Koll på kosten kan ge guld i Thailand

Thaiboxaren Angela Mamic är en av Malmö idrottsakademis mest meriterade aktiva. Hon har två EM-guld och tre VM-silver och när hon i sommar ska vara med i sitt fjärde VM, som den här gången avgörs i sportens moderland Thailand, satsar hon på att toppa silversviten med ett guld.

 

– Klart att det kittlar lite extra att det arrangeras i Thailand. Sporten är enormt stor överallt där och jag har faktiskt aldrig tävlat i Thailand. Så bara att komma dit är en stor grej och skulle jag dessutom lyckas ta det där guldet vore det helt fantastiskt, säger Angela Mamic.

Hon är född 1990 och uppväxt i Olofström i Blekinge. Till Skåne flyttade hon för att plugga på LTH i Lund. 2010 inledde hon en utbildning till civilingenjör inom området bioteknik och nu jobbar hon för fullt i branschen.

– Tycker faktiskt att det är bra att ha ett jobb att gå till bredvid idrotten. Dessutom gillar jag verkligen mitt arbete och har bra och förstående arbetskamrater. Sedan är det ju bara att konstatera att det inte finns några pengar i thaiboxning så jag behöver ett jobb vid sidan av all den stöttning jag kan få, betonar hon.

I stöttningen är Malmö idrottsakademi en viktig part.

– För mig har utbudet jag kan ta del av från Malmö idrottsakademi betytt väldigt mycket. Mest kanske på den mentala biten, men även när det gäller styrketräningen och kostrådgivningen. I och med att thaiboxning är en idrott med viktklasser blir det där med kosten extremt viktigt, säger Angela Mamic och berättar att hon försöker att undvika att göra som många andra kampsportare och vrålbanta.

– Jag gillar inte att banta för mycket inför tävlingar. Givetvis ska man ligga något över tävlingsvikten, men börjar vi prata om fem-sex kilo och mer vill jag försöka undvika det. Jag tror att i alla fall jag tjänar på det i längden. Då är det bra att veta mycket om kosten och den hjälpen finns på Malmö idrottsakademi.

– Och när det gäller det mentala jobbar vi med att det inte ska låsa sig utan att jag hela tiden kan få ut vad jag egentligen kan.

I det tekniska har Angela Mamic framförallt utvecklat fotarbetet.

– Jag är bra på att boxas och sparka och fotarbetet är mycket bättre än förra gången jag var med i VM. Sedan får vi se hur långt det räcker. Konkurrensen är stentuff.

I förra VM tog det stopp i finalen mot rutinerade Helena Jurisic från Kroatien, som gått långt över 200 matcher.

Nu ska alltså Malmöbon Angela Mamic som tävlar för Öresund Muay Thai Camp vara mogen att ta klivet ända upp på tronen.

VM inleds den 19 juli i Bangkok. Från början var det lagt i Dagestan i Ryssland, men flyttades till Thailand så sent som i februari.

 

Text: Ole Törner
Foto: Urszula Striner