans dröm”
Det historiska världsmästerskapet i Malmö har fått de rutinerade landslagsstjärnorna att fortsätta satsa på sin idrott.
– Det har betytt allti stort sett. Jag bestämde mig för att lägga landslagsskorna på hyllan efter Paralympics i Rio De Janeiro, men när vi fick VM på hemmaplan förändrades allt. Att få spela VM på hemmaplan är varje idrottsmans dröm och en sådan chans missar man helt enkelt inte. Förutom att vi får möjligheten att spela på hemmaplan inför våra fans, familj och vänner så är det en stor möjlighet för vår sport att få synas mer och förhoppningsvis locka till sig fler utövare, säger Fatmir – och öppnar för en ytterligare förlängning av karriären som aktiv:
– Om vi tar medalj på VM i Malmö så är vi direktkvalificerade för Tokyo 2020 och då finns det inget att tveka på. Om inte så tar jag det beslutet i höst om jag orkar med en ny och stentuff kvalperiod mot Tokyo.

Pryder medaljerna – hyllar de som hjälpt honom
Fatmir Seremeti har, i och med det mångåriga kaptensskapet i landslaget, blivit något av en frontfigur för VM. Han används flitigt i marknadsföring och har även blivit avbildad på VM-medaljerna (!).
– Det är självklart en stor ära att få vara frontfigur för vår sport och för ett VM, att sedan dessutom få pryda medaljerna är oerhört stort. Jag har arbetat stenhårt för att nå dit där jag är idag och att jag används som frontfigur för svensk goalball är kanske inte så överraskande – men jag har många att tacka för att jag är där jag är idag. De är allt för många att nämna här men vissa av dom förtjänar lite extra uppmärksamhet. Min gamla klubb FIFH Malmö med personal och ledare som outtröttligt arbetat för parasporten och som under tiotals år varit med och plockat fram stora idrottsprofiler och som trots knappa resurser ordnat fram tränings- och tävlingsmöjligheter i världsklass. En annan organisation som betytt jättemycket för mig är Malmö idrottsakademi som hjälpt mig med den spetskompetens som krävs för att jag ska kunna mäta mig mot de bästa i världen. Malmö idrottsakademi har även betytt allt för mig under de gånger jag skadat mig och hade det inte varit för akademin så hade jag nog aldrig kunnat ta mig tillbaka till världstoppen efter min knäskada 2015.

Lovar underhållande matcher
VM i goalball spelas alltså i Baltiska hallen den 3-8 juni.
– Kom och kolla på oss! Jag kan utlova fart, fläkt och jämna matcher när Sverige för första gången på 21 år arrangerar ett internationellt mästerskap i goalball, hälsar Stefan Gahne.