Ständigt ökande kvalité i Elitprogrammet

Just nu pågår ansökningsprocessen till Malmö idrottsakademis Elitprogram. För Jan-Olov Jakobsson är det sista gången innan han går i pension som verksamhetsansvarig.

– Så för mig är det just i år en hel del nostalgi med i bilden, det är ju min baby. Malmö idrottsakademi har utvecklats något enormt och Elitprogrammet har växt efterhand och kvalitén har hela tiden höjts. Jag tycker också att vi har en bra spridning och mix med över 20 RF-idrotter representerade, säger han.

Anknytningen till Riksidrottsförbundet, RF, är en självvald begränsning.

Ända sedan starten har Elitprogrammet bara varit öppet för individuella utövare som är aktiva i någon av idrotterna som är medlem i RF. Därför kan Malmö idrottsakademi inte godkänna ansökningar från till exempel padel eller e-sport, som ännu inte är medlemmar i RF och heller inte föreslås bli invalda i år.

– Vi har redan en väldig bredd av idrotter från kendo till kanot. Det är en av styrkorna med Elitprogrammet och eftersom Skåneidrotten hela tiden varit en samarbetspartner till oss vill vi följa den officiella linjen. Det ger bra och naturliga riktlinjer, betonar Linda Liljedahl på Malmö idrottsakademi.

När skateboard 2003 valdes in som den 70:e idrotten i RF öppnades dock en väg för den i Malmö mycket framgångsrika sporten. Jan-Olov Jakobsson berättar att man mer eller mindre uppmanat den lokala föreningen Bryggeriet att ansöka om en plats i programmet för den 21-årige världsmästaren Oskar Rozenberg Hallberg.

– Han är ju även med i Sveriges olympiska kommittés topp och talang-projekt, påpekar Jan-Olov Jakobsson.

Totalt finns det 50 platser i Malmö idrottsakademis Elitprogram.

Ansökningsperioden till nästa säsong öppnades den 15 april och stänger den 1 juni.

– Meddelande om vilka som blir antagna skickas sedan ut den 1 augusti, säger Linda Liljedahl och berättar att det finns ytterligare ett par villkor som måste vara uppfyllda.

– De aktiva ska vara mantalsskrivna i Malmö och/eller tävla för en Malmöklubb, eller studera vid Riksidrottsuniversitetet i Malmö.

Plus givetvis hålla hög standard. Förbunden och föreningarna gör ett urval och om ett förbund har ovanligt många som man vill ha in i programmet måste man göra en ranking över de som är aktuella.

– Och då använder vi den rankingen i urvalet, konstaterar Linda Liljedahl.

 

Text: Ole Törner, Skånesport.se
Foto: