Kula på heltid är guld för Wictor

Wictor Petersson är kulstötaren som lämnade HAIS och Hässleholm för MAI och Malmö och som säger att bara en sak hade kunnat få honom att stanna i Hässleholm, eller lilla Ynglingarum utanför Sösdala där han växte upp.

– Om Staffan Jönsson bott i Hässleholm hade jag inte behövt flytta, säger han och skrattar.

 

Staffan Jönsson är hans tränare och betyder väldigt mycket för utvecklingen som den senaste tiden etablerat Wictor som en av svensk friidrotts största framtidslöften.

I april stötte han 20,70 i USA, kvalade in till VM och placerade sig som fyra genom alla tider i Sverige, bakom bara Hans ”Honta” Höglund, Sören Tallhem och Jimmy Nordin.

– Staffan är enormt viktig för mig. Han vet precis vad som behövs. Dessutom har han hjälp av sin gamla mentor i USA, som därmed även blir min mentor, säger Wictor Petersson.

 

Det var vid en tävling utanför Los Angeles, där mentorn Mike Maynard numera bor, som 20,70-stöten kom, mot slutet av ett långt träningsläger.

VM avgörs i Doha i Qatar mellan den 28 september och 6 oktober. Innan dess är det dock dags för ett internationellt mästerskap som Wictor Petersson verkligen ser fram emot. U23-EM avgörs i sommar i Gävle.

– Jag har aldrig varit med i ett stort mästerskap på hemmaplan i Sverige förr. De som varit det säger att det är något alldeles speciellt med mycket folk, stöttning, flaggor och allt som verkligen gör det till hemma. Det ska bli en kul och intressant upplevelse.

– Men några resultatmål har jag inte den här sommaren. När jag kvalade in var det härligt. Nu ska jag bara njuta, inte tänka så mycket och se vad som händer.

Istället har Wictor Petersson satt upp långsiktiga mål.

– OS 2024!

 

Då är han 26 år och ska vara mycket starkare än idag.

– Mitt tråkiga svar på vad jag behöver utveckla för att vara som bäst då är allt. Teknik, styrka, snabbhet, allt måste bli vassare. Men jag vet också att tiden talar för mig. Det är först den senaste tiden jag börjat bygga fysiken och styrkan på allvar. Hittills är jag mycket klenare, tar till exempel betydligt mindre i bänkpress och marklyft, än mina konkurrenter. Vi har prioriterat saker som teknik eftersom det är viktigt att jobba med när man är ung, styrkan kan man plussa på efterhand.

 

Sedan ett par år tillbaka har Wictor Petersson dessutom helt skalat bort sidospåret diskus. Nu är det 100 procent kula som gäller.

– Det är nödvändigt. Diskus varken tränar eller satsar jag på längre. Jag har dock vissa tankar på att ställa upp i diskus på SM bara för att det vore kul. Vi får se.

 

Tack vare övergången till Malmö AI, som skedde 2014, och flytten till Malmö har Wictor även fått tillgång till tjänsterna hos Malmö idrottsakademi och han hyllar den hjälpen.

– Jag tränar mycket i Atleticum. Det gillar jag. Genom Malmö idrottsakademi kan jag så fort jag får en skadekänning direkt ta kontakt med Rickard Dahan, som är en suverän sjukgymnast och har verksamheten bara 100 meter bort i Kulan. Det är en trygghet och en snabb hjälp jag inte hade haft annars.

– Det är även nära till Stellan Kjellander och hans styrketräningskompetens. Staffan Jönsson lägger upp mitt program, men jag kan träna hos Stellan och använda hans specialmaskiner. Överhuvudtaget har jag stor nytta av Malmö idrottsakademis utbud.

 

Till skillnad från många av kollegorna i de andra idrotterna i Malmö idrottsakademi kan Wictor satsa på heltid. Sveriges olympiska kommitté (SOK), klubben MAI och förbundet är med och stöttar.

– Jag tjänar inga stora summor. Det går runt och det är jag nöjd med.

 

Text: Ole Törner
Bilod: Urszula Striner