Torneklint startar intensiv OS-sommar med konferens i Malmö

I mars väntar en tränarkonferens i Malmö för Karin Torneklint.
Därefter kan förbundskaptenen blicka vidare mot OS och EM samt SM och Finnkampen.
– Det kommer bli en väldigt intensiv sommar, konstaterar hon.

Fotbollsdamernas förbundskapten Peter Gerhardsson, tidigare handbollsförbundskaptenen Per-Olov ”Tjolle” Ström och friidrottsförbundskaptenen Karin Torneklint samlas alla på Malmö universitet den 31 mars. Då är det dags för konferensen ”Elittränaren i centrum”, som arrangeras av Malmö idrottsakademi tillsammans med RF SISU Malmö och Malmö universitet. Konferensen vänder sig till allt från tränare och ledare till klubbchefer, samt företrädare för idrott på såväl lokal, regional som nationell nivå.

En som ser framemot sin medverkan är Karin Torneklint.

– Jag tycker det ska bli kul att träffa de andra förbundskaptenerna faktiskt. Jag ser framemot att höra dem och hur de funderar kring att jobba med team, lagbyggen och så utifrån deras perspektiv men även att jag får berätta om mitt med en individuell idrott. Det ska bli spännande, säger Torneklint när vi når henne över telefon.

Varför ska det bli kul att träffa de andra förbundskaptenerna?
– För jag tycker alltid det är kul att höra hur andra resonerar, tänker och jobbar med olika problemställningar. Hur jobbar man för att få en bra känsla? Hur gör man för att idrottarna ska prestera på topp? Hur gör man för att få en bra stämning i truppen, oavsett om det är ett lag eller en individuell idrott? Man måste kunna trivas för att prestera.

Medan tränare i fotboll och handboll är vana vid att jobba med jämnstora och liknande trupper på samling efter samling ser det annorlunda ut inom friidrotten. Ena månaden är det Finnkampen med 100 tävlande, den andra är det inomhus-VM med 15 medverkande svenskar.

Till skillnad från de andra förbundskaptenerna på plats arbetar hon dessutom med både män och kvinnor, vilka dessutom tävlar inom olika idrotter. De stora kontrasterna är någonting Karin Torneklint kommer tala om.

– Jag kommer berätta hur jag tänker och jobbar samt mina erfarenheter. Jag hoppas på en bra dialog. Att vi får diskussioner som vi får besvara. Enligt mig är det bättre med en dialog än en monolog.

För Karin Torneklint väntar annars ett händelserikt år. Under en månads tid ska såväl OS i Tokyo som SM och EM i Paris avgöras.

– Det kommer bli en väldigt intensiv sommar. Jag kan känna att det är väldigt viktigt att man laddar och har mycket energi när sommar börjar – även för egen del.

Förutom mästerskapen väntar även förläger under sommaren – som blir lite annorlunda gentemot hur en sommar brukar vara under ett OS-år.

– Vi brukar ha EM först och sen OS. Då blir det mycket funderingar om man klarar av att tävla på EM om man ska på OS. Hur mycket kan man springa innan? Medel- och långdistans är tuffa lopp som sliter mycket. Nu behöver man inte tänka på det. Först är det OS, ifall man kommer dit, och sen EM där man kan ösa på. Så det ligger bra. Annorlunda men bra.

Ett olympiskt spel innebär även en något annorlunda uppladdning för Torneklint själv. Sveriges Olympiska Kommitté planerar förlägret och de administrativa bitarna. De tar också ut friidrottarna som ska tävla på OS i sommar – och har tuffare krav än vad friidrottsförbundet har när de själva väljer ut truppen – även om Karin Torneklint nominerar aktiva som kan tänkas tävla på OS.

– Men i själva tävlingarna skiljer det sig inte speciellt mycket. Det är som vanligt. Jag brukar säga att 100 meter alltid är 100 meter, vilket det är på varje mästerskap.

Konferensen Elittränaren i Centrum – Olika förutsättningar och metoder på vägen till prestation och framgång (31 mars) bjuder förutom förbundskaptenerna även in experter och klubbtränare och sker i samarbete mellan flera olika aktörer. Konferensen vänder sig förutom till tränare även till andra ledare, klubbchefer och företrädare inom idrott. Kostnaden är 400 kr för föreningar, 500 kr för skolor och 900 kr för privata aktörer. Läs mer och anmäl dig här!

 

Text: Robert Rosen, Skånesport.se