Hårt jobb väntar Alexander Bica som siktar på OS 2024

24-årige Alexander Bica är landets främste brottare i 63-kilosklassen, med siktet inställt på OS i Paris 2024.
Vägen dit har sedan fem år tillbaka haft Malmö idrottsakademi som en hållplats.
– Som brottare i Sverige är det oerhört svårt att kunna satsa 100 procent på sin sport, därför är det värdefullt att kunna få ta del av den kompetens som finns hos Malmö idrottsakademi, säger Bica.

Vann två tunga tävlingar – besegrade norsk legend i båda

Karriären så här långt har varit fylld med mästerskapsmedaljer på ungdomsnivå och sedan SM-guldet 2018 även på seniornivå. Men att utöva brottning under pandemitider blev ett svårt test för de flesta inom sporten, då varken tävlingar eller traditionell träning med sparring gick att genomföra.

När tävlingarna väl startade fortsatte framgångarna.

– Detta år har jag lite förvånande haft stora framgångar. Jag vann Nordiska Mästerskapen där jag slog den olympiske bronsmedaljören från Norge; Stig Andre Berge. Några veckor efter det vann jag även Thor Masters i Danmark, som anses vara en av världens tuffaste tävlingar. Även då besegrades Stig, och att slå en sådan legend två gånger på bara några veckor var stort för mig.

Brottning är ofta himmel eller helvete. Och det sistnämnda upplevde Bica i VM, där en förlust i den inledande matchen innebar respass direkt.

– Mitt huvudmål för hela karriären är OS 2024. Innan dess vill jag vinna så många medaljer som möjligt i EM och VM.

Inget blir enkelt bara för att man är bäst

För Alexander Bica innebär den helhjärtade satsningen på brottningen att uppoffringar behövts göras på andra sätt än elitidrottare inom mer kommersiella lagidrotter, exempelvis. Efter SM-guldet 2018 insåg han att ingenting skulle bli enkelt bara för att han var bäst. Även utanför mattan behövde han tävla för att kunna locka till sig sponsorer – entreprenören i Bica föddes.

– Jag har sedan dess lagt ner mycket jobb för att hitta privata sponsorer – vilket varit en utmaning i sig. Jag vann ett SM-guld, men ingen kom till mig för att hjälpa mig vidare. Det är annorlunda i andra sporter och säkert är det många som tar det för givet att den biten löser sig när man väl nått toppen i landet. Så jag tog mig i kragen presenterade mig själv, min vision och mina mål – och frågade et stort antal företag om de ville stötta mig.

Fick stöd av sponsorer – och startade företag

Utfallet blev positivt så till den grad att Alexander Bica kunde fortsätta sin elitsatsning.

– Tre sponsorer har stöttat mig mycket. Restaurangen Kniv och Gaffel har sponsrat mig med gratis mat i fem-sex år – och eftersom jag tränar så mycket kan alla nog förstå vad det innebär. Jägersro Center har hjälpt till finansiellt och Svenskt Kosttillskott har gett mig möjligheten att komplettera träningen med energi och vitaminer. De har varit pelare som hjälpt mig och för några år sedan startade jag företaget Elitespons – som hjälper andra individuella idrottare att hitta sponsorer till sina satsningar. Det är en slags Tinder för atleter mot näringslivet, haha.

Du måste haft att göra med många brottare som inte hittat eller klarat av att skaffa sponsorer – och som därför slutat?

– Ja, massor. Ska man satsa på brottningen och verkligen bli bäst och sikta mot OS är krävs det oerhört mycket. Blir det inte 100-procentigt så slutar många.

– Jag är borta 200 dagar om året och lägger ner tre-fyra timmar varje dag, ibland mer, på träning. Samtidigt har jag jobbat extra med allt möjligt, från att extraknäcka som bartender till att undervisa på idrottslektioner i skolor. Hade jag kunnat ha brottningen som ett yrke, som många brottare i andra länder kan eftersom länderna prioriterar elitsatsningar, hade verkligheten sett annorlunda ut.

Det finns en stark drivkraft att utvecklas

På så sätt sticker Malmö idrottsakademi ut. Det är någonting så osvenskt som en verksamhet som prioriterar elitverksamhet samtidigt som det backas upp av Malmö stad och Malmö universitetet.

– Under de fem år jag varit en del av Malmö idrottsakademis elitprogram har jag testat det mesta. Jag har fått hjälp med bantning, idrottspsykologi, styrkeprogram – och använt gymmet under hela perioden. Framöver skulle jag gärna se att de hittar lösningar för hur man återhämtar sig optimalt, med redskap och en plats att komma till efter en hård vecka där man kan vila upp sig. Jag har själv startat ett annat företag, Lyfenordic, som förmedlar den senaste tekniken när det kommer till just återhämtning och det är ett ämne jag tror att fler elitidrottare borde sätta sig in mer i. Det finns en stark drivkraft hos Malmö idrottsakademi att hela tiden utvecklas, precis som hos oss idrottare, och den egenskapen för oss samman på något vis.

Nästa tävling för Alexander Bica är SM i januari 2022.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se