Ladda batterierna är guld för mig

På fredag är det midsommar. En helg jag älskar.

Jag har jobbat som elittränare i 18 år. Jag har tillbringat ohyggligt många timmar i bussar, på tåg och på flyg. Man spelar en match i Västerås på onsdagen, är hemma igen på morgontimmarna på torsdagen. Träning på fredag morgon, flyg till Kiev för match i Europacupen på lördagen och sen hem igen. Måndag, träning igen. Vad har då detta resande med midsommarafton och Malmö idrottsakademi att göra? Jo, jag älskar verkligen resandet, tävlandet, gemenskapen och jakten på nya möjligheter. Det definierar vem jag är men, och det känner nog väldigt många igen, det finns ett stort behov av att ladda batterierna.

Midsommarhelgen har alltid varit en ”ladda batterierna”-helg för mig. Jag har haft möjlighet att släppa allt idrottande för några dagar och åka till en stuga i Dalsland eller på Österlen och bara fått vara. Ett minne jag har var när Stieg Larsson precis hade släppt den första boken om Lisbeth Salander. Det ösregnande hela midsommarhelgen. Jag och svärfar stod och grillade under ett paraply och sedan satt jag i soffan och sträckläste boken medan regnet smattrade mot uterummets plasttak.

Mitt medskick är att det har varit en väldigt, väldigt speciell vår för alla, inte minst elitidrotten. Jag tänker inte dyka ner i det så mycket mer, jag tycker att det ältas lite för mycket i media kring olika aspekter av Corona. Jag skulle istället vilja blicka framåt och se midsommarhelgen som ett avstamp. Jag njöt av varje minut när jag såg Bislett Games i torsdags. Det var ingen publik, förutom några underbara idrottsälskare som hyrt en skylift och tagit sig upp över Bisletts läktare för att heja, enorm respekt till dom. Dock var det en tävling på allvar, vi följde resultaten, hoppen, kasten. Det var på riktigt och inte längre träning.

Det är just det jag vill att vi alla ska reflektera över under midsommarhelgen. Tänk framåt, nu börjar vi så sakta kliva upp från bänkpressens slitna sittdyna och kliva ut på tävlingsarenorna. Vi ska se möjligheterna och allt det där som vi tycker är viktigt.

Ni, alla elitidrottare och tränare där ute. Ni har varit helt fantastiska under våren. Vi möttes av krisens storm, allt ställdes in, idrotten tog ”time out”. Efter några veckor av mer eller mindre chock så vaknade vi. De senaste två månaderna har jag sett en oerhörd glöd hos er tränare och aktiva. Det har funnits en enorm energi, gymmen och träningsanläggningarna har varit välanvända. Motivationen på topp. Låt oss nu få gå framåt, utåt och skörda framgångar.

Jag ser en höst framför mig när tävlandet trappas upp och blir det normala igen. Jag ser en vinter och vår som leder fram till OS, EM, VM i olika idrotter.

Jag ser därefter tre år (bara) till nästa OS, med kvaltävlingar och mästerskap på vägen.

Jag ser massor av underbara ögonblick framför mig. Ögonblick där ni därute gör ert bästa i varje moment. För det är det som definierar en vinnare, att efter en tävling ha gjort sitt allra bästa. Om det sedan har räckt till att stå högst upp på pallen eller en bit ner är inte det viktigaste, det kommer alltid finnas motståndare som också vill vinna. Den absolut viktigaste känslan är enligt mig den att just DU är nöjd med din prestation och att du lyckades göra DITT absolut bästa i den givna tävlingen. Och att du gör ett nytt försök nästa gång, för då kommer du tillslut även nå ditt resultatmål.

Det är det vi jobbar för varje dag och varje kväll här på Malmö idrottsakademi. Vi är ett hållbart elitidrottscentrum, som jobbar för att skapa tillstånd som gör att DU ges möjligheten att prestera på topp.

Och glöm inte att skicka in din ansökning till elitprogrammet, om du inte redan gjort det. Vi offentliggör de fyra första antagna elitaktiva nu i veckan. Vi har en löpande ansökan hela sommaren. Men ju tidigare du skickar in din ansökan ju tidigare har du möjlighet att bli antagen och – om du varit antagen 19/20 – fortsätta ditt stipendium hos oss utan avbrott. Ta vara på den möjligheten för att ge dig själv så goda förutsättningar som möjligt!

Men, mina vänner, först håller vi midsommar. Sen blickar vi framåt, mot nästa tävling…

Niklas Harris, verksamhetchef