Jamaica är guld för Austins OS-satsning

I Malmö är det typisk skånsk vinter med regn, rusk och ingen snö. På Jamaica är varmt och skönt. Där trivs Elitprogrammets och MAI-friidrottaren Austin Hamilton och tränar mer och bättre än någonsin förut.

– Jag behöver bara öppna dörren och kliva ut så är det sol och värme. Det regnar kanske 40 minuter varje dygn, i övrigt är det perfekt, säger han.

Det var i höstas han tog beslutet att flytta till Jamaica och inleda en satsning mot OS i Tokyo i sommar. Via sponsorer, stipendium från förre MAI-ordföranden Bengt Bendeus och stöttning från klubben samlade han ihop pengarna som behövdes och han har inte ångrat sig en enda sekund.

– Om jag skulle bli något inom friidrotten var det här nödvändigt, säger den 22-årige sprintern och berättar att träningen i Kingston, där han är med i en grupp med några av världens bästa, är helt annorlunda än hemma.

– I Malmö tränade jag en gång om dagen. Nu är det två-tre och på vardagarna är det första passet extremt tidigt på morgonen, ungefär som simmarna brukar göra. Det är tufft, men jag kan varva ner lite under helgerna.

Tränarna på Jamaica – med Lloyd Clarke i spetsen – var dessutom tidigt tydliga med vad som gäller för att bli bra.

– Direkt när de såg mig konstaterade de att jag var väldigt svag. Alla de övriga var starkare, mycket starkare. Du ser ut som en elvasekunders-löpare sa de och var faktiskt ganska förvånade över att jag kunde springa så snabbt när jag var så klen. Jag har även fått ändra min teknik och hur jag kommer ur blocken. För mig känns det bara positivt eftersom det borde betyda att jag kan bli mycket bättre, att det finns en rejäl utveckling kvar i mig.

Austin Hamilton har ett personbästa på 10,34 på 100 meter, men var nere på 10,18 i för kraftig vind när han vann SM-guld 2017. Kvaltiden till OS i Tokyo är 10,05. Målet när han åkte iväg var OS och det är det fortfarande.

– Jag tänker inte ändra mig där. Men det kan bli så att jag inte åker hem till Sverige och tävlar i vinter och avstår inomhustävlingarna. Här vill man också att jag ska vara nertränad i stort sett hela tiden och bara toppa upp formen när det verkligen gäller.

Utanför idrotten har Austin snabbt funnit sig tillrätta i Kingston. Nästan hela släkten fanns där redan. Han berättar att han umgås mycket med sina kusiner och har en moster som lagar mat till honom. Och han betonar att det där med att träna i värme och bra väder betyder mer än många tror.

– Kroppen mår bättre, man återhämtar sig snabbare och det går inte att springa max i kyla.

Kontakten med Malmö idrottsakademi har han dock inte släppt. Att vara med där har varit viktigt för honom och är det fortfarande.

– Framförallt är det försäkringarna jag har genom Malmö idrottsakademi som betyder mycket och så har jag haft stor nytta av Rickard Dahan och hans kunskaper i rehab och annat, bland annat när jag hade problem med en hälsena. Vi har kontakt med varandra även när jag är här, berättar Austin Hamilton.

 

Text: Ole Törner, Skånesport.se