Malmöhopparen drömmer om SM-guld på hemmaplan

Förra året tog simhopparen Erik Gundersen hem sex medaljer i SM – men var ändå missnöjd. När mästerskapet nu avgörs på hemmaplan vill han försvara sitt guld.
– Det var längesen jag fick tävla på hemmaplan, så det ser jag framemot jättemycket, säger Malmö KK-hopparen.

Malmö Kappsimningsklubbs Erik Gundersen, 21, är inte helt nöjd med fjolårssäsongen. Men så har han också höga förväntningar på sig själv. För när 2019 summerades hade Malmö KK-hopparen kammat hem fyra SM-guld, ett SM-silver, ett SM-brons och ett NM-guld.

Två av SM-gulden och bronset kom individuellt medan de övriga medaljerna kom i synkro och mixedsynkro.

– Några saker var lite bättre och några saker lite sämre, men jag har ändå presterat rätt bra resultat tävlingsmässigt. Det känns som att jag haft ett bra träningsår och då är det kul att göra vissa resultat som jag gjorde, säger Erik Gundersen och avslöjar att guldet i Nordiska Mästerskapen bärgades samma helg som han firade sin 21-årsdag.

Vad var det som gick lite sämre?
– Man kan inte bara prestera på topp hela tiden. Vissa tävlingar gick lite sämre. Vi har ju två SM – både på sommaren och vintern. Mitt ena SM gick sämre än vad jag hade tänkt mig. Jag var inte helt nöjd över det, så då fick jag göra det bra på SM nummer två istället.

Trots att året inte gick som han hoppats på trillade medaljerna in. I februari fick Erik Gundersen därför vara med på Mästarhyllningen, arrangerad av Malmö stad, där kommunens guldmedaljörer nationellt såväl som medaljörer internationellt firades.

– Det var otroligt kul att få vara med på Mästarhyllningen. Det var tredje året jag var med nu. Det är extremt trevligt. Jag är så tacksam och tycker att det är fint av Malmö att de anordnar det för alla oss SM-guldmedaljörer.

Malmöpågen började med simhoppning i tioårsåldern, då Aq-va-kul genomgick sin renovering. Det krävdes inte mycket mer än att testa på sporten för att ynglingen skulle fastna.

– Jag har alltid varit glad för vatten, alltid badat på semestrar och varit i vattnet i flera timmar. Mamma var också simmerska när hon var ung. Hon var jätteduktig som junior och har vunnit flera juniorguld i simning, så jag har alltid haft en speciell relation till vattensporter, säger han och fortsätter:

– Men jag fastnade inte direkt för simningen. Då sa mamma: ”Testa på simhopp. Det kanske kan vara något”. Ända sedan jag testade det har jag älskat det och den känslan växer bara mer och mer.

Talangen har länge funnits där och i sina ungdoms- och juniorår plockade han hem guld på såväl Svenska Mästerskapen som Nordiska Mästerskapen. Sedan medaljerna istället börjat trilla in på seniornivå har Erik Gundersen också fått stöd från Malmö Idrottsakademi.

– Det stödet är jag otroligt tacksam för. Vi får så mycket hjälp och kompetenspersoner som vi egentligen kan prata med allting om, säger han.

Stödet innebär möjlighet att få hjälp inom kost men även med specialträning, sjukgymnaster och idrottspsykologer. Utöver det erbjuds idrottarna att delta i temadagar och workshops.

– Jag tycker att den hjälpen jag får från Malmö idrottsakademi är guld värd. Jag är otroligt tacksam för att jag är med i Elitprogrammet.

Själv nyttjar han numera resurserna främst för styrketräning en gång i veckan, hjälp med kosten och att förebygga skador. Men han har även fått viktig idrottspsykologisk hjälp.

– Det kan ha varit 2018 eller 2019. Då hade jag hamnat i en av de där dalarna i min utveckling och träningen gick inte jättebra. Då fick jag lite mental träning och vi pratade om hur jag skulle ändra mitt tankesätt för att ta mig över jobbiga saker i träningen. Med hjälp av det lyckades jag ta mig ur den svackan och det gick mot det bättre istället.

När vi når simhopparen är han uppe i Stockholm för en tävling. Till vardags tränar han cirka 20 timmar i veckan – med ett pass på morgonen och ett på eftermiddagen – och kombinerar det med att arbeta som vikarie på Malmö idrottsgrundskola.

Hemma i Malmö väntar även årets första SM-tävlingar den kommande helgen.

– Min målsättning är att jag ska behålla mitt guld som jag tog på 3-meterssvikten. Sen vill jag såklart alltid göra det så bra som möjligt. Att slå mitt personbästa är alltid ett mål jag sätter upp när jag går in för en tävling.

Hur ska det bli att få tävla på hemmaplan?
– Det ska bli jättekul. Det har känts jättebra på träningen den senaste veckan. Det ska bli skönt att ha hemmastöd och få hoppa på sviktar man är bekväm med och tränar på varje dag. Det ska bli otroligt roligt. Det var längesen jag fick tävla på hemmaplan, så det ser jag framemot jättemycket.

Längre fram i år är siktet inställt på EM i Budapest.

– Jag skulle helst vilja ta mig till EM detta året, att få komma med till EM och få tävla där. Annars gillar jag inte att sätta upp alltför långsiktiga mål men jag hoppas på VM nästa år också.

Vad tror du om dina chanser att bli uttagen?
– Jag känner att jag har bra chans att ta mig till EM. Det är våra kvalpoäng som får avgöra om vi får åka med eller inte. Jag har varit hyfsat nära men inte tagit det någon gång. Så jag är jättetaggad inför SM på hemmaplan. Det är rätt hög svårighetsgrad i min serie, så om jag hoppar bra kan jag definitivt ta den poängen.

 

Text: Robert Rosen, Skånesport.se

Eric tillsammans med Elitprogrammets thaiboxare, Angela Mamic, Malmö idrottsakademis idrottspsykolog Kristiina Pekkola och idrottsnutritionist Sara Rang samt simhoppskollegan Ellen Ek.

Mästarhyllningen 2020