Malmö idrottsakademi gav Dahlberg vind i seglen

För Anton Dahlberg har vägen till en OS-medalj gått via Malmö idrottsakademi.
Den relativt färske skåningen har länge tillhört världseliten i klassen tvåmansjolle 470 och i Tokyo belönades han tillsammans med kollegan Fredrik Bergström med ett OS-silver.
– Jag har vigt mitt liv åt detta, säger Dahlberg.

Som 36-åring har Anton Dahlberg lyckats vinna både brons, silver och guld i VM samt dubbla guld i EM. Men det var först i sitt fjärde olympiska spel som han fick beträda pallen i det sammanhanget.

– Man hinner tänka mycket under de sex dagar som tävlingarna pågår och under den avgörande dagen ville man så mycket att det nästan blev jobbigt. Vi var extremt väl förberedda så när vi gick i mål som silvermedaljörer var man både tom och glad. Vi både skrattade och grät samtidigt.
Så kändes det.

Dahlberg är trots sin rutin en relativt ny deltagare inom Malmö idrottsakademis elitprogram.
– Det ar faktiskt en journalist på Sydsvenskan, Richard Åkesson, som tipsade mig. Eftersom tipset kom från en journalist blev jag först misstänksam, men när jag väl satt mig in i verksamheten såg jag alla fördelar och möjligheter.

Eftersom Dahlberg varit en del av SOK:s talangprogram kan han dra vissa likhetsparalleller mellan det och Malmö Idrottsakademi.
– De påminner om varandra, absolut. Allt är väldigt professionellt och individuellt anpassat. Min första upplevelse var ett webbinarium under pandemin som handlade om hur man behövde tänka långsiktigt och få livet att gå ihop och för att fungera optimalt som elitidrottare. Jag var nybliven pappa då och blev intresserad direkt. ”De har fattat hela grejen” tänkte jag.

Familjen har på senare år flyttat från Stockholm till Klagshamn i Malmö.
– En viktig detalj som lockade mig till Malmö idrottsakademi var att man kan få olika slags mentorer och andra personer som man kan ställa de jobbiga frågorna till. Mycket handlar om att hantera förluster och att bearbeta tankarna kring det. För mig var pandemiåret verkligen en utmaning och jag fick fundera på vad som egentligen var roligt med idrottandet.

Trots att Anton Dahlberg skaffat sig egen erfarenhet menar han att hjälpen med exempelvis personlig kostrådgivning är värdefull.
– Jag blev glad för att det fanns över huvud taget. Det är en liten del i helheten som man kanske lätt försummar. Dessutom har jag tillgång till ett fantastiskt gym där det finns historia i väggarna Jag har varit en del på Kulan och träffat Richard Dahan. Hela upplevelsen här har varit motiverande.

– Hela grejen med Malmö idrottsakademi för mig är att det är en samverkan. Jag är ganska autonom i mitt idrottande och gillar att det finns ett sammanhang här. Jag kommer från en liten idrott som segling och Skåne har fantastiska möjligheter för det. Att då samtidigt kunna få hjälp av en sådan här kompetent organisation är naturligtvis värdefullt. Idrotten kan vara pragmatisk, därför är det extra intressant att universitetet är med i detta.
– Jag är också fascinerad av att det finns expertis kring att vårda ens personliga varumärke. Det är sådant jag nästan valt att tänka bort. (Läs mer här: https://malmoidrottsakademi.se/sa-hjalper-karin-book-elitidrottare-med-sitt-personliga-varumarke/)

Hur ser du på framtiden och hur påverkar det motivationen att du nu äntligen har en OS-medalj?
– Hela grejen med idrott är ju strävan. Att bli bättre och starkare. Min dröm har varit att segla tvåmansbåt och det har fungerat strålande med Bergström, men det förändras till nästa OS då det ska bli mixklass. Således kommer jag att segla med en annan person då, vi får väl se.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se