Bandet klipps av Kristiina Pekkola (SJF), Niklas Harris (Malmö Idrottsakademi), Henrik Forsberg (SOK) och Viktor Carlsson (SJF) under invigningen av det nationella elitcentret i judo. Foto: Alf Tornberg.
Unik satsning på judosporten i Malmö – så blev det möjligt
Under hösten har Svenska Judoförbundet, genom ett avtal med Fritidsförvaltningen (genom Malmö idrottsakademi) flyttat in i Baltiska Hallen.
Det nya elitcentret ger unika möjligheter för sporten att flytta fram sina internationella positioner.
– Det hart aldrig funnits någonting liknande tidigare, säger förbundstränare Viktor Carlsson.
Viktor Carlsson ler stort när han på plats i Malmö blickar ut över lokalerna där han leder den nya dagliga verksamheten i det nationella elitcentrum som drog igång i augusti.
Varför har Judoförbundet valt att satsa på just Malmö?
– Framför allt på grund av det stöd som vi fått av Malmö stad och Malmö idrottsakademi, men också för att vi kan ha en neutral plats som inte är bunden till en viss klubb. Allt kan ske på förbundets premisser vilket innebär större sportsliga möjligheter.
– För att kunna utvecklas så måste vi samla våra aktiva och ge dem ett bra sammanhang. De största talangerna har rest mycket men bedrivit individuell träning hemma – vilket aldrig är optimalt. Många gånger har träningen skett på distans och det har varit mycket resdagar. Nu kan vi ha inriktad träning under daglig basis på samt plats.
Förutsättningarna beskrivs som unika för judoförbundet.
– Bara hallen är en nyhet som ger bättre förutsättningar. Där ges möjligheten att alltid träna.
Vilka träningsmöjligheter har ni mer konkret?
– Förutom judohallen har vi på samma område gymmet, löparbanorna och en 340 kvadratmeter stor judomatta i Isstadion – i en ombyggd korridor. Det blev väldigt bra. Visst, det är kostsamt, men den bekostade Malmö stad och det är naturligtvis tacksamt, nästan revolutionerande, för oss.
Med de fysiska förutsättningarna på plats är nästa steg att vässa till ledarskapet.
– Målet är att anställa en internationell tränare; vi måste ha fler tränare och gärna med internationell touch.
I judoprogrammet är just nu nio aktiva i åldrarna 20-25 med. Planen är att fylla på dem med fler som kommer från sina gymnasieutbildningar efterhand – och att de är knutna till Malmö menar Viktor Carlsson är en fördel för hela den skånska judoverksamheten.
– En viktig del i verksamheten är de öppna träningarna. Det kommer att gynna hela distriktet. Vi är beroende av sparring och folk som vill träna mot de bästa kommer att vara välkomna hit. Vi ser fram emot en bra dialog med andra klubbar.
De aktiva i judoförbundets elitsatsning är numera också en del av Malmö idrottsakademis elitprogram och kan således nyttja all expertis inom olika områden.
– Vi ska försöka nyttja det så mycket som möjligt – det är hela tanken. De aktiva har fått ansöka som alla andra och det visar ju hur seriösa deltagarna är.
Hur stor är den här grejen får svensk Judo?
– Det aldrig aldrig funnits något liknande. Nu är det så många bitar som tillsammans utgör en bra grund för ett lyckat långsiktigt arbete.
– För mig som tränare ska det bli jättekul att få jobba på daglig basis på det här sättet. Jag får vara med från start och forma det vilket är väldigt häftigt.
Vad har deltagarna för målbilder?
– En del siktar på OS 2024 i Paris, för andra är OS 2028 i Los Angeles målet. Det kommer att krävas hårt arbete för det, men nu är vi mer beredda än någonsin.
Sedan tidigare finns det stark judokunskap inom Malmö idrottsakademi. Idrottspsykolog Kristiina Pekkola är nämligen förbundsordförande i Svenska Judoförbundet.
– Jag är glad att vi, tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté och Malmö stad, har kommit så här lång – att ha möjlighet att bygga upp ett center för vårt landslag och utvecklingsgrupper. Nu kan vi också påbörja att bygga vår nya landslagsorganisation med sikte på OS 2024 och OS 2028, som är en del av vår aktivitetsplan för att nå vår vision 2030 med inriktning på mästerskapsmedaljer, säger Kristiina.
Fritidsförvaltningen i Malmö för dialoger med specialidrottsförbund om att förlägga nationella centra i Malmö. Detta för att stärka utvecklingen av elitidrotten i Sverige och Malmö. Judoförbundets verksamhet för landslagsaktiva i Malmö är först ut i satsningen.
– Det är med glädje som vi välkomnar Judoförbundet till Malmö. Föreningslivet bidrar i hög grad till Malmö som regional tillväxtmotor. En viktig aktör som stödjer och bidrar till utveckling av elitidrott är Malmö idrottsakademi som också har ett nära samarbete med Malmö riksidrottsuniversitet, RF SISU Skåne, Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté, säger Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande.
Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se
Foto: Alf Tornberg