Tillsammans mot en gyllene framtid

Badmintonässen Emma och Johanna tar upp kampen med världseliten tillsammans – och tillsammans med Malmö idrottsakademi.

Johanna Magnusson och Emma Karlsson har väldigt mycket gemensamt.

Tillsammans bildar de ett framgångsrikt dubbelpar i badminton som klarar att hävda sig på hög internationell nivå. De har tränat och tävlat ihop sedan de var i 8-9-årsåldern, de representerar båda klassiska BMK Aura och de läser på Malmö universitet. Dessutom är de båda med i Malmö idrottsakademis Elitprogram.

Och tycker att de har stor nytta av att vara det.

– För mig är det både bra och nyttigt. Det allra bästa med Elitprogrammet och dessutom stödet jag utnyttjat mest är Stellan Kjellanders styrkeprogram. Jag har haft jättestor hjälp av honom och tränat flera gånger i veckan efter programmen han tagit fram. De är dels anpassade till vad som är bra för sporten badminton, dels efter vad som passar mig som individ. Den kombinationen är svårslagen, säger Johanna Magnusson.

– Jag uppskattar att det finns ett så brett urval med hjälp och stöd som man kan välja bland, säger Emma Karlsson.

Johanna Magnusson är från Malmö och uppväxt i en riktig badmintonfamilj. Mamma Maria Bengtsson var Malmöstjärnan i badminton i många år med massor av silver- och bronsmedaljer i VM- och EM-sammanhang. Pappa är Rickard Magnusson, som också vunnit flera internationella tävlingar och SM.

Hemma i Älmhult växte även Emma Karlsson upp i en badmintonfamilj.

– Inte på samma höga nivå, men de har alltid varit engagerade i Älmhults BMK och där tävlade jag också till dess att jag skulle börja på Elitprogrammet och bytte till BMK Aura. Nu trivs jag mycket bra både i klubben och i Malmö, poängterar Emma Karlsson.

En kul detalj är att när hon flyttat från Älmhult till Malmö började hon jobba extra – på IKEA i Malmö.

– Jo, IKEA präglar hela Älmhult så man kunde ju tro att jag skulle klara att undvika det här. Men det var ett bra extraknäck. Till slut blev det dock för mycket med elitsatsningen, studier och jobb, så jag slutade på IKEA i februari.

På Malmö universitet studerar både Johanna och Emma på heltid. Emma läser idrottsvetenskap och Johanna kriminologi.

– Flera jag kände läste kriminologi och jag ville också testa. Att jag började med det ångrar jag verkligen inte. Det är ett väldigt intressant ämne, säger Johanna.

Allt tävlande och tränande gör det dock svårt att hinna med tentorna i exakt samma tempo som kurskamraterna. Än så länge går det dock hyfsat och i badmintonen kliver dubbelparet steg för steg uppåt i karriärtrappan. Swedish Open har de vunnit och nyligen var de för första gången någonsin med i prestigefyllda All England.

– Det är en klassiker och stort bara att vara med.

Nu väntar spel i Kanada och USA och ett långt träningsläger i Singapore. Om förbundet har råd att skicka dem kommer de även att vara med i VM, som avgörs i Schweiz. De är inkvalade.

– Bara att hoppas, säger Johanna och Emma.

På klubbnivå tävlar de i Danmark för Solröd och i Sverige för BMK Aura, som nyligen vann division 1 syd och nästa säsong kommer att göra comeback i Badmintonligan. Aura var i många år en stor dominant i svensk badminton och vann tio lag-SM mellan åren 1977 och 1988. Med bland andra Johannas mamma Maria som en tongivande spelare. Nu är Maria sedan ett par år anställd som klubbchef och hon har en stor del i lyftet och i att Aura efter sju års frånvaro nästa säsong är tillbaka i högstaligan.

– Jag var ju för liten för att spela i Aura förra gången det var aktuellt. Därför är det hur roligt som helst att vi tog steget upp. På tiden att vi är tillbaka, betonar Johanna Magnusson.

– Förhoppningsvis går det att kombinera med spel i Solröd. Vi tränar ofta i Danmark och lär oss av det. I Danmark är sporten mycket större än i Sverige och de har många fler duktiga spelare, säger Emma Karlsson.

Med bland annat fortsatt stöd från Malmö idrottsakademi ska de ta upp den kampen. Johanna Magnusson pekar också ut en annan sak som kontakterna i Elitprogrammet lärt henne.

– Jag hade faktiskt ingen aning om hur många duktiga individuella idrottare det finns i Malmö. Det har jag lärt mig genom att se vilka andra som är med i programmet och följa dem lite grann i sociala medier och så. Malmö är en fantastisk idrottsstad.

 

Text: Ole Törner, Skånesport.se
Foto: Urszula Striner