Pilotprojekt med elitprogram för lag

I många år har Malmö idrottsakademi byggt upp en stabil, varierad och uppskattad verksamhet för individuella idrottare i det så kallade Elitprogrammet. Men en idé som växt sig allt starkare är att även kunna hjälpa lokala elitlag.

Just nu pågår ett pilotprojekt där ett antal yngre och lovande spelare i FC Rosengård får stöttning, utbildning och träning i Malmö idrottsakademis regi. Framförallt har man riktat in sig på den fysiska träningen i gymmet.

– I flera år har vi velat göra något för lag och även äskat pengar för det, utan att riktigt lyckas få igång något. Därför är det kul att vi nu kunnat starta i liten skala och då med FC Rosengård, säger Marie Hilmersson på Skåneidrotten och Malmö idrottsakademi.

– Jag håller i passen och de är planerade tillsammans med Stellan Kjellander, berättar hon.

Stellan Kjellander är fystränare och testledare med inriktning mot styrka, power och spänst och Marie Hilmersson är testledare och instruktör med inriktning mot uthållighet hos Malmö idrottsakademi.

Åtta spelare har valts ut från FC Rosengård. Alla är unga, samtliga är talanger och några har redan erfarenhet i seniortruppen och spel i A-laget.

De tränar extra en gång i veckan företrädesvis i det välutrustade gymmet i Baltiska hallen, men även en del i hemmiljö på Malmö IP.

– Allt fungerar väl och vi är oerhört tacksamma för hjälpen vi får. Det utvecklar spelarna, säger FC Rosengårds spelande assisterande tränare Malin Levenstad och berättar att de åtta uttagna spelarna är:

  • Josefin Harrysson
  • Edina Filekovic
  • Hanna Bennison
  • Angel Mukasa
  • Somea Polozen
  • Matilda Kristell
  • Matilda Liljefors
  • Emma Lind

Filekovic och Lind tillhör A-truppen och 16-åriga jättelöftet Hanna Bennison har redan spelat flitigt med A-laget under försäsongen. Bennison blev dessutom utsedd till bästa flickspelare i Skånecupen i januari 2018.

– Tjejerna är verkligen på och tycker att det här är både roligt och en bra chans att utvecklas. Att det fungerar bra med Malmö idrottsakademi visste vi ju dessutom redan tidigare i och med att hela seniorlaget sedan att bra tag kört tester med Stellan Kjellander i Atleticum. Fyra gånger om året brukar vi stämma av, säger Malin Levenstad.

– Vi kommer att ha uppföljningsmöten och en utvärdering. Det känns verkligen skönt att vara igång och vi hoppas givetvis mycket på det här inför framtiden, betonar Marie Hilmersson.

När Malmö FBC startar upp sin försäsong, kommer även de att ingå i den nya pilotsatsningen på ett Elitprogram för lag.

Ledningen i Malmö idrottsakademi vill hela tiden utveckla verksamheten och när den nu är så omfattande och stabil för de individuella idrottarna i Elitprogrammet hoppas man kunna nå ut även till intresserade klubbar med lagidrott på programmet.

Text: Ole Törner, skånesport.se

Foto: FC Rosengård